446
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, στο Προεδρικό Μέγαρο | INTIMEnews

Τούρκος πρεσβευτής: Εσείς 500, εμείς 13.500! Αδικες οι κατηγορίες στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 15:55
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, στο Προεδρικό Μέγαρο
|INTIMEnews

Τούρκος πρεσβευτής: Εσείς 500, εμείς 13.500! Αδικες οι κατηγορίες στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 15:55

«Αδικες» χαρακτήρισε ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, τις κατηγορίες σε βάρος της χώρας του ότι  εκμεταλλεύεται τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερα χρήματα, υπο τη μορφή κονδυλίων για την αντιμετώπιση  του Προσφυγικού/Μεταναστευικού.

Οσον αφορά την εμφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδος – Τουρκίας, ο τούρκος διπλωμάτης κάνει λόγο για «σημαντικές αδυναμίες» της χώρας μας στο ζήτημα της επαναπροώθησης.

«Την εβδομάδα που 500 άνθρωποι πέρασαν στις ελληνικές ακτές, την ίδια εβδομάδα ήρθαν στην Τουρκία περισσότεροι από 13.500 άνθρωποι. Ίσως στην Τουρκία να κάνουμε κάποια λάθη, σίγουρα κάνουμε, η τελειότητα ανήκει στους θεούς, ωστόσο οποιαδήποτε επίθεση προς την Τουρκία είναι άδικη» αναφέρει χαρκτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, σημειώνει ότι στόχος της «είναι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές» και «φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι να καταπολεμήσεις τους λόγους που δημιουργούν αυτές τις ροές». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και μάλιστα μακροπρόθεσμο: πρέπει να κάνεις τους παράνομους μετανάστες να καταλάβουν ότι ακόμα και αν καταφέρουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά, θα σταλούν πίσω, άρα να μην το προσπαθούν. Αυτό ήταν το νόημα της συμφωνίας και έτσι διακόπτεται το λαθρεμπόριο, γιατί σταματά το χρήμα».

Παρατηρεί ωστόσο ότι «λόγω πολλών παραγόντων η φιλοσοφία αυτή δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε».

«Για πολιτικούς λόγους, η Συρία φλέγεται, ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν αυξάνεται. Στο Ιντλίμπ το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι ροές αυξάνονται. Εάν (η Ελλάδα) δεν τους στείλει πίσω (στην Τουρκία) ή τους στείλει στην ηπειρωτική χώρα, τότε περνάει το λάθος μήνυμα. Σε αυτόν τον τομέα της επαναπροώθησης, η Ελλάδα έχει σημαντικές διοικητικές αδυναμίες. Χωρίς να θέλω να είμαι επικριτικός», σημειώνει ο τούρκος πρεσβευτής.

Στα ελληνοτουρκικά, θεωρεί πως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν Ελλάδα και Τουρκία για την επίλυση των διαφορών τους σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, είναι ο διάλογος για όλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στόχος πρέπει να είναι, όπως λέει, να πέσουν οι τόνοι καθώς οι εντάσεις δεν ωφελούν και θεωρεί ότι στόχος της διπλωματίας είναι η αποτροπή ενός «θερμού επεισοδίου».

«Αντί να εστιάζουμε και να εξαντλούμε την προσοχή μας σε χάρτες που δεν μας αρέσουν, καλύτερο είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε για τα προβλήματα, να λύσουμε ό,τι μπορούμε και αν δεν μπορούμε, να απευθυνθούμε σε θεσμούς, για να μας βοηθήσουν. Μπορεί να είναι μία επιτροπή σοφών, δικαστήριο, διεθνές δικαστήριο. Είμαστε υπέρ των μηχανισμών επίλυσης διαφορών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η διαφορά μας είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει να πάει στο διεθνές δικαστήριο», επισημαίνει. «Θεωρεί ότι το μόνο μας πρόβλημα είναι η υφαλοκρηπίδα. Δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν διαφορές στα θέματα του εναέριου χώρου, στα χωρικά ύδατα, στρατιωτικοποίηση των νησιών κ.τ.λ. Οταν υπάρχει διαφορά τη συζητάς και αν δεν μπορείς να τη λύσεις, πας στο δικαστήριο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...