383
Τούρκοι αστυνομικοί ερευνούν την οικία του Λε Μεζούριερ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τον θάνατό του | Reuters

Νεκρός βρέθηκε ο συνιδρυτής της ομάδας «Λευκά Κράνη» που έδρασε στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 19:46
Τούρκοι αστυνομικοί ερευνούν την οικία του Λε Μεζούριερ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά τον θάνατό του
|Reuters

Νεκρός βρέθηκε ο συνιδρυτής της ομάδας «Λευκά Κράνη» που έδρασε στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 19:46

Ο συνιδρυτής της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» βρέθηκε νεκρός νωρίς τη Δευτέρα το πρωί κοντά στο σπίτι του στη συνοικία Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης, δήλωσαν ένας γείτονας και ένας διπλωμάτης.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Βρετανός πρώην αξιωματικός του στρατού Τζέιμς λε Μεζούριερ, ιδρυτής της Mayday Rescue, που εκπαίδευσε τη διασωστική ομάδα των ανταρτών στη Συρία, βρέθηκε νεκρός κοντά στο σπίτι του, έχοντας υποστεί κατάγματα στα δύο του πόδια και στο κεφάλι.

Ο διπλωμάτης από την πλευρά του διευκρίνισε ότι δεν είναι ξεκάθαρες οι συνθήκες θανάτου του Λε Μεζούριερ, αν και συνάδελφοί του επεσήμαναν ότι ίσως και να έπεσε από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του.

Ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού θεωρείται ότι ίδρυσε το 2013 στην Τουρκία τη Συριακή Πολιτική Άμυνα ή «Λευκά Κράνη» όπως έγιναν γνωστά, τα οποία βοηθούν στη διάσωση πολιτών και αμάχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση προς το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Mayday Rescue είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση με γραφεία στο Άμστερνταμ και στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές επιχειρήσεις της να έχουν χρηματοδοτηθεί από τον ΟΗΕ και διάφορες κυβερνήσεις, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το 2016 ο Λε Μεζούριερ τιμήθηκε με το βραβείο του «Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας» από τη βασίλισσα Ελισάβετ ενώ η οργάνωση «Λευκά Κράνη» είχε προταθεί και για βραβείο Νομπέλ Ειρήνης.

 

Ο Τζέιμς λε Μεζούριερ

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Συρίας και οι σύμμαχοί της, Ρωσία και Ιράν, κατηγορούν τα «Λευκά Κράνη» ότι βοηθούν ανοικτά τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.

Επίσης τα «Λευκά Κράνη» έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ειδικά από το Κρεμλίνο ότι σκηνοθέτησαν ψεύτικες επιθέσεις στη σύγκρουση στη Συρία σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια υποστηριζόμενη από τη Δύση στρατιωτική παρέμβαση.

Τον σκιώδη ρόλο του Λε Μεζούριερ είχε επισημάνει με σχετικό της tweet και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, συμπτωματικά πριν μερικά 24ωρα, κατηγορώντας τον ότι είναι πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της γνωστής ΜΙ6.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...