437
Ο Οθων Ηλιόπουλος με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου σε φωτογραφία από το γεύμα που παρέθεσε προς ημέρων ο Αλέξης Τσίπρας -διακρίνεται το μανίκι του- στους υποψήφιους Επικρατείας του κόμματος | INTIMEnews

Οθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Καθηγητής στο Χάρβαρντ αλλά δεν θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 12:50
Ο Οθων Ηλιόπουλος με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου σε φωτογραφία από το γεύμα που παρέθεσε προς ημέρων ο Αλέξης Τσίπρας -διακρίνεται το μανίκι του- στους υποψήφιους Επικρατείας του κόμματος
|INTIMEnews

Οθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Καθηγητής στο Χάρβαρντ αλλά δεν θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2023, 12:50

Αν και καθηγητής σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο –αυτό του Χάρβαρντ– ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, Οθων Ηλιόπουλος, τάχθηκε ανοικτά κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και δη κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Και ομοίως, αν και παραδέχθηκε ότι στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης υπάρχει και λειτουργεί πανεπιστημιακή αστυνομία, ένωσε και αυτός τη φωνή του με την εκπεφρασμένη αντίθεση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα κατά της ίδρυσης των ΟΠΠΙ.

«Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θέλουμε; Nαι ή όχι;» ήταν η ερώτηση που έγινε στον κ. Ηλιόπουλο σε τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει χωρίς δεύτερη σκέψη το «όχι» (δείτο το στο 19.40 του βίντεο κάτω).

«Αρα», επανήλθε ο ένας εκ των παρουσιαστών της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του καναλιού του Φαλήρου, «να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16», και τότε ο Οθωνας Ηλιόπουλος απάντησε ξανά αρνητικά: «Οχι, κατά την άποψή μου».

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στη σύσταση και εγκατάσταση της –κατά τα άλλα άφαντης μέχρι σήμερα, πέρα από μία (ανεπιτυχή) απόπειρα εισόδου στο campus του Ζωγράφου– πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπου και πάλι ο κ. Ηλιόπουλος, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ιδρυμα όπου έχει την τιμή να διδάσκει, εξέφρασε την αντίθεσή του στον θεσμό.

Ετσι λοιπόν, αν και παραδέχθηκε (ορθότερα, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί) ότι στο περίφημο Χάρβαρντ υπάρχει και λειτουργεί σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ίδρυση  των ΟΠΠΙ στην Ελλάδα.

Προς επίρρωση μάλιστα των σχετικών επιχειρημάτων του (για την ελευθερία έκφρασης εντός του πανεπιστημιακού χώρου και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία-δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ), ο καθηγητής επικαλέστηκε διαδηλώσεις που γίνονται ακόμη και στο Χάρβαρντ, στις οποίες –όπως είπε– «πρωτοστατεί ο πρύτανης».

Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ακη Σκέρτσου, ο οποίος σε ανάρτησή του κατηγόρησε τόσο τον κ. Ηλιόπουλο όσο και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ότι θέλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια «παγκόσμια εξαίρεση», μόνο και μόνο εξαιτίας της ιδεοληψίας τους.

Αναλυτικά η ανάρτηση Σκέρτσου έχει ως εξής:

Η α λα ΣΥΡΙΖΑ «αριστεία» εργάζεται σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ που φυλάσσεται από αστυνομία ώστε να προστατεύεται η ακαδημαϊκή ζωή και τα μαθήματα των φοιτητών. Διαφωνεί όμως και με την πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα και με την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Εμείς θέλουμε τα ελληνικά δημόσια δωρεάν πανεπιστήμια στην Ελλάδα να λειτουργούν όπως το ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο οποίο πρόκοψε ο κ. Ηλιόπουλος στις ΗΠΑ. Ο κ. Ηλιόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλουν και προτιμούν τα ελληνικά πανεπιστήμια να λειτουργούν ως παγκόσμια εξαίρεση εξαιτίας της ιδεοληψίας τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...