609
Ο Σοβίνσκι τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε οδηγούσε την κούρσα και δεν όφειλε να μειώσει ή να μηδενίσει τον ρυθμό του | Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Ο δρομέας που πληρώνεται για να εγκαταλείπει τις κούρσες

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 15:43
Ο Σοβίνσκι τον Σεπτέμβριο του 2021. Τότε οδηγούσε την κούρσα και δεν όφειλε να μειώσει ή να μηδενίσει τον ρυθμό του
|Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Ο δρομέας που πληρώνεται για να εγκαταλείπει τις κούρσες

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2023, 15:43

Εναν συγκλονιστικό αγώνα 1.500 μέτρων, στον οποίο οι δρομείς από τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία έκαναν ρεκόρ για τις χώρες τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι του στίβου αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγοι είχαν καλύτερη εικόνα της δράσης από τον Αμερικανό Ερικ Σοβίνσκι. Για το πρώτο μισό του τελικού του World Indoor Tour στο Μπέρμιγχαμ, βρισκόταν στον στίβο και μπορούσε να παρακολουθήσει ρίχνοντας κρυφές ματιές πίσω από τον ώμο του, τον Βρετανό Νηλ Γκούρλεϊ, τον Ισπανό Αντέλ Μεκάλ και τον Ιρλανδό Αντριου Κόσκοραν.

Στα μισά της διαδρομής, ο Σοβίνσκι εγκατέλειψε. «Παρακολουθείς αυτά τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και βλέπεις σε τι φόρμα βρίσκονται» είπε. «Ήταν τόσο συναρπαστικό για μένα όσο και για οποιονδήποτε άλλο να παρακολουθώ αυτούς τους τερματισμούς».

Ο Σοβίνσκι εξακολουθεί να αγωνίζεται στα 800 μέτρα σε ορισμένους αγώνες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει το όνομά του ως ένας από τους πιο περιζήτητους ρυθμοθέτες στον κόσμο, βοηθώντας τους δρομείς να ξεκινούν με σταθερό ρυθμό και να έχουν την ταχύτητα που επιθυμούν.

Η δουλειά του απαιτεί πολλά ταξίδια και περιστασιακά τηλεφωνήματα σε ανύποπτο χρόνο για να ταξιδέψει από το σπίτι του στο Κολοράντο σε μια άλλη πόλη των ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τη Γαλλία. Φυσικά, αυτό απαιτεί να παραμένει σε εξαιρετική φόρμα, κάτι που πετυχαίνει κάνοντας τζόκινγκ κοντά στο σπίτι του στα προάστια του Ντένβερ και τρεις φορές την εβδομάδα στον στίβο του τοπικού λυκείου.

«Υπάρχουν μερικοί αγώνες στο ημερολόγιο και υπάρχουν επίσης φορές που ψάχνουν κάποιον την τελευταία στιγμή», είπε. «Γενικά, το μαθαίνω περίπου μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του αγώνα».

Ο Σοβίνσκι ήταν αστέρι του στίβου στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου σπούδασε φυσιολογία και σκέφτηκε να ασχοληθεί με την ιατρική. Αντ’ αυτού έγινε επαγγελματίας δρομέας, κερδίζοντας μερικές μεγάλες διοργανώσεις αλλά και μια χορηγία από τη Nike. Έγινε γνωστός για τη συνέπειά του στην πίστα, γράφουν οι Times.

Το 2018, αφού έτρεξε τα 800μ. σε μια συνάντηση στη Βοστώνη, ένας διευθυντής αγώνων τον πλησίασε και τον ρώτησε αν θα τον πείραζε να χρησιμεύσει ως ρυθμιστής ρυθμού για τα 1. 500 μ. – οδηγώντας για το πρώτο μισό της κούρσας, ένα βοήθημα για τους υπόλοιπους δρομείς προκειμένου να έχουν μια αναφορά για την ταχύτητα που θα έπρεπε να επιδιώξουν. Ο Σοβίνσκι έτρεξε το πρώτο μισό του αγώνα σε 1:53, προτού ο διάσημος αιθίοπας δρομέας αποστάσεων Γιομίφ Κεγιέλτσα τον τερματίσει με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 3:41:23.

Ο Σοβίνσκι έγινε έτσι επαγγελματίας ρυθμοθέτης το 2021, αφού η πανδημία εξαφάνισε έναν χρόνο αγώνων. Πλέον, είναι 33 ετών και θεωρείται ηλικιωμένος για να τρέχει σε αγώνες ταχύτητας, αλλά η επιτυχία στη νέα του δουλειά τού έδωσε μια επιπλέον ώθηση να συνεχίζει την καριέρα του στον στίβο.

Το παρελθόν του στους αγώνες, άλλωστε, του έφερε γνωριμίες με πολλούς διευθυντές αγώνων αλλά και μεγάλους αθλητές, οι οποίοι τον εμπιστεύονται για να τους οδηγήσει στην εκκίνηση των αγώνων. Αναζητά τώρα έναν χορηγό για να συμπληρώσει τη μέτρια αμοιβή που λαμβάνει για τις υπηρεσίες του.

Αυτός ο νέος ρόλος είναι πολύ πιο εύκολος για τους γονείς του, είπε. Η μητέρα του, η οποία είναι νοσοκόμα, ερχόταν να τον παρακολουθήσει στους αγώνες, αλλά καθόταν «με το κεφάλι στα χέρια της» όσο εκείνος ήταν στον στίβο. «Δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει τον ίδιο τον αγώνα, ήταν πολύ νευρική» είπε. Τώρα μπορεί να τον βλέπει να τρέχει, γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεται για να κερδίσει.

Μία ή δύο φορές, όταν του ζητήθηκε να δώσει το ρυθμό για την απόσταση των 800 μέτρων που προτιμά, του πέρασε από το μυαλό στα μισά του δρόμου ότι «ίσως θα μπορούσα να κερδίσω αυτόν τον αγώνα» είπε. «Αλλά δεν ήταν αυτό για το οποίο με έφεραν εκεί. Πρέπει να κάνω τη δουλειά μου και μετά να βγω από την κούρσα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...