322
Οικία στο Κράματορσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ μετά από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα | REUTERS/Zohra Bensemra

Οι Ρώσοι συνέλαβαν και φυλάκισαν δασκάλα ελληνικής γλώσσας στο κατεχόμενο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 14:38
Οικία στο Κράματορσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ μετά από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα
|REUTERS/Zohra Bensemra

Οι Ρώσοι συνέλαβαν και φυλάκισαν δασκάλα ελληνικής γλώσσας στο κατεχόμενο Ντονέτσκ

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 14:38

Δασκάλα ελληνικής γλώσσας συνελήφθη στο κατεχόμενο από τους Ρώσους Ντονέτσκ για «φιλο-ουκρανική στάση» και οδηγήθηκε στις φυλακές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την Ελενα Ταμπάχοβα, από το ελληνικό χωριό Ουρζούφ της περιφέρειας Ντονέτσκ, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών και φίλων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές επειδή εκφράστηκε δημόσια (στα social media) εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Με βάση τις αναφορές αυτές, η Ταμπάχοβα συνελήφθη και οδηγήθηκε αρχικά στο αστυνομικό τμήμα του Μάνγκους (ελληνικό κεφαλοχώρι της περιοχής) και από εκεί σε άγνωστη κατεύθυνση.

«Πριν από την κατάληψη του Ουρζούφ, η Ελενα συμμετείχε ενεργά στη ζωή τοπικής ελληνικής κοινότητας. Ηταν αγαπητή μεταξύ των συγχωριανών, ενώ και στο σχολείο τα παιδιά την αγαπούσαν πολύ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο.

«Η Ελενα ήταν ερωτευμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι Ελληνες της Ουκρανίας κάνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλες τις γυναικείες οργανώσεις και την ελληνική κοινωνία για κοινοποίηση του θέματος και τυχόν νέες πληροφορίες για την τύχη της νεαρής δασκάλας, που άφησε πίσω το παιδί της. Όσο περισσότερες οργανώσεις θα το κοινοποιήσουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό να σωθεί μια γυναίκα που την περιμένει στο σπίτι ένα παιδί δύο ετών», είπε η κ. Προτσένκο.

Ο διακεκριμένος συγγραφέας της Ουκρανίας, ελληνικής καταγωγής, Ιβάν Αβράμοβ, με γραπτό μήνυμά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη της δασκάλας. «Δεν ξέρω πια τρομερή απειλή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας και μητέρα μιας δίχρονης κόρης, για τους Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι τη συνέλαβαν και την πέταξαν στα μπουντρούμια της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή παρέμεινε πιστή στην πατρίδα της, την Ουκρανία. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, το λυκόφως της φυλακής, το κρύο του κελιού, ο μουχλιασμένος αέρας του μπουντρουμιού θα αντικατασταθούν από το φως του ήλιου της ελευθερίας, αλλά και την ελευθερία του Ουρζούφ, τις μυρωδιές της στέπας και της θάλασσας!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιβάν Αβράμοβ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News