371
Το Τέρμιναλ 5 στο Χίθροου ήταν εντελώς άδειο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου | Rahul Kalia via REUTERS

Παρέλυσε την British Airways η πρώτη στα χρονικά απεργία των πιλότων της

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 16:09
Το Τέρμιναλ 5 στο Χίθροου ήταν εντελώς άδειο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου
| Rahul Kalia via REUTERS

Παρέλυσε την British Airways η πρώτη στα χρονικά απεργία των πιλότων της

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 16:09

Ερημα ήταν τη Δευτέρα τα τέρμιναλ της British Airways καθώς οι πιλότοι της εταιρείας άρχισαν από σήμερα Δευτέρα 48ωρη απεργία, την πρώτη στην ιστορία της εταιρείας.

Οι πιλότοι, που είναι με την εργοδοσία τους στο μέσο διαμάχης για το μισθολογικό, μετέχουν μαζικά, καθηλώνοντας σχεδόν το σύνολο των αεροσκαφών και προκαλώντας προβλήματα σε χιλιάδες ταξιδιώτες. Υπέρ της απεργίας τάχθηκε το 93% των πιλότων της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό, η εταιρεία ανέφερε ότι πρότεινε αύξηση μισθών 11,5% σε μια τριετία (μια προσφορά που χαρακτήρισε δίκαιη) αλλά οι εκπρόσωποι των χειριστών την απέρριψαν.

Το συνδικάτο των πιλότων (BALPA) απαντά ότι τα πληρώματα έκαναν θυσίες τα τελευταία χρόνια και ότι πρέπει να τους δοθεί μέρος των καλών αποτελεσμάτων χρήσης και των κερδών που καταγράφει η εταιρεία.

Κάθε ημέρα απεργίας θα στοιχίσει στην BA, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πιλότων, 40 εκατομμύρια λίρες, ανέφερε το συνδικάτο μέσω Twitter, σημειώνοντας ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι πιλότοι και αυτό που προσέφερε η διεύθυνση της BA ανερχόταν συνολικά σε 5 εκατομμύρια λίρες.

Το συνδικάτο ανέφερε ακόμη ότι «έκανε μια πρόταση στη διεύθυνση της BA την περασμένη Τετάρτη που θα μπορούσε να επιτρέψει να ακυρωθούν οι απεργίες της Δευτέρας και της Τρίτης» αλλά «η BA δεν απάντησε». Την Πέμπτη, η διεύθυνση της εταιρείας απέρριψε πρόταση της τελευταίας στιγμής που χαρακτήρισε «παραφουσκωμένη» και υποστήριξε ότι δεν έγινε με καλή πίστη.

Το BALPA έχει προγραμματίσει και μια κινητοποίηση για τις 27 Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει λύση.

Η εταιρεία απλώς προειδοποιεί τους επιβάτες ότι κατά τις ημέρες της απεργίας ίσως δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν καθόλου. Παρότρυνε μάλιστα το κοινό να μην μεταβεί στα αεροδρόμια, εάν έχει ακυρωθεί η πτήση του, και οι επιβάτες είτε να ζητήσουν επιστροφή του αντιτίμου ή να κλείσουν θέση σε πτήσεις που θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Η BA δεν είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία που βρίσκεται αντιμέτωπη με απεργία των πιλότων της. Μέρος των πιλότων της Ryanair ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο, πάντως τα προβλήματα που θα προκληθούν θα είναι — τουλάχιστον με τα ως τώρα δεδομένα — πολύ περιορισμένα. Στη Γαλλία, η Air France βρέθηκε αντιμέτωπη με πολύμηνη σύγκρουση με τους πιλότους για το ζήτημα των απολαβών τους το 2018, που είχε συνέπεια να κηρυχθούν πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν εντέλει κλειστεί συμφωνία τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...