468
Η Ζυλί Γκαγιέ με τον Φρανσουά Ολάντ τον περασμένο χειμώνα | Instagram

Πώς η Ζυλί Γκαγιέ μπορεί να αξιοποίησε το ντιλ των $8 δισ. που έκλεισε ο Ολάντ με την Ινδία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 10:31
Η Ζυλί Γκαγιέ με τον Φρανσουά Ολάντ τον περασμένο χειμώνα
|Instagram

Πώς η Ζυλί Γκαγιέ μπορεί να αξιοποίησε το ντιλ των $8 δισ. που έκλεισε ο Ολάντ με την Ινδία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 10:31

Ο πρώην πρόεδρος, μια ροζ ιστορία και ένας πόλεμος. Ενα μεγάλο ντιλ για πώληση μαχητικών Rafale από τη Γαλλία προς την Ινδία, το οποίο είχε κλείσει ο Φρανσουά Ολάντ όσο ήταν ο ένοικος του Ελιζέ, προκαλεί πολιτική κρίση, όχι μόνο στο Νέο Δελχί, αλλά και στο Παρίσι. Τούτο διότι: οι Ινδοί βλέπουν στη συμφωνία των 8 δισ. δολαρίων ένα καραμπινάτο σκάνδαλο εύνοιας του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προς μια ινδική εταιρεία φίλου του που ορίστηκε ως συνέταιρος της Dassault.  Από την άλλη οι Γάλλοι βλέπουν ένα ντιλ που έσπευσε να εκμεταλλευτεί η σύντροφος του Ολάντ, παραγωγός ταινιών Ζυλί Γκαγιέ…

Η 46χρονη ηθοποιός και κινηματογραφική παραγωγός –με την οποία ο Ολάντ συνδέθηκε αφού είχε εκλεγεί στην προεδρία το 2012 και έκτοτε ζουν μαζί– κατηγορείται από πολλούς ότι εκμεταλλεύτηκε έμμεσα τη συμφωνία για την αγορά γαλλικών μαχητικών από την Ινδία ώστε να χρηματοδοτήσει ταινία της.

Πηγή της όλης διαμάχης είναι το μεγάλο συμβόλαιο που έκλεισε το 2016 επί προεδρίας Ολάντ και πρωθυπουργίας του Ναρέντρα Μόντι, με την οποία η Ινδία συμφώνησε να αγοράσει 36 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αντί 8 δισ. δολαρίων.

Ως συνέταιρος της Dassault, της εταιρείας που κατασκευάζει τα μαχητικά, επελέγη η ινδική εταιρεία Reliance, παρά το ότι δεν έχει μεγάλη πείρα σε αεροπορικά θέματα.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ναρέντρα Μόντι σε συνάντησή τους το 2016 (REUTERS/Adnan Abidi/File Photo)

Τρεις λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους σε αυτή τη συμφωνία.

Η πρώτη είναι ότι η Reliance διευθύνεται από τον στενό συνεργάτη του Μόντι, Ανίλ Αμπάνι. Η δεύτερη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στην Ινδία, ότι ο κλάδος της Reliance για τα αμυντικά θέματα συστάθηκε 12 ημέρες προτού ανακοινώσουν η Γαλλία και η Ινδία ότι έδωσαν τα χέρια για τα Rafale.

Η τρίτη λεπτομέρεια «ακουμπά» την Γκαγιέ. Διότι φαίνεται ότι ο κλάδος της Reliance που ασχολείται με ψυχαγωγικά θέματα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την ταινία «Tout là-Haut», στην οποία παραγωγός είναι η σύντροφος του Ολάντ. Ο χρόνος εγείρει και αυτός υποψίες: έγινε περίπου το ίδιο διάστημα που οι δύο χώρες υπέγραφαν μνημόνιο συνεργασίας για τα μαχητικά.

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σημειώνουν οι Times του Λονδίνου, αρνήθηκε ότι πίεσε την Dassault να συνεργαστεί με την Reliance προκειμένου να βοηθήσει την καριέρα της Γκαγιέ.

«Δεν είχαμε λόγο σε αυτό. Η πρόταση έγινε από την κυβέρνηση της Ινδίας, πήραμε τον μεσάζοντα που μας δόθηκε», είπε, ενισχύοντας εμμέσως τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο Μόντι, που  εξελέγη με την υπόσχεση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, επιφύλαξε προνομιακή μεταχείριση στην εταιρεία του Αμπάνι.

Ωστόσο επικρίσεις ακούγονται και στο Νέο Δελχί για την επιλογή της Reliance.

«Ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε προσωπικά και άλλαξε τη συμφωνία για τα Rafale στα κρυφά. Γνωρίζουμε τώρα ότι χάρη στον Ολάντ προσωπικά ολοκλήρωσε μια συμφωνία δισεκατομμυρίων προς τον χρεοκοπημένο Αμπάνι», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...