307
O Αλ Μπαγκντάτι σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του | Reuters

Ο αρχηγός του ISIS επέζησε από «πραξικόπημα» των μαχητών του

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 11:59
O Αλ Μπαγκντάτι σε μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του
|Reuters

Ο αρχηγός του ISIS επέζησε από «πραξικόπημα» των μαχητών του

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2019, 11:59

Σκιά της οργάνωσης που πριν από ελάχιστα χρόνια έσπερνε τον τρόμο στην Μέση Ανατολή, η ISIS ταλανίζεται από εσωτερικές έριδες που έχουν στόχο τον επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας που μεταφέρει ο Guardian θέλουν τον αρχηγό των τζιχαντιστών να έχει επιβιώσει από κίνημα που έγινε εναντίον του στο κρησφύγετο του ISIS στην ανατολική Συρία.

Το κίνημα κατά του Αλ Μπαγκντάτι φαίνεται ότι υποκίνησαν στις 10 Ιανουαρίου ξένοι μαχητές στο χωριό Χατζίν κοντά στον Ευφράτη, ένα από τα τελευταία σημεία που ακόμη ελέγχει η οργάνωση.

Σύντομα ξέσπασε ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των κινηματιών και των σωματοφυλάκων του Αλ Μπαγκντάτι, οι οποίοι και τον απομάκρυναν σε σημείο μέσα στην έρημο. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη μάχη.

Ο ISIS έχει μάλιστα επικηρύξει τον επικεφαλής της ανταρσίας, Αμπού Μουάθ αλ Τζαζαΐρι. Αν και δεν τον κατονομάζει ανοιχτά ως πραξικοπηματία, η κίνηση να στραφεί ενάντια σε ένα από τα κορυφαία στελέχη του επιβεβαιώνει έμμεσα ότι αυτός είχε κεντρικό ρόλο σε όσα συνέβησαν.

Το περιστατικό δείχνει ότι ο ISIS δεν έχει πλέον καμία σχέση με αυτό που ήταν μέχρι περίπου το 2015 όταν έλεγχε τουλάχιστον 70.000 μαχητές.

Σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει 500 σκληροπυρηνικοί, με τις οικογένειες τους, σε ένα μικρό κομμάτι γης στην ανατολική Συρία. Μαζί τους πιστεύεται ότι είναι και κάποιοι από τους ξένους που είναι όμηροι της οργάνωσης.

Οι μαχητές που απομένουν έχουν αρκετό οπλισμό για τουλάχιστον ένα μήνα μαχών. Για την ώρα έχουν και οδό διαφυγής μέσα από την έρημο, αλλά οι δυνατότητες για αυτό περιορίζονται όλο και περισσότερο.

Η αποδυνάμωση της οργάνωσης και το συνεχές σφυροκόπημα των συμμαχικών δυνάμεων από τη ξηρά και τον αέρα έχουν αναγκάσει και τον Αλ Μπαγκντάτι να αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής. Ο ιρακινός κληρικός, που έχει χρόνια να εμφανιστεί δημόσια, πάσχει από διαβήτη και έχει υψηλή πίεση ενώ έχει να αντιμετωπίσει τα μόνιμα προβλήματα που του άφησαν τραύματα από  αεροπορική επιδρομή πριν από τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...