650
Ο Θανάσης Μαυρίδης (αριστερά) συνομιλεί με τον διευθυντή του «Φιλελεύθερου» Παναγιώτη Λάμψια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων το πρωί της Κυριακής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ελλάδα, η χώρα όπου «δημοσιογράφοι οδηγούνται στο κρατητήριο επειδή κάνουν τη δουλειά τους»…

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 09:43
Ο Θανάσης Μαυρίδης (αριστερά) συνομιλεί με τον διευθυντή του «Φιλελεύθερου» Παναγιώτη Λάμψια έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων το πρωί της Κυριακής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ελλάδα, η χώρα όπου «δημοσιογράφοι οδηγούνται στο κρατητήριο επειδή κάνουν τη δουλειά τους»…

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 09:43

«Δεν είναι δυνατόν σε μια δυτική χώρα οι δημοσιογράφοι να οδηγούνται στο κρατητήριο επειδή κάνουν την δουλειά τους». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο εκδότης της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο οποίος το Σαββατοκύριακο μαζί με τον διευθυντή του φύλλου Παναγιώτη Λάμψια και την πολιτική συντάκτρια Κατερίνα Γαλανού βρέθηκαν στα κρατητήρια του ΑΤ Εξαρχείων, επειδή ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έκανε μήνυση κατά των ιδίων και άλλων τεσσάρων δημοσιογράφων του συγκεκριμένου εντύπου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαυρίδης απέδωσε την στάση του κ. Καμμένου στο ότι ο «Φιλελεύθερος» έχει μια «αντίληψη» για την επικαιρότητα η οποία δεν είναι αρεστή στους κόλπους της κυβέρνησης.

O Θανάσης Μαυρίδης (αριστερά) και ο διευθυντής του «Φιλελεύθερου» Παναγιώτης Λάμψιας δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα κατά τη σύλληψή τους ύστερα από τη μήνυση Καμμένου

Απαντώντας δε στις διαρροές του υπουργείου Δικαιοσύνης πως όλοι είναι ίσοι στα μάτια του νόμου ο κ. Μαυρίδης σχολίασε αιχμηρά αυτό φαίνεται να μην ισχύει για τα μέλη του «Ρουβίκωνα». Τόσο ο κ. Μαυρίδης όσο και ο κ. Λάμψιας και η κυρία Γαλανού, αρχισυντάκτρια πολιτικού ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο» αφέθηκαν την Κυριακή ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή. Είχαν περάσει τη νύχτα κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου εμφανίστηκαν αυτοβούλως καθώς ο μηνυτής ζητούσε τη σύλληψη τους με την διαδικασία του αυτοφώρου

Ο εκδότης του «Φιλελεύθερου κατηγόρησε τον πρόεδρο των Ανεξ. Ελλήνων ότι έχει «προηγούμενο με όλο τον χώρο του Τύπου», καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται νομικά εναντίον δημοσιογράφων, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα ότι ο υπουργός Αμυνας συνηθίζει να καταθέτει μηνύσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και όχι στην εισαγγελία.

Η δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και η σύλληψη των ανθρώπων του «Φιλελεύθερου» προκάλεσε την οργή του πολιτικού -και όχι μόνο- κόσμου της χώρας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απόπειρα εκφοβισμού των ΜΜΕ από τον κ. Καμμένο και την κυβέρνηση γενικότερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος όχι μόνο εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ακατάσχετη ροπή προς τον αχαλίνωτο αυταρχισμό» αλλά περιέγραψε ως αντισυνταγματική τη δίωξη δημοσιογράφων με τη διαδικασία του αυτοφώρου: «ακόμη και ολιγόωρη κράτηση των δημοσιογράφων παραβιάζει και το Σύνταγμα αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αφορμή για τη μήνυση του κ. Καμμένου ήταν δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στην Μόρια και την διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν δοθεί στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου» που προκάλεσε την οργή του Πάνου Καμμένου

Ο κ. Μαυρίδης υπεραμύνθηκε του ρεπορτάζ της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα έχει λάβει κονδύλια της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ για να δημιουργήσει κέντρα σαν την Μόρια.

Επισήμανε δε πως πολλές υπηρεσίες του κέντρου, όπως ο καθαρισμός του βόθρου και η τροφοδοσία, δόθηκαν με απευθείας ανάθεση σε εργολάβους.

Το κέντρο της Μόριας φιλοξενεί σχεδόν 9.000 άτομα ενώ κανονικά έχει χωρητικότητα για περίπου 3.100. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την προηγούμενη εβδομάδα πως οι συνθήκες είναι άκρως ανθυγιεινές επικίνδυνες, σε σημείο που ακόμα και μικρά παιδιά έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδωσε στην κυβέρνηση περιθώριο 30 ημερών να λύσει τα προβλήματα ώστε να μην σφραγιστεί η μονάδα. Στο παρελθόν η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχει καλέσει τις ελληνικές Αρχές να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των φιλοξενούμενων στην Μόρια.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει, να εκβιάσει και να φιμώσει το δημόσιο λόγο και τα μέσα ενημέρωσης δήλωσε την Κυριακή, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» Παναγιώτης Λάμψιας, που επίσης μηνύθηκε από τον κ. Καμμένο.

Ο κ. Λάμψιας σχολίασε με νόημα ότι δεν περίμενε κάτι διαφορετικό από του οπαδούς του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Το πρωτοσέλιδο του «Φιλελεύθερου» της Δευτέρας μετά την περιπέτεια με τη μήνυση του Πάνου Καμμένου

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...