613
O κυβερνητικός εκπρόσωπος σε παλαιότερη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών | ΙΝΤΙΜΕnews

Πέτσας: Τέλος το SMS στο 13033 από 4-5 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 10:27
O κυβερνητικός εκπρόσωπος σε παλαιότερη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πέτσας: Τέλος το SMS στο 13033 από 4-5 Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 10:27

Από 4 με 5 Μαΐου θα μπορούμε να μετακινούμαστε χωρίς την χρήση sms στο 13033 ή την επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης. Θα είναι η πρώτη ουσιαστική αλλαγή στο πλαίσιο του σχεδίου (σταδιακής) χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊού, την οποία και επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας/

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε πως  μένει να διευκρινιστεί αν θα είναι ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών για να μετακινηθεί κάποιος εκτός νομού (σ.σ. για αυτή στα νησιά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι αρκετά αργότερα).

Οπως πολλές φορές έχει επαναλάβει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο κ. Πέτσας θέλησε να υπογραμμίσει ατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ότι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 4 Μαΐου όπως και η απαγόρευση συνάθροισης περισσότερων των 10 ατόμων.

Η παράμετρος αυτή, συμπλήρωσε, θα ισχύει και για ένα χρονικό διάστημα μετά τις 4 Μαΐου.

Για τα σχολεία τόνισε ότι σκοπός είναι να ανοίξουν οι σχολικές βαθμίδες σταδιακά και θα αξιολογείται η πορεία του ανοίγματος της κάθε βαθμίδας.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα λιανεμπορίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου χωρίς τον περιορισμό που υπάρχει για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ (βάσει τετραγωνικών).

Σε κάθε περίπτωση, τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Απαντώντας τέλος στο αίτημα που εξέφρασαν οι ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δια επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σε  δεύτερη φάση θα μεταβούμε και σε άνοιγμα των εκκλησιών.

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει ήδη ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα ανοίξουν όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν ότι η άρση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα και η επιτυχία της -οπως τονίζουν- θα κριθεί από τον βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στις υποδείξεις για τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και προστασίας των ευπαθών και ευάλωτων συμπολιτών μας που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Η χαλάρωση των περιορισμών και της καραντίνας επ’ ουδενί δεν συνεπάγεται και το τέλος της επαγρύπνησης», διαμηνύουν.

Το επικρατέστερο σενάριο περιλαμβάνει επιστροφή στην (όποια) κανονικότητα σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά στις 4-5 Μαΐου, τη δεύτερη προς το τέλος του ίδιου μήνα και την τρίτη περί τα μέσα Ιουνίου.

Συντονισμένα και ελεγχόμενα θα γίνει η επιστροφή για τις επιχειρήσεις και τους χιλιάδες εργαζομένους (που πάντως αγωνιούν για το κατά πόσο η επόμενη ημέρα θα τους βρει στις δουλειές τους) καθώς το ρολά θα σηκώνονται ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Την πρωτιά θα έχουν, όπως διαρρέεται, μικρά εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια (με περιορισμούς για την είσοδο των πελατών) ,ενώ για τα τέλη Μαΐου προγραμματίζεται το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Στην εστίαση το σύνθημα που αναμένεται να κυριαρχήσει, θα είναι #Βγαίνουμε_έξω, καθώς θα επιτραπεί η λειτουργία τους μόνο στους εξωτερικούς χώρους (όσα έχουν) με τα τραπεζοκαθίσματα πιο αραιά ώστε να τηρούνται -κατά το δυνατόν- οι αποστάσεις.

Αυτό βέβαια σημαίνει κάθετη πτώση της πληρότητας (συγκριτικά με την προ κορονοϊού εποχή) γι’ αυτό και ήδη εξετάζεται η θέσπιση ειδικών αδειών επέκτασης των χώρων που καταλαμβάνουν στους εξωτερικούς χώρους, αλλά των υφιστάμενων αδειών για κατάληψη πλατειών και πεζοδρομίων.

Στα σχολεία τέλος, η έναρξη μαθημάτων για όλες τις τάξεις Λυκείου και Γυμνασίου φέρεται να έχει «κλειδώσει» για τις 11 Μαΐου και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, θα ακολουθήσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία με παράλληλη παράταση του σχολικού έτους (όχι αργότερα όμως από το τέλος Ιουνίου).

Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του OPEN, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε πως η παράταση του σχολικού έτους «είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο», διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν θα φτάσει πέραν του τέλους Ιουνίου».

Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να αρχίσει νωρίτερα το επόμενο σχολικό έτος αλλά και πάλι όχι οριζόντια, για όλες τις βαθμίδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...