397
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Γαβρόγλου τάζει ξανά κατάργηση των Πανελλαδικών

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 15:08
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Γαβρόγλου τάζει ξανά κατάργηση των Πανελλαδικών

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 15:08

Την κατάργηση των Πανελλαδικών με εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου εξήγγειλε για άλλη μία φορά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να νομοθετήσουμε για να δώσουμε ένα ουσιαστικό περιεχόμενο στη Γ΄ Λυκείου, που στη χώρα μας είναι μια Γ’ Λυκείου φάντασμα», δήλωσε ο υπουργός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Οπως είπε θα είναι μία Γ’ Λυκείου με λιγότερα μαθήματα και πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση με το απολυτήριο, το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης και δημιουργικής λογιστικής αυτός ο προϋπολογισμός. Καταφέραμε σε δύσκολες συνθήκες να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά προς όφελός της αν δεν υπάρχει πολιτική μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Παράλληλα, ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ασκεί κριτική που βασίζεται στη λογική της εκπαίδευσης ως προϊόν εμπορεύματος.

«Δεν το κρύβουν, το λέει και ο αρχηγός της ΝΔ με ακραίο τρόπο. Προσεγγίζουν την εκπαίδευση με την πολιτική κουλτούρα, ως να είναι επιχείρηση, γι’ αυτό και δεν μπορούν να την σκεφτούν έξω από το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο. Για εμάς η εκπαίδευση έχει ανάγκη από ένα μακρόπνοο μεταρρυθμιστικό σχέδιο» τόνισε.

Αναφέρθηκε στο διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία λέγοντας ότι «μετά από δέκα χρόνια προχωρούμε στον διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ διορίζουμε 600 εκπαιδευτικούς που έχουν δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρούνται από το 2008.

» Ο δικός μας προγραμματισμός δεν ήταν συνυφασμένος με το πόσα χρήματα έχει στη διάθεσή της η εκπαίδευση. Καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να κάνουμε μεγάλα βήματα. Να αξιοποιήσουμε και να καθιερώσουμε τον θεσμό τις υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, αίτημα 60 ετών, που γίνεται πράξη. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν περισσότερα παιδιά και βρέφη στα σχολεία και περισσότεροι εργαζόμενοι και νηπιαγωγοί».

Ο κ. Γαβρόγλου έδωσε ακόμη έμφαση και στην ένταξη 8.000 προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αλλά και στο γεγονός ότι, «παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις ακραίων κύκλων στη Θράκη, δημιουργήσαμε πιλοτικά νηπιαγωγεία για παιδιά μειονοτήτων, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα χωρίς να απολέσουν τη δική τους».

Μίλησε επίσης για πρωτοβουλίες στην ειδική αγωγή που δεν αμφισβητούνται από κανέναν και για νέες δομές αυτοαξιολόγησης των σχολείων που κατάργησαν ένα τιμωρητικό διάταγμα.

«Για πρώτη φορά η νέα αρχιτεκτονική για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα μειώσει τη διαφορά ανάμεσα στα πανεπιστήμια του κέντρου και της περιφέρειας, που θα είναι ανοικτά στις διεθνείς συνεργασίες» υπογράμμισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα 10.000 ευρώ που θα δίνονται για κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.