1096
| CreativeProtagon/Shuttersock

Οταν οι αθλητές ζητούν την ψήφο μας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 16:38

Οταν οι αθλητές ζητούν την ψήφο μας

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2019, 16:38

Eίναι αναγνωρίσιμοι, έως και διάσημοι. Αγαπητοί στον πολύ κόσμο. Υπερκομματικοί, κατά κάποιον τρόπο, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν. Με τους περισσότερους έχουμε μοιραστεί μεγάλες στιγμές. Δικές τους στιγμές, που τις χαρήκαμε σαν δικές μας. Θριάμβους «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο», ή -έστω- για την ομάδα που ο καθένας μας αγαπά. Οι επαγγελματίες της πολιτικής -απαξιωμένοι όσο δεν πάει αυτή την εποχή- ζηλεύουν τη δημοφιλία των ανθρώπων του αθλητισμού. Και τα κόμματα προσπαθούν να την εκμεταλλευθούν, περιλαμβάνοντας προθύμως στα ψηφοδέλτιά τους όποιους πρωταγωνιστές των σπορ πείθονται να κατέβουν στον εκλογικό στίβο.

Η πρωτοβουλία ανήκει (συνήθως) στα κόμματα, που ασκούν ασφυκτικό πρέσινγκ σε όποιον παλιό αθλητή (πιστεύουν ότι) μπορεί να τους προσθέσει ψήφους. Ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει καταθέσει τη μαρτυρία του για τις αφόρητες πιέσεις που είχε δεχτεί από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής του. Αντιστάθηκε στον πειρασμό – και δεν είναι ο μόνος. Οι παλιές δόξες των σπορ διστάζουν, στην πλειονότητά τους, να αγωνιστούν σε ένα γήπεδο που ελάχιστα γνωρίζουν. Αρνούνται, είτε επειδή δεν σπούδασαν κάτι, είτε γιατί «δεν το έχουν» με τα λόγια.

Οσοι το αποτολμούν, όμως, εκπλήσσονται και οι ίδιοι με την «αβάντα» που τους προσφέρει το αθλητικό τους παρελθόν, ακόμη κι αν μιλάμε για την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εκλεγόταν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ανελλιπώς από το 1981 έως το 1996, επειδή είχε κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά μετάλλια στα 100 μέτρα – όχι γιατί διακρίθηκε ως οδοντίατρος. Ο Παναγιώτης Φασούλας, ο Πύρρος Δήμας, η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο Βασίλης Κικίλιας, η Αννα Καραμανλή, η Ελένη Αυλωνίτου, η Ελενα Κουντουρά, η Σταυρούλα Αντωνάκου -και άλλοι, που ξεχνώ- μπήκαν στη Βουλή, εξαργυρώνοντας τα πεπραγμένα του αθλητικού τους βίου. Ισως ο πιο επιτυχημένος εκπρόσωπος του αθλητισμού στην πολιτική ήταν ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, Βαλκανιονίκης στους δρόμους ταχύτητας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος εξελέγη (με το ΠΑΣΟΚ) σε οκτώ διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Κάποιοι ξεπέρασαν, σε ψήφους, πολιτικούς που θεωρούνταν «ιερά τέρατα» στις περιφέρειές τους. Κάποιους άλλους, ούτε που θα τους φανταζόμασταν στα βουλευτικά έδρανα, εάν δεν προέρχονταν από τα σπορ. Ο Γιώργος Ανατολάκης, ο πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού που εξελέγη (στον Πειραιά, βεβαίως) το 2009 με τον ΛΑ.Ο.Σ, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ίδιο και ο Πέτρος Κωνσταντινέας, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Είναι ο διαιτητής που του ανατίναξαν τον φούρνο κι έγινε «σύμβολο» αντίστασης στο ποδοσφαιρικό «παρακράτος».

Ακόμη περισσότεροι είναι οι παλιοί αθλητές που θριάμβευσαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρωτίστως οι τρεις δήμαρχοι: ο Παπαγεωργόπουλος, ο Φασούλας (με ύψος 2,13 ήταν, μάλλον, ο πιο ψηλός σε όλο τον κόσμο) και ο Αντώνης Τρίτσης, που στα νεανικά του χρόνια υπήρξε πρωταθλητής (του Παναθηναϊκού) στο δέκαθλο και στο άλμα εις ύψος. Το 2010 μονομάχησαν για την Περιφέρεια Αττικής δύο «αθλητάνθρωποι»: ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός, και ο πρώην μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, Βασίλης Κικίλιας – νίκησε ο Σγουρός. Η πρώτη ελληνίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου, είναι (από το 2014) αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρωταθλήτρια του ακοντισμού, Αννα Βερούλη, είχε εκλεγεί νομαρχιακή σύμβουλος με τη Φώφη Γεννηματά και, στη συνέχεια, δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Είναι πολύ μακρύς αυτός ο κατάλογος.

Στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές θα συναντήσετε, την Κυριακή, δέκα υποψήφιους με αθλητικές καταβολές.

– Τον Θοδωρή Ζαγοράκη (ΝΔ). Ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας του 2004 και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2014.

– Τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη (ΣΥΡΙΖΑ). Στα 39 του ο Ολυμπιονίκης του Ταε Κβον Ντο, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Αγώνες του Λονδίνου, ασχολείται με τα κοινά για πρώτη φορά. Η υποψηφιότητά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Σκύδρα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

– Τη Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη). Εχει εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας (2007, 2009) και μία με τον ΣΥΡΙΖΑ (2012). Με τον ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και μια θέση στην Ευρωβουλή, το 2014.

– Τον Λάμπρο Χούτο («Πολίτες» του Ηλία Ψινάκη). Μετά τη συμμετοχή του στο «Survivor», ο βετεράνος επιθετικός δοκιμάζει την τύχη του και στην πολιτική.

– Τον Πέτρο Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ). Εχει διατελέσει αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Σούπερ Λιγκ.

– Την Ελενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ). Προτού γίνει επιχειρηματίας της μόδας και πολιτικός (2004), ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. εμπόδια, και μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου επί σειράν ετών.

– Τον Ιγκόρ Πομάσκι (ΚΚΕ). Με καταγωγή από τη Βουλγαρία, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1988 και, έκτοτε, εργάζεται ως ομοσπονδιακός προπονητής, υπεύθυνος για τα άλματα. Πολλοί αθλητές του έχουν κατακτήσει διεθνή μετάλλια και έχουν καταρρίψει ρεκόρ. Σήμερα, στα 59 του, προπονεί -μεταξύ άλλων- τη Βούλα Παπαχρήστου.

– Τον Σάκη Τζαλαλή (ΚΙΝΑΛ). Ο πρώην μπασκετμπολίστας έγινε ευρέως γνωστός ως μέλος της εξαιρετικής ομάδας του Παγκρατίου (Μπακατσιάς, Καλαμπάκος, κ.ά.) στα τέλη των ’80s – αρχές των ’90s.

– Τον Στέλιο Φενέκο (Ποτάμι). Ο απόστρατος υποναύαρχος υπήρξε γνωστός αθλητής του μπάσκετ (Παναθηναϊκός, Σπόρτιγκ, Μαρούσι, Λάρισα, Μίλωνας) και διετέλεσε πρόεδρος του Σπόρτιγκ.

– Τον Μανώλη Μαυρομμάτη (ΝΔ). Αθλητικός συντάκτης στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», μα περισσότερο γνωστός ως σπορτκάστερ της ΕΡΤ. Είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2004.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι υποψήφιοι που προέρχονται από τα σπορ είναι αμέτρητοι. Ο Σπύρος Λιβαθηνός, παλιά δόξα του Παναθηναϊκού (1975-1986) και της Εθνικής Ελλάδας, κατεβαίνει για δήμαρχος Μαραθώνα – Νέας Μάκρης. Ο Γιώργος Σεϊταρίδης, περισσότερο γνωστός ως «Γιούρκας», παλαίμαχος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής κι αυτός, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Ο Βασίλης Λυπηρίδης, έξι φορές πρωταθλητής Ελλάδας στο μπάσκετ (με την φανέλα του Αρη), είναι στο ψηφοδέλτιο της υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Ντανιέλ Μπατίστα, κατεβαίνει για δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Τους περισσότερους παλιούς αθλητές τους έχει συγκεντρώσει στο ψηφοδέλτιό του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας: τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική του 2004, Αγγελο Χαριστέα, τους βετεράνους του Ηρακλή, Λάκη Παπαϊωάννου, και του Αρη, Ντίνο Κούη, και τον πρώην μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ (σήμερα τεχνικό του διευθυντή), Νίκο Σταυρόπουλο. Εννοείται, και τη Βούλα Πατουλίδου.

Για τις βουλευτικές εκλογές, έχουμε καιρό. Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα (στη Β’ Αθηνών με τη ΝΔ) του Δημήτρη Παπανικολάου, που έχει κατακτήσει έξι Πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα Ελλάδας και δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με τα χρώματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Το πάγιο παράπονο των πολιτικών καριέρας είναι πως όσοι προβάλλονται κατά κόρον, ιδίως από την τηλεόραση, αποκτούν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στο δρόμο προς τις κάλπες. Εχουν ένα δίκιο. Η δημοσιότητα, όμως, ακολουθεί την επιτυχία. Κι αν για τους υπόλοιπους celebrities η επιτυχία είναι υποκειμενική, για τους αθλητές είναι απολύτως μετρήσιμη: σε γκολ, καλάθια, εκατοστά και δευτερόλεπτα. Σε νίκες, τίτλους και ρεκόρ. Αθλητής… νούλα και διάσημος, δεν υπάρχει. Δυστυχώς, δεν μπορείς να πεις το ίδιο για τους πολιτικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...