227
Ο Ιπέκ ζει στη Βρετανία με την οικογένειά του εδώ και τρία χρόνια | The Times

Ο τούρκος μεγιστάνας των ΜΜΕ που θέλει να γλιτώσει από τα νύχια του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 11:27
Ο Ιπέκ ζει στη Βρετανία με την οικογένειά του εδώ και τρία χρόνια
|The Times

Ο τούρκος μεγιστάνας των ΜΜΕ που θέλει να γλιτώσει από τα νύχια του Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 11:27

Αντιμέτωπος με έκδοση στην Τουρκία, όπου κατηγορείται ότι υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 είναι ο τούρκος επιχειρηματίας Ακίν Ιπέκ, ο οποίος δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ και τα ορυχεία.

Ο επιχειρηματίας ζει στη Βρετανία με τη σύζυγό και τα τρία παιδιά τους εδώ και τρία χρόνια. Δεν έχει ζητήσει άσυλο, αντιτίθεται όμως στην έκδοση στην Τουρκία.

Η περίπτωση του 55χρονου Ιπέκ έρχεται στο δικαστήριο αυτήν την εβδομάδα, σημειώνουν οι Times του Λονδίνου.

Οι δικηγόροι του επιχειρηματολογούν ότι στην Τουρκία ο Ιπέκ θα αντιμετωπίσει βασανιστήρια στη φυλακή και προεξοφλούν ότι θα έχει μια άδικη δίκη.

Θεωρούν ακόμη ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη δίωξη και προσθέτουν ότι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, τις ημέρες κατά τις οποίες βρισκόταν στη Βρετανία ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ότι συνεισέφερε οικονομικά στην οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο έχει κατηγορήσει ευθέως ο Ταγίπ Ερντογάν για την οργάνωση του πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την οργάνωση του Γκιουλέν τρομοκρατική και έχει εκκαθαρίσει χιλιάδες υποστηρικτές της από όλο το δημόσιο τομέα και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο ίδιος ο Ιπέκ αρνείται τις κατηγορίες, αν και είναι γνωστό ότι συμμερίζεται κάποιες από τις ιδέες του κληρικού, γράφουν οι Times.

Πέρα από τον ίδιο, αρκετοί από τους δημοσιογράφους που εργάζονταν για τα μέσα ενημέρωσης του Ιπέκ, έχουν να αντιμετωπίσουν διώξεις. Κάποιοι αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν στη Βρετανία, μια χώρα που σταδιακά μετατρέπεται σε καταφύγιο για τους γκιουλενιστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...