492
Η Ροζάριο Μουρίγιο και ο Ντανιέλ Ορτέγκα τη στιγμή που ανακοινώνουν στους οπαδούς τους την απόφασή τους να κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές | Reuters

Ο Ορτέγκα προωθεί τη γυναίκα του ως αντιπρόεδρο της χώρας

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2016, 09:28
Η Ροζάριο Μουρίγιο και ο Ντανιέλ Ορτέγκα τη στιγμή που ανακοινώνουν στους οπαδούς τους την απόφασή τους να κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές
|Reuters

Ο Ορτέγκα προωθεί τη γυναίκα του ως αντιπρόεδρο της χώρας

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2016, 09:28

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου. Η εξής… μία: η γυναίκα του. Μπορούν να γραφτούν ολόκληρες ιστορίες για τους συνεργάτες που επιλέγουν οι πολιτικοί. Για τους ανθρώπους δηλαδή που εμπιστεύονται περισσότερο, που τους παραδίδουν σημαντικούς θώκους και χαρτοφυλάκια. Σπάνια, όμως, θα βρει κανείς αυτού του είδους την… οικογενειοκρατία που επέλεξε ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Ο γνωστός μας από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου επέλεξε τη γυναίκα του, όπως αναφέρει το Reuters, για τη θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές σημειώνουν πως ο Ορτέγκα είναι το μεγάλο φαβορί για τη νίκη.  Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα είναι η τρίτη συνεχόμενη νίκη του σε εκλογές.

Ο 70χρονος πλέον Ορτέγκα, κάποτε διαπρύσιος αριστερός και επαναστάτης, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και ότι δίπλα του –στον πολιτικό στίβο πλέον- θα βρίσκεται και η γυναίκα του, Ροζάριο Μουρίγιο.

Αν και πρόκειται για κλασική περίπτωση νεποτισμού, ο Ορτέγκα προσπάθησε να «ντύσει» την απόφασή του με μια χροιά προοδευτικότητας αναφέροντας πως δείχνει ότι υπάρχει ισότητα των δύο φύλων στη Νικαράγουα.

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι ο υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου θα έπρεπε να είναι γυναίκα και ποια θα μπορούσε να είναι καλύτερη γι’ αυτή τη θέση από μια γυναίκα που έχει δοκιμαστεί στη δουλειά και έχει αποδείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική και πειθαρχημένη», τόνισε ο Ορτέγκα για να δεχθεί το χειροκρότημα των οπαδών του, αψευδής ένδειξη ότι συμφώνησαν μαζί του.

Από την άλλη, πάντως, υπάρχουν αρκετοί πολέμιοι της απόφασης του Ορτέγκα κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι το κόμμα και η χώρα ένα… φέουδό του. Να σημειωθεί ότι η Μουρίγιο είναι ένα άκρως προβεβλημένο άτομο στη Νικαράγουα. Οπως σημειώνει το BBC, εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά στην τηλεόραση της χώρας και ουσιαστικά εδώ και χρόνια συνδιοικεί (ατύπως) τη χώρα μαζί με τον Ορτέγκα.

Επισήμως, πάντως, για την Μουρίγιο μια κυβερνητική θέση δεν θα είναι κάτι καινούργιο. Η προηγούμενη θέση που κατείχε στην κυβέρνηση ήταν αυτή της εκπροσώπου Τύπου. Τώρα, όμως, παίρνει σαφή προαγωγή και αναμένεται να γίνει ένας σημαντικός πολιτικός παράγοντας της χώρας. Με τον Ορτέγκα έχει κάνει επτά παιδιά, ασχολείται με το New Age και τον διαλογισμό, μιλάει αγγλικά και γαλλικά, ενώ δηλώνει και ποιήτρια. Οσο για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις της, αυτές σχολιάζονται πάντα έντονα, καθώς η Μουρίλιο προτιμάει τις εκκεντρικές εμφανίσεις με πολύχρωμα ρούχα και φανταχτερά κοσμήματα. Κάτι που έχει διατηρήσει από τη δεκαετία του ’60 και τη συμμετοχή της στο κίνημα των χίπις.

Στις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου αναμένεται να εκλεγούν και τα 90 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Το αντίπαλο Φιλελεύθερο Κόμμα όπως και το Συνταγματικό Φιλελεύθερο Κόμμα ζητούν με τη σειρά τους τη ψήφο των πολιτών της χώρας, ωστόσο τα τελευταία γκάλοπ δείχνουν μια άνετη επικράτηση του Ορτέγκα με… βασιλικά ποσοστά της τάξης του 65%.

Ο Ορτέγκα έγινε ο ηγέτης της Νικαράγουα στις αρχές του 1980 και επέστρεψε στην εξουσία το 2007 ως επικεφαλής του Εθνικού Απελευθερωτικού Κόμματος των Σαντινίστας. Δύο χρόνια μετά το γάμο του με την Μουρίγιο, η οποία ήταν μέλος του κόμματος από τη δεκαετία του ’70.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...