877
Ο Μακρόν στο γυμναστήριο - και στον φακό της Σοαζίκ ντε λα Μουασονιέρ | Soazig de la Moissonnière/Instagram/ Présidence de la République

Ο Μακρόν ως «Οργισμένο Είδωλο» – σηκώνει το γάντι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 11:00
Ο Μακρόν στο γυμναστήριο - και στον φακό της Σοαζίκ ντε λα Μουασονιέρ
|Soazig de la Moissonnière/Instagram/ Présidence de la République

Ο Μακρόν ως «Οργισμένο Είδωλο» – σηκώνει το γάντι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2024, 11:00

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε αστειευτεί κάποτε, λέγοντας ότι οι ηγέτες της G7 πρέπει να «φλεξάρουν (να επιδείξουν) τους μυς τους» για να «δείξουμε ότι είμαστε πιο σκληροί από τον Πούτιν». Ο Τζόνσον δεν φημίζεται για τους μυς του, από καμία άποψη, αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε να παίρνει την προτροπή του πολύ στα σοβαρά. 

Ετσι, όταν η Σοαζίκ ντε λα Μουασονιέρ, η επίσημη φωτογράφος της Γαλλικής Προεδρίας, δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram δύο φωτογραφίες του Μακρόν να χτυπάει με μανία έναν σάκο του μποξ στο γυμναστήριο, τα γαλλικά social media πήραν φωτιά.  

Πολλοί χρήστες σχολίασαν ότι ο Μακρόν αντιγράφει τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οργισμένο Είδωλο». Σε γενικές γραμμές συγκέντρωσαν πολύ θετικά σχόλια, ακόμη και ο Γκασπάρ Γκαντζέρ, υπεύθυνος πολιτικής επικοινωνίας, τις χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» όσον αφορά τις δημόσιες σχέσεις αλλά και το καλλιτεχνικό τους περιεχόμενο.

Ο Γκαντζέρ είπε στους Times ότι ο Μακρόν ήθελε να δείξει ότι είναι «σε καλή φυσική κατάσταση και παραμένει γεμάτος ενέργεια και κίνητρο», αλλά και να δώσει το μήνυμα ότι «είναι έτοιμος να αγωνιστεί».

Η Μπριζίτ Μακρόν είχε πει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο σύζυγός της γυμνάζεται επί 45 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα, κυρίως με έναν σάκο του μποξ. Τον Ιανουάριο, ο Μακρόν δημοσίευσε ένα βίντεό του στο γυμναστήριο, με γάντια του μποξ στον ώμο του, καθώς μιλούσε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι και ενθάρρυνε τους Γάλλους να κάνουν 30 λεπτά άσκηση την ημέρα.

Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος παγκόσμιος ηγέτης που μετατρέπει τον αθλητισμό σε εργαλείο δημοσίων σχέσεων. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, συχνά απεικονιζόταν να παίζει μπάσκετ, μπέιζμπολ και άλλα αθλήματα που μετέφεραν μια εικόνα νεότητας και δυναμισμού. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, προτιμά το γκολφ. Λέγεται ότι ο Ρίσι Σούνακ γυμνάζεται κάθε πρωί με το ποδήλατο γυμναστικής Peloton.

Ο Μακρόν θεωρείται ότι θέλει να προσθέσει μια απόχρωση δυναμισμού στη φήμη του ως απόμακρου διανοούμενου, ιδίως μέσω του λογαριασμού της Ντε λα Μουασονιέρ στο Instagram. Κατά τη διάρκεια των γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2022, για παράδειγμα, η φωτογράφος δημοσίευσε μια πόζα του με το πουκάμισο ξεκούμπωτο. Εναν μήνα νωρίτερα, η ίδια είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία του προέδρου με ένα πράσινο φούτερ που προκάλεσε συνειρμούς και συγκρίσεις με τη συνήθη ενδυμασία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Soazig de la Moissonnière (@soazigdelamoissonniere)

Αλλοι χρήστες συνέκριναν τον Μακρόν με τον Ρόκι Μπαλμπόα, το χαρακτήρα που έχει ερμηνεύσει ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ενώ άλλοι επεσήμαναν τη χρονική στιγμή της δημοσίευσης, καθώς ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει την παρουσία της στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάποιοι είπαν ότι οι φωτογραφίες τον δείχνουν να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αρέσκεται στις φωτογραφίσεις που επιδεικνύουν τις αθλητικές του ικανότητες.

Αλλοι σχολιαστές, γράφει ο Guardian, εξέφρασαν απογοήτευση για τις εικόνες. Η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρόν Ρουσό αναδημοσίευσε μία από τις φωτογραφίες με το σχόλιο «τι ήττα για τον προοδευτισμό. Και τι ένδεια πολιτικής επικοινωνίας!».

Γράφοντας στην κεντροαριστερή εφημερίδα Libération, ο Ζοναθάν Μπουσέ-Πετερσέν είπε ότι οι φωτογραφίες ήταν μια «μάλλον απογοητευτική επιλογή επικοινωνίας».

Ο Ερίκ Ανσό, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης, έγραψε στο X ότι οι φωτογραφίες είναι «μέρος της νεολαϊκιστικής ανδρείας που αγαπούν ορισμένοι ηγέτες σήμερα, ξεκινώντας από τον (μέχρι τώρα) βασιλιά του είδους, Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο Πούτιν έχει φωτογραφηθεί στο παρελθόν να ψαρεύει, να πυροβολεί και να ιππεύει γυμνόστηθος, να παίζει χόκεϊ επί πάγου, να νικάει τους αντιπάλους του στο τζούντο και να οδηγεί τανκς και υποβρύχια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...