327
Η Τζασίντα Αρντερν με τον Μπαράκ Ομπάμα | Simon Watts/for Dept of Internal Affairs/Handout via REUTERS

Οι συμβουλές του Ομπάμα στην εγκυμονούσα πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 12:57
Η Τζασίντα Αρντερν με τον Μπαράκ Ομπάμα
|Simon Watts/for Dept of Internal Affairs/Handout via REUTERS

Οι συμβουλές του Ομπάμα στην εγκυμονούσα πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2018, 12:57

Πρώτα είδε τους Μαορί να τον καλωσορίζουν, έπειτα επισκέφτηκε την πρωθυπουργική κατοικία στο Οκλαντ και άρχισε να μιλά για τον γάμο της ηγεσίας με την πατρότητα. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται τη Νέα Ζηλανδία και αντάλλαξε εμπειρίες και απόψεις όσον αφορά την ηγετική ικανότητα και την ιδιότητα του γονέα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, η οποία περιμένει το πρώτο της παιδί τον Ιούνιο.

Ο Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερο ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία, έγινε δεκτός από τους Μαορί με powhiri, την παραδοσιακή τους τελετή υποδοχής στο Οκλαντ, προτού συναντηθεί με την Αρντερν με την οποία είχαν ιδιωτική συνομιλία.

«Του δώρισα ένα όμορφα λαξευμένο δόντι φάλαινας ως αναγνώριση της ρητορικής και της ηγετικής του ικανότητας» δήλωσε η Αρντερν. «Είμαι βέβαιη ότι η Νέα Ζηλανδία αφήνει μια μοναδική και ιδιαίτερη εντύπωση».

Μετά τη συνάντηση, η 37χρονη πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το μέλλον της παγκόσμιας πολιτικής, η κλιματική αλλαγή και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μιλήσαμε εκτενώς για το διεθνές τοπίο και κατά πόσο εμείς διασφαλίζουμε ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα ζήσουν παγκοσμίως μεγαλύτερη πόλωση», δήλωσε.

2018-03-22T000000Z_310250060_RC118DEB0440_RTRMADP_3_NEWZEALAND-OBAMA2018-03-22T000000Z_2019963775_RC197E83B6F0_RTRMADP_3_NEWZEALAND-OBAMA

Η Αρντερν είπε επίσης ότι ρώτησε τον 44ο πρόεδρο των ΗΠΑ πώς θα διαχειριστεί το αίσθημα ενοχής ως γονιός «γιατί δεν έχω αμφιβολία ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο στο μέλλον ενόσω θα προσπαθώ να συνδυάσω τους ρόλους μου», είπε χαρακτηριστικά.

Η συμβουλή του ήταν απλή: «Η αντίληψή του ήταν η ίδια με αυτή που είμαι σίγουρη ότι οποιοσδήποτε γονιός θα μου έδινε, ότι δηλαδή “θα κάνεις το καλύτερο”», είπε η πρωθυπουργός για τον Ομπάμα που μεγάλωσε δύο κόρες κατά την οκταετή θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ομπάμα στο Οκλαντ είναι μια ομιλία σε δείπνο ενώπιον 800 καλεσμένων του Συμβουλίου Νέας Ζηλανδίας-ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα αναχωρεί την Παρασκευή για το Σίδνεϊ όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Στο πρόγραμμα της συνάντησης είναι και ένα παιχνίδι γκολφ.