303
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ο Τραμπ συνεχάρη τον Πούτιν αν και τού είπαν να μην το κάνει

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 08:45
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ο Τραμπ συνεχάρη τον Πούτιν αν και τού είπαν να μην το κάνει

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 08:45

Παρά τις παραινέσεις των συμβούλων του να θέσει σημαντικά ζητήματα στον Βλαντίμιρ Πούτιν χωρίς να απευθύνει ευθέως συγχαρητήρια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε ακριβώς να κάνει αυτό που του ζήτησαν να μην κάνει, αναφέρουν αμερικανικά μέσα.

Το τηλεφώνημα έγινε την Τρίτη με αμερικανική πρωτοβουλία, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Στα τυπικά της συζήτησης, όπως τα ανακοίνωσε η ρωσική πλευρά, ο Τραμπ και ο Πούτιν υπογράμμισαν την σημασία της από κοινού συνεργασίας για τον περιορισμό της κούρσας των εξοπλισμών, ενώ συζήτησαν για την κρίση στην Συρία και την Ουκρανία. Ακόμη, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη να εργασθούν από κοινού για την επίτευξη στρατηγικής σταθερότητας και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η Washington Post προσθέτει πάντως περισσότερα για το παρασκήνιο της συζήτησης.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι συμβουλές του επιτελείου του Τραμπ ήταν να μην συγχαρεί ο πρόεδρος τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την εντυπωσιακή νίκη του με 76% στις εκλογές της Κυριακής.

Υπήρχε μάλιστα με κεφαλαία στις σημειώσεις που του έδωσαν η σύσταση «DO NOT CONGRAΤULATE» («ΟΧΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ») την οποία ο Τραμπ επέλεξε να αγνοήσει. Ισως δεν διάβασε καν τις σημειώσεις, γράφει η εφημερίδα.

Αυτή η απροθυμία του προέδρου να καταγγείλει τη Ρωσία για θέματα όπως η δηλητηρίαση του πράκτορα Σκριπάλ, είναι μόνιμη πηγή εκνευρισμού ακόμα και στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν έγραψε στο Twitter ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγέτης του ελεύθερου κόσμου «δεν λέει συγχαρητήρια σε δικτάτορες που κέρδισαν εκλογές-πρόσχημα», έγραψε στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για συνάντηση μεταξύ του Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτά, παρά το ότι ο Τραμπ είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι «πιθανότατα θα συναντηθούμε στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...