499
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τέλη του προηγουμενου μήνα | INTIMEnews

Παρακολουθήσεις: Επιμένει ο Ράμμος και μιλά για εσφαλμένες ερμηνείες της επιστολής του

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 13:17
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα τέλη του προηγουμενου μήνα
|INTIMEnews

Παρακολουθήσεις: Επιμένει ο Ράμμος και μιλά για εσφαλμένες ερμηνείες της επιστολής του

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 13:17

Στο θέμα της επιστολής του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον τρόπο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου (ν. 5002/2022) για τις παρακολουθήσεις επανέρχεται με νεότερη ανακοίνωση του την Τετάρτη ο  πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος, κάνοντας λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες του περιεχομένου της.

Στην επιστολή  του προς τον κ. Τσιάρα, ο κ. Ράμμος, αφού παρέθετε τις διατάξεις του νόμου 5002/2022 -με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, όχι όπως μέχρι πρότινος στην ΑΔΑΕ, αλλά σε τριμελές Οργανο, αποτελούμενο από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος- ζητούσε  να ενημερωθεί για τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης για τη διαχείριση αιτημάτων πολιτών που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Και στη διευκρινιστική ανακοίνωση του την Τετάρτη έσπευσε να επισημάνει ότι εσφαλμένα κάποιοι ερμήνευσαν την κίνηση του αυτή με την επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ως αποδοχή του νέου νομοθετικού πλαισίου κάνοντας παράλληλα λόγο για αοριστίες και ασάφειες του νόμου που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο κ. Ράμμος, που έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του με τη σχετική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία  η ΑΔΑΕ είναι πλέον αναρμόδια να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για παρακολουθήσεις (σ.σ. ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε μεταξύ άλλων υπογραμμίσει ότι κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί ασκήσει έλεγχο και εποπτεία σε μια ανεξάρτητη Αρχή), ξεκαθαρίζει ότι η επιστολή του προς τον υπουργό, αποσκοπούσε μόνο στο να πληροφορηθεί η Αρχή τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος αναφέρει:

«Επειδή, διακινήθηκαν πολλές εσφαλμένες ερμηνείες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής μου της 17.1.2023 προς τον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης, με κοινοποίηση και σε άλλους πολιτειακούς παράγοντες, θέλω να διευκρινίσω ότι η επιστολή αυτή, όπως σαφώς, εξ άλλου, προκύπτει από απλή ανάγνωση της, ως μόνο και αποκλειστικό περιεχόμενο έχει το αίτημα της ΑΔΑΕ να πληροφορηθεί από τους Υπουργούς, που εισηγήθηκαν το νέο νόμο 5002/2022, πως αντιλαμβάνονται τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 4 § 7 του εν λόγω νόμου. Διάταξης, η οποία περιέχει αοριστίες και ασάφειες και η οποία πρέπει να τύχει αποσαφηνίσεως για να μπορέσει να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Η επιστολή, όμως, ουδόλως έχει την έννοια ότι συνομολογείται με αυτήν ότι οι διατάξεις του άρθρου 6 § 1 του ν. 3115/2003 πoυ προβλέπουν τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ έχουν παύσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ισχύουν. Όπως είχε καταγραφεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσα στις 10.1.2023 πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα. Είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του  (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003, το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει)».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...