339
Ο κατά Καλίνα πάπας-αρσιβαρίστας αριστερά, στη μεγάλη φωτό και, στην ένθετη, ο κατά Κατελάν συντετριμμένος. Ποιος από τους δυο σάς αρέσει; | Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta via REUTERS και Twitter

Πάπας… αρσιβαρίστας ή συντετριμμένος από μετεωρίτη;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 12:20
Ο κατά Καλίνα πάπας-αρσιβαρίστας αριστερά, στη μεγάλη φωτό και, στην ένθετη, ο κατά Κατελάν συντετριμμένος. Ποιος από τους δυο σάς αρέσει;
|Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta via REUTERS και Twitter

Πάπας… αρσιβαρίστας ή συντετριμμένος από μετεωρίτη;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 12:20

Οι Πολωνοί είναι πρώτα ευσεβείς ρωμαιοκαθολικοί και μετά οτιδήποτε άλλο, οι Ιταλοί είναι πάνω απ’ όλα πειραχτήρια και κατόπιν… μεγάλα παιδιά. Αλήθεια μεγάλη περικλείεται σε αυτή τη φράση που εφαρμογή βρίσκει παντού, όμως εδώ έχουμε μόνο ειδήσεις σχετιζόμενες με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον αγιοποιηθέντα (το 2014) από το Βατικανό πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’, δηλαδή τον πολωνό πάπα Βοϊτίλα.

Ενα πρόσφατο άγαλμά του έχει στηθεί στη Βαρσοβία, στην είσοδο του Εθνικού Μουσείου, και είναι έργο ενός άλλου Πολωνού, του εικαστικού καλλιτέχνη Γιέρζι Καλίνα. Το καλλιτέχνημα δείχνει τον πολωνό πάπα σαν υπεράνθρωπο -Τιτάνα και Ατλαντα μαζί-, να κρατά στα χέρια του έναν μετεωρίτη και να τον ανυψώνει στα ουράνια!

Πρόκειται για την πολωνική απάντηση στην ιταλική «βλασφημία» του παντοβάνου εικαστικού Μαουρίτσο Κατελάν, ο οποίος είχε παλαιότερα παρουσιάσει τον συγκεκριμένο πάπα (προτού αγιοποιηθεί, πάντως) συντετριμμένο όχι από θλίψη για τα χίλια μύρια δεινά του κόσμου μας, αλλά από έναν άλλον μετεωρίτη που τον είχε βρει κατακέφαλα!

Αν και ήταν γνωστό από συμμετοχή του σε Μπιενάλε, το παιγνιώδες έργο του Ιταλού (που έχει πει ότι συμβολίζει την προσωπική μάχη του με τους δαίμονές του) είχε παρουσιαστεί το 2000 και σε πολωνική γκαλερί και είχε προκαλέσει σάλο.

Τότε, δύο ευσεβείς πολωνοί βουλευτές είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν από την καλλιτεχνική κατασκευή τον μετεωρίτη και να στήσουν τον ισοπεδωμένο πάπα στα πόδια του! Ξέσπασε σκάνδαλο, παραιτήθηκε ο διευθυντής της γκαλερί, η ζωή συνεχίστηκε.

Το άγαλμα του μακαρίτη πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ στην είσοδο του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας – ένα έργο του πολωνού γλύπτη Γιέρζι Καλίνα (Dawid Zuchowicz/Agencja Gazeta via REUTERS)

Τώρα, μόλις κυκλοφόρησε η φωτογραφία του πολωνικού αγάλματος με την αρσιβαρίστικη στάση του πάπα (ύστερα από κίνηση αρασέ, ασφαλέστατα) το Διαδίκτυο γέμισε από σχόλια επικριτικά έως χλευαστικά, τα οποία επικεντρώνουν στον λαϊκισμό της θεομπαίχτρας κυβέρνησης της Πολωνίας.

Ο μόνος που δεν φταίει για όλα αυτά είναι ο ίδιος ο μακαρίτης πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, αφού δεν είναι δυνατόν να ευθύνεται για την απεικόνιση που του επιφυλάσσουν οι καλλιτέχνες, όποιον σκοπό και αν έχουν αυτοί, ομολογημένο ή ανομολόγητο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...