333
Ο Σόιμπλε καταφθάνοντας σε πρόσφατη συνεδρίαση του CDU | REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο Σόιμπλε βαρέθηκε – δεν θέλει να ασχολείται άλλο με το CDU

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 12:59
Ο Σόιμπλε καταφθάνοντας σε πρόσφατη συνεδρίαση του CDU
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο Σόιμπλε βαρέθηκε – δεν θέλει να ασχολείται άλλο με το CDU

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 12:59

Ηταν πριν από 49 ολόκληρα χρόνια όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρωτοεκλεγόταν βουλευτής και διάβαινε το κατώφλι της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής Βουλής τής τότε Δυτικής Γερμανίας. Και ήταν πριν από 37 χρόνια όταν πρωτοανέλαβε κυβερνητικό πόστο, για να κληθεί αμέσως μετά, ως υπουργός Εσωτερικών, να υλοποιήσει το τιτάνιο έργο της ενοποίησης των δύο Γερμανιών. Στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021, ο άνθρωπος που κυριάρχησε επί μια δεκαετία στην ευρωπαϊκή οικονομία ως παντοδύναμος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επανεξελέγη άλλη μια φορά βουλευτής με το CDU, έχοντας πια κλείσει τα 79 του. Αλλά τώρα, λέει, θέλει να αποσυρθεί διακριτικά στα πίσω έδρανα.

Αυτό φάνηκε από την πρόθεσή του να μην ασχοληθεί καν με τις εσωτερικές διαδικασίες στο Χριτιανοδημοκρατικό Κόμμα, όπου έχουν ήδη προαναγγελθεί αλλαγές από τον πρόεδρο Αρμιν Λάσετ μετά την ήττα στις εκλογές. Ο Σόιμπλε, που επί δεκαετίες υπήρξε το εσωκομματικό αντίπαλον δέος της Ανγκελα Μέρκελ και τελευταία είχε, ανεπιτυχώς, προσπαθήσει να επιβάλει τον δικό του αρχηγό, τον σκληροπυρηνικό Φρίντριχ Μερτς, διεμήνυσε ότι δεν θέλει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο κόμμα.

«Δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για το ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός του», δήλωσε εκπρόσωπος του Σόιμπλε στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού ομίλου Funke που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη. Ως πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο Σόιμπλε ήταν αυτομάτως μέλος του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU. Ομως τώρα, στη νέα Βουλή που ορκίζεται σε λίγες ημέρες και με την προεδρία της Μπούντεσταγκ να περνάει στους νικητές των εκλογών Σοσιαλδημοκράτες, ο ίδιος θα περιοριστεί στη θέση ενός απλού βουλευτή. Για να εκλεγεί στο ανώτερο κομματικό όργανο των Χριστιανοδημοκρατών, θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα –και δεν θα το κάνει.

«Πάντως ο Σόιμπλε εξελέγη βουλευτής στην εκλογική του περιφέρεια. Ως εκ τούτου, σκοπεύει να ασκήσει την εντολή του για ολόκληρη την εκλογική περίοδο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός του, θέτοντας τον ορίζοντα της πολιτικής καριέρας του ως (τουλάχιστον το 2025), όταν αισίως θα είναι 84 ετών.

Ο Σόιμπλε λοιπόν θα περιοριστεί πλέον στα της εκλογικής του περιφέρειας, που είναι το Οφενμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, όπου εκλέγεται ανελλιπώς από το μακρινό 1972.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...