613
«Δεν μπορούμε να λέμε επιλεκτικά αυτό μην το εφαρμόσεις», σχολίασε ο κ. Πικραμμένος με φόντο τη διαμάχη ΤΕΕ - αιρετών - ΣτΕ | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI

Πικραμμένος προς Τσίπρα: «Κακοί χειρισμοί» ή απαράδεκτη στην ουσία της η υπόθεση Novartis;

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 21:21
«Δεν μπορούμε να λέμε επιλεκτικά αυτό μην το εφαρμόσεις», σχολίασε ο κ. Πικραμμένος με φόντο τη διαμάχη ΤΕΕ - αιρετών - ΣτΕ
|ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI

Πικραμμένος προς Τσίπρα: «Κακοί χειρισμοί» ή απαράδεκτη στην ουσία της η υπόθεση Novartis;

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 21:21

«Δεν υπάρχει θέμα κράτους δικαίου στη χώρα μας» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανώτατος δικαστής Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας την Παρασκευή στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα αρθούν σύντομα σε λύσεις, αλλά γενικότερο θέμα κράτους δικαίου, κατηγορηματικά λέω ότι όχι, δεν υπάρχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πικραμμένος κληθείς να δώσει απάντηση στο αν δικαιολογείται η δυσπιστία των πολιτών, όπως αποτυπώνεται στους δημοσκοπικούς δείκτες, απέναντι στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος διατύπωσε αιχμές, όμως, για την κατάσταση του κράτους δικαίου στο άμεσο παρελθόν και συγκεκριμένα την περίοδο των κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για «ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis» (οι οποίες έγιναν σε ένα άλλο φόρουμ, τον Μάρτιο, εκείνο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση), o κ. Πικραμένος ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση επί της ουσίας.

Οπως είπε, ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να εκφράσει «μια ενόχληση, η οποία υπήρχε και φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει, και δεν είναι μόνο για την ιστορία της Novartis, αλλά και για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών». Στη συνέχεια διατύπωσε ο ίδιος ένα ερώτημα προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Περιμένω, λοιπόν, και θα περιμένω μια απάντηση επί της ουσίας. Η υπόθεση Novartis ήταν απλά και μόνο ιστορία κακού χειρισμού; Πάρτε καθαρά θέση και πείτε μας: ήταν κακός χειρισμός ή απαράδεκτη στην ουσία της η ιστορία αυτή;»

Υπενθυμίζεται πως ο Παναγιώτης Πικραμμένος ήταν ένας από τους δέκα πολιτικούς σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση, δίχως στοιχεία, άλλα από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή. Ηταν επίσης μεταξύ των πρώτων για τον οποίο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε απολύτως τίποτα.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτημα για το τι θα μπορούσε να γίνει «στο ζήτημα των αντίβαρων των θεσμών», ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι αντίβαρα είναι τα δικαστήρια και οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα οποία και θα πρέπει να ενισχυθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγησε ότι είναι αναγκαίο να κατοχυρωθούν συνταγματικά, και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Αρχή Ανταγωνισμού, ιδίως καθώς κάτι τέτοιο αποτρέπει την δυνατότητα κατάργησής τους και ενισχύει την ανεξαρτησία τους.

Ο κ. Πικραμμένος πρότεινε, επίσης, την ίδρυση μιας Αρχής που θα παρακολουθεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα και θα έχει δικαίωμα βέτο στις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με αυτά, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «βλέπει» να ανθίζει «το λεφτόδεντρο και να αρχίζει πάλι μια ρητορική παροχών και αυξήσεων».

«Επειδή έχω ζήσει στην πλάτη μου τα μνημόνια και ως πρόεδρος του ΣτΕ και ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε μια περίοδο που κινδυνεύαμε να χρεοκοπήσουμε, δεν πρέπει η χώρα μας από άστοχες πολιτικές αποφάσεις να οδηγηθεί πάλι σε καταστάσεις στις οποίες οδηγήθηκε στο παρελθόν. Σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να μπαίνει ένα φρένο» τόνισε.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, και σχολιάζοντας την «παρότρυνση», όπως χαρακτήρισε σχετική δήλωση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) να μην εφαρμοστεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κ. Πικραμμένος είπε πως αυτό είναι «κάτι το οποίο δεν πρέπει να λεχθεί, δεν είναι σωστό».

«Δεν μπορούμε να λέμε επιλεκτικά “αυτό μην το εφαρμόσεις”, γιατί έτσι χάθηκαν τα πράγματα. Δεν μπορεί να λέει κάποιος –ό,τι κι αν είναι– να μην εφαρμόζεται ο νόμος, γιατί αν αρχίζουμε να λέμε “μην εφαρμόζεις τον νόμο”, τότε ζήτω που καήκαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, τέλος, με την άποψη ότι θα ενίσχυε την εικόνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ένας άλλος τρόπος επιλογής της ηγεσίας της, ο Παναγιώτης Πικραμμένος υποστήριξε ότι «ισχύει ό,τι ισχύει και για τη δημοκρατία. Δεν είναι καλό πολίτευμα, αλλά είναι το καλύτερο από όσα υπάρχουν. Υπάρχουν βελτιώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες και πράγματα, ενδεχομένως, που μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...