531
Ο Πρωθυπουργός σε ρόλο του πολιτικού «που δίνει χρήμα στον λαό». Δίπλα ο υπουργός Αμυνας Καμμένος χειροκροτεί. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανηγυρισμοί και ειρωνείες Τσίπρα στη Βουλή για τα αναδρομικά

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 16:35
Ο Πρωθυπουργός σε ρόλο του πολιτικού «που δίνει χρήμα στον λαό». Δίπλα ο υπουργός Αμυνας Καμμένος χειροκροτεί.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανηγυρισμοί και ειρωνείες Τσίπρα στη Βουλή για τα αναδρομικά

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 16:35

Ηταν αναμενόμενο. Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας έστησε ολόκληρη μιλιταριστική φιέστα στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας για να ανακοινώσει τα αναδρομικά στους ενστόλους, δεν θα έκανε σόου στη Βουλή; Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κατάθεσης της τροπολογίας για τα 820 εκατ. ευρώ των αναδρομικών έγινε από την κυβέρνηση με τον γνωστό τρόπο: ένας κ. Τσίπρας δηκτικός απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον απουσιάζοντα στη Φινλανδία για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Λέγατε ότι φέρνουμε 4ο Μνημόνιο, τώρα θα ψηφίσετε ένα προς ένα τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών. Σας αφιερώνουμε το τέταρτο μνημόνιο» είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση συμβολική.

Είναι άγνωστο αν ήταν όντως συμβολική, σίγουρα όμως ήταν μια συνεδρίαση κοινοβουλευτικά ασύμμετρη. Η κυβέρνηση κατέβασε για την τροπολογία το βαρύ της πυροβολικό στην Ολομέλεια. Μίλησε ο Πρωθυπουργός μετατρέποντας την όλη συζήτηση για τα αναδρομικά σε πολιτικό απολογισμό της τετραετίας του, χωρίς να έχει αντίλογο του βεληνεκούς του – κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας  βρέθηκε να λογομαχεί με τη Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ. Επειτα ακολούθησε και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος με τα γνωστά του υπονοούμενα για δίκες και φυλακίσεις. Αλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν ήταν παρόντες. Τη ΝΔ εκπροσώπησε στη συζήτηση ο Χρήστος Σταϊκούρας που είπε τα αυτονόητα ότι «η κυβέρνηση συμμορφώνεται, επιτέλους, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις», ενώ για το ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος που μίλησε για «επικοινωνιακά παιχνίδια».

Οντως το θέμα ήταν η «επικοινωνία». Να περάσει το αφήγημα μιας κυβέρνησης που μοιράζει στον λαό, ενός Πρωθυπουργού που μοιράζει χρήμα –έρχονται εκλογές βλέπετε.

Ετσι, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο «μέτρο» της καταβολής των 820 εκατ. ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι το πρώτο μιας σειράς «θετικών παρεμβάσων»: «Εχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε θετικά μέτρα γιατί η οικονομία ανακάμπτει και βγήκαμε από τα μνημόνια».

Καταλόγισε δε αμηχανία στην αντιπολίτευση: «Είπατε ότι είμαστε λίγο πριν τις εκλογές. Με βάση τις δικές σας αναφορές, εδώ και τρία χρόνια πριν από τις εκλογές είμαστε. Το αφήγημά σας στερείται συνοχής».

Τόνισε δε ότι «αφιερώνει το μέτρο αυτό» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού «είναι το πρώτο μέτρο του τέταρτου μνημονίου», είπε, και πρόσθεσε με ειρωνεία ότι «με βαριά καρδιά θα έλθετε να ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων».

ΝΔ: «Εμείς υπερψηφίζουμε, εσείς καθυστερήσατε»

«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία για τα αναδρομικά, όπως είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης» επεσήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε σχετική δήλωσε ανέφερε:

«Η κυβέρνηση συμμορφώνεται, επιτέλους, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ομως η αναγκαστική συμμόρφωσή της:

»Γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια τώρα αρνήθηκε να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει το 2014 το 50% των αναδρομικών και αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες που είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

»Υλοποιείται και με λάθος τρόπο, γιατί ενώ η κάλυψη αυτού του ποσού θα έπρεπε να έχει προκύψει από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, προέρχεται από την υπερφορολόγηση -και αυτών των κλάδων-, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

»Για τους δύο αυτούς λόγους, είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει της επερχόμενης ήττας της στις εκλογές.

»Παρ’ όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...