320
Γυναίκες στη Χιλή τραγουδούν τον νέο ύμνο του φεμινιστικού κινήματος | EPA

Οι γυναίκες τραγουδούν σε όλο τον κόσμο: «Ο βιαστής είσαι εσύ!»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 19:23
Γυναίκες στη Χιλή τραγουδούν τον νέο ύμνο του φεμινιστικού κινήματος
|EPA

Οι γυναίκες τραγουδούν σε όλο τον κόσμο: «Ο βιαστής είσαι εσύ!»

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 19:23

Το τραγούδι διαμαρτυρίας για τους βιαστές που έγραψε μία γυναικεία θεατρική ομάδα από τη Χιλή έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο και οικουμενικός ύμνος του φεμινιστικού κινήματος.

Ξεκίνησε ως μία παράσταση διαμαρτυρίας στο Βαλπαραΐσο της Χιλής και από κει εξαπλώθηκε σε χιλιάδες πλατείες, δρόμους και γειτονιές δεκάδων χωρών, καθώς και έξω από δικαστήρια όπου γίνονται δίκες κατηγορούμενων για βιασμό, όπως του Χάρβεϊ Γουάνσταϊν, στο Μανχάταν.

Τον Δεκέμβριο το είχαν τραγουδήσει εκατοντάδες γυναίκες και στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, μπροστά στη Βουλή.

Οι γυναίκες που το τραγουδούν, εκτελούν μία συγκεκριμένη χορογραφία, δένοντας τα μάτια τους με μαύρα μαντήλια. Συνοδευόμενες από ρυθμικά τύμπανα, τραγουδούν: «Ο βιαστής είσαι εσύ. Δεν ήταν δικό μου λάθος, ούτε πού ήμουν, ούτε τι φορούσα».

«Θέλαμε να βρούμε έναν απλό, ρυθμικό και θεαματικό τρόπο για να παρουσιάσουμε τις φεμινιστικές ιδέες, ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο», εξηγεί στους Times του Λονδίνου η Χιλιανή Ντάφνι Βαλντέζ, από τη θεατρική ομάδα Las Tesis.

Για πρώτη φορά, το παρουσίασαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Χιλή, τον Νοέμβριο και αμέσως εξαπλώθησε σε όλη την αμερικανική ήπειρο. Στις ΗΠΑ, έγινε διάσημο μόλις το ανέβασε στο Twitter η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ.

Στη συνέχεια, πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Από κει στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ινδία.

Εκατοντάδες γυναίκες τραγουδάνε «Ο βιαστής είσαι εσύ» έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα – EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Την περασμένη Τρίτη, οι γυναίκες του Las Tesis το χόρεψαν έξω από τον Λευκό Οίκο, στην ετήσια Πορεία των Γυναικών.

«Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σώμα και μία φωνή. Μπορεί να επαναληφθεί παντού με οποιονδήποτε», είπε η Ινγκερ Φλεμ, φοιτήτρια από τη Χιλή.

Οι γυναίκες εμπνεύστηκαν τους στίχους από τη Ρίτα Σεγκάτο, ανθρωπολόγο και φεμινίστρια από την Αργεντινή. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση. Το να βλέπεις το αντικείμενο των ερευνών σου να γίνεται τόσο δημοφιλές παγκοσμίως, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου τύχει», λέει εκείνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...