261
Ο Μακρόν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση | Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Τα Κίτρινα Γιλέκα γκρεμίζουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 12:38
Ο Μακρόν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση
| Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Τα Κίτρινα Γιλέκα γκρεμίζουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2018, 12:38

Σε ένα πρόεδρο που βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν ημέρα με την ημέρα, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έρχεται να καταφέρει άλλο ένα χτύπημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ήλθε πια η ώρα να αλλάξει ο Εμανουέλ Μακρόν το ύφος διακυβέρνησής του.

Δημοσκόπηση της Ifop για την κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche έδειξε ότι η δημοτικότητα του υποχώρησε άλλες δύο μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο και πλέον είναι στο 23%.

Αντίστοιχα, κατά έξι μονάδες αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν «πολύ δυσαρεστημένοι» με την ηγεσία του Μακρόν και πλέον ανέρχονται στο 45% του δείγματος.

Αλλη δημοσκόπηση, από την εταιρεία Ipsos, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη, έδειχνε ότι μόλις το 20% των ερωτώμενων αισθάνονται ικανοποιημένοι από την προεδρία Μακρόν. Η πτώση είναι έξι μονάδες και φέρνει τη δημοφιλία του προέδρου στο χαμηλότερο σημείο των 18 μηνών της προεδρίας του.

Το Σάββατο πάνω από 60.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα κατέβηκαν στους δρόμους για πέμπτη εβδομάδα. Σε σχέση με άλλες φορές η κινητοποίηση ήταν μικρότερης κλίμακας – υπολογίζεται ότι συμμετείχαν οι μισοί σε σχέση με τις 8 Δεκεμβρίου.

Στο Παρίσι το κλίμα ήταν πιο ήρεμο και ο κόσμος αναλογικά λιγότερος, η αστυνομία όμως ήταν παρούσα με μεγάλες δυνάμεις.

Μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών έχει βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Μακρόν, πέρα από τις διαμαρτυρίες για την αύξηση στους φόρους (που πήρε πίσω η κυβέρνηση) και στο κόστος ζωής και τον καλούν να παραιτηθεί.

Το κίνημα έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των Γάλλων – τουλάχιστον αυτό διαπιστώνεται δημοσκοπικά.

Σε μια κίνηση κατευνασμού, την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μακρόν είχε ανακοινώσει πακέτο μέτρων που πάντως δεν ικανοποίησε τον σκληρό τουλάχιστον πυρήνα των διαδηλωτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...