435
Μάλλον αμήχανα στην κάμερα του φωτορεπόρτερ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας | REUTERS/Susana Vera

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές ανέχτηκαν τον Ραχόι – αλλά όχι για πολύ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 07:47
Μάλλον αμήχανα στην κάμερα του φωτορεπόρτερ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας
|REUTERS/Susana Vera

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές ανέχτηκαν τον Ραχόι – αλλά όχι για πολύ

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2016, 07:47

Οι Σοσιαλιστές έκαναν τη μεγάλη υποχώρηση, άφησαν τον Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, για να δοθεί μία διέξοδος στη δεκάμηνη πολιτική κρίση της Ισπανίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα του κάνουν την πολιτική ζωή εύκολη. Μάλλον το αντίθετο.

Ηδη, την ημέρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ραχόι, έλαβε από τον βασιλιά Φίλιππο Στ’ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η μεταβατική ηγεσία του Κόμματος των Σοσιαλιστών (PSOE) έστελνε ένα σαφές μήνυμα: «Σε καμιά περίπτωση δεν σχεδιάζουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ραχόι ή να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς της». Αυτό διεμήνυσε ο Χαβιέρ Φερνάντεθ, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά το τιμόνι του κόμματος, μετά την απομάκρυνση του Πέδρο Σάντσεθ.

Καθώς ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά, διαβεβαιώνοντας ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

Δεν θα είναι εύκολο. Θα κληθεί να εφαρμόσει περικοπές δημοσίων δαπανών ή να αναζητήσει πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ο μεταβατικός ηγέτης των Σοσιαλιστών τόνισε ότι όταν αναλάβει, ο Ραχόι θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη σε άλλα κόμματα για να επιτύχει την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησής του, καθώς για αυτό χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η στάση αυτή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη χώρα σε νέα αδιέξοδα. Αλλά οι Σοσιαλιστές πρέπει κάπως να επανορθώσουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους, καθώς αθέτησαν τη δέσμευσή τους ότι δεν θα επιτρέψουν στον Ραχόι να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία της χώρας. Αλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο, επειδή δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν πρέπει να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Ραχόι ή αν πρέπει να απόσχουν ανοίγοντάς του τον δρόμο, διχάστηκαν τα μέλη και στελέχη του PSOE. Το εσωτερικό δράμα έληξε με την απομάκρυνση του Σάντσεθ και τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής επιτροπής του κόμματος που αποφάσισε την περασμένη Κυριακή να απόσχει από την ψηφοφορία στη Βουλή και κατ’ ουσία να στηρίξει μια κυβέρνηση ανοχής υπό τον ηγέτη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Ραχόι, ο οποίος είχε χάσει στην πρώτη διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης του ισπανικού κοινοβουλίου, στις 2 Σεπτεμβρίου, έχει πλέον εξασφαλίσει την επικράτησή του. «Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής», είπε βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά, ο Ραχόι, ο οποίος συγκέντρωσε το 33% των ψήφων στις εκλογές του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ισπανικής Βουλής αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία. Στόχος είναι να αποφευχθεί η παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που θα οδηγούσε στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...