448
Από παλαιότερη συνάντηση του τούρκου και του αμερικανού προέδρου | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Οριστικό: Ο Ερντογάν δεν πάει στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 18:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/04/2024, 23:25
Από παλαιότερη συνάντηση του τούρκου και του αμερικανού προέδρου
|ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE

Οριστικό: Ο Ερντογάν δεν πάει στην Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 18:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/04/2024, 23:25

Σε μια ακόμη απόδειξη τού πόσο δύσκολες, αν όχι προβληματικές, έχουν γίνει οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.

Ανώτερος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg το απόγευμα της Παρασκευής ότι «η απόφαση αναβολής» του τετ-α-τετ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «ελήφθη λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν».

Αλλος τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «σύντομα θα οριστεί νέα ημερομηνία συνάντησης».

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη, αλλά αρμόδιες αμερικανικές πηγές είχαν δηλώσει στο διεθνές πρακτορείο στα τέλη Μαρτίου ότι η Ουάσινγκτον είχε προτείνει και η Αγκυρα είχε αποδεχθεί την 9η Μαΐου ως ημερομηνία συνάντησης.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος ανυπομονεί να δεχθεί τον τούρκο πρόεδρο σε χρόνο κατάλληλο και για τα δύο μέρη.

«Ωστόσο δεν καταφέραμε να ευθυγραμμίσουμε τα χρονοδιαγράμματά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε στο CNN Turk την αναβολή της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού στην Ουάσινγκτον, από τον Λευκό Οίκο υπήρξε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο Ερντογάν στον Λευκό Οίκο σε αμοιβαία κατάλληλο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να προσαρμόσουμε τα προγράμματά μας. Δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία επίσκεψη προς το παρόν».

Σε κάθε περίπτωση, η αιφνίδια «αλλαγή» στο πρόγραμμα του τούρκου προέδρου έδωσε λαβές για εκτιμήσεις ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ βρίσκονται εκ νέου σε κρίση.

Είχε προηγηθεί, άλλωστε, σφοδρή επίθεση του Ερντογάν στις ΗΠΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει εκ νέου την υποστήριξή του στη Χαμάς λίγες ώρες νωρίτερα, παρότι αυτή χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση και το Ισραήλ.

«Επειδή το Ισραήλ και οι Δυτικοί υποστηρικτές του ζητούν κάτι τέτοιο, εμείς δεν θα είμαστε από αυτούς που ρίχνουν λάσπη στη Χαμάς και τη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση… Ας ενοχληθούν κάποιοι. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους αδελφούς μας της Χαμάς, που υπερασπίζονται την πατρίδα τους ενάντια στους κατακτητές, ως την Εθνική Αντίσταση της Παλαιστίνης» σημείωσε, ενώ άφησε και αιχμές κατά της Ουάσινγκτον λέγοντας πως «η άνευ όρων στρατιωτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα» στη Γάζα.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυσφορία του και για τα μηνύματα καταδίκης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ, αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας για τα γεγονότα του 1915, θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Να δουν τη γενοκτονία που επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και να κάνουν προσπάθειες να τη σταματήσουν. Απορρίπτουμε την υποκριτική πολιτική της Δύσης για τη Γάζα, η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας» ανέφερε ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...