597
Ο Τομάς δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Κρεπόλ | Twitter

Νέες ταραχές στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 16χρονου Τομάς από νεαρούς μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 15:28
Ο Τομάς δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Κρεπόλ
|Twitter

Νέες ταραχές στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του 16χρονου Τομάς από νεαρούς μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2023, 15:28

Η δολοφονία ενός 16χρονου αγοριού θα μπορούσε να αποδειχθεί «σημείο καμπής για τη γαλλική κοινωνία», προειδοποίησε η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, έκανε την δήλωση αυτή μετά από πορεία ένοπλων «παραστρατιωτικών» ακτιβιστών σε προάστιο όπου ζουν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν για τη δολοφονία. Οι γάλλοι  αξιωματούχοι κάλεσαν σε ηρεμία μετά την πορεία.

Ο Τομάς σκοτώθηκε στις 19 Νοεμβρίου όταν νεαροί με μαχαίρια έφτασαν στο χωριό Κρεπόλ, κοντά στη Λυών, και επιτέθηκαν σε όσους έβγαιναν από χορό στον οποία είχαν πάει οι περισσότεροι από τους 500 κατοίκους του. Νωρίτερα, οι διοργανωτές είχαν αρνηθεί την είσοδο στους νεαρούς.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης εννέα άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα σοβαρά.

Σύμφωνα με την Telegraph, συντηρητικοί και σκληροδεξιοί πολιτικοί τόνισαν ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα και είναι ενδεικτική του κινδύνου από τους μετανάστες και τις μειονότητες στη γαλλική κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κρεπόλ την Δευτέρα, ο Βεράν δήλωσε ότι ο θάνατος του Τομάς ήταν «μια τραγωδία που μας θέτει σε κίνδυνο ανατροπής της κοινωνίας μας αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Εναπόκειται στη Δικαιοσύνη να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναγνώρισε ότι ο θάνατος του Τομάς δεν προκλήθηκε από έναν «απλό καβγά σε έναν χορό του χωριού».

Περισσότεροι από 100 ακροδεξιούς ταξίδεψαν στην κοντινή πόλη Ρομάν-σουρ-Ισέρ Isere το Σάββατο, με σκοπό να συγκρουστούν με νεαρούς μετανάστες στη γειτονιά Λα Μονέ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μια άλλη συγκέντρωση ακροδεξιών στη Ρομάν διαλύθηκε από την αστυνομία την Κυριακή.

Ο Τιερί Ντεβιμέ, ο νομάρχης της περιοχής δήλωσε: «Προσπάθησαν να εισέλθουν στη συνοικία Μονέ με βία, καθώς ορισμένοι από αυτούς φορούσαν κράνη, οπλισμένοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ, σιδερένιες ράβδους ή κροτίδες, όλμους», πρόσθεσε.

Με 24 άτομα να κρατούνται από την Παρασκευή σε σχέση με τα γεγονότα, ο Λορέν ντε Κενί, ο ανώτερος εισαγγελέας, επέμεινε ότι «κανείς δεν μπορεί να πάρει την δικαιοσύνη στα χέρια του εκτός νόμου» και κάλεσε τον κόσμο να αφήσει τους αμρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους.

«Οσοι αντιδρούν σε αυτό με παράνομη βία, θα λογοδοτήσουν γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Εννέα άτομα έχουν κατηγορηθεί για την επίθεση στο Κρεπόλ για αδικήματα που περιλαμβάνουν δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας.

Εξι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων δύο ανηλίκων, έχουν προφυλακιστεί. Αν και οι εισαγγελείς δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητα των υπόπτων, πολιτικοί της Δεξιάς και εφημερίδες ανέφεραν ότι είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η βία φαίνεται να ξέσπασε για «ασήμαντους λόγους» και όχι να ήταν μια προμελετημένη επίθεση με βάση «τη φυλή, την εθνικότητα, την ιθαγένεια ή τη θρησκεία».

Αλλά οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι εννέα από τους 104 μάρτυρες που εξετάστηκαν, ανέφεραν ότι άκουσαν εχθρικές εκφράσεις «για λευκούς» κατά τη διάρκεια του καβγά.

Ομάδες της Ακροδεξιάς κάλεσαν σε εκδίκηση και ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για μια προμελετημένη επίθεση κατά των λευκών από «κακοποιούς» μετανάστες.

Αριστερές και αντιρατσιστικές ομάδες κάλεσαν την κυβέρνηση να δράσει εναντίον των ακροδεξιών ομάδων.

«Ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το έθνος, αλλά το διχάζουν. Είναι το αντίθετο της αξιοπρέπειας που χαρακτήρισε τη λευκή πορεία για τον Thomas και την κηδεία του», δήλωσε ο αριστερός βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν του κόμματος France Unbowed, αναφερόμενος στην Μαρίν Λεπέν και στον Ερίκ Ζεμούρ.

Αγνωστοί έγραψαν απειλητικές φράσεις σε τζαμί στο Χερβούργο της Νορμανδίας, ενώ στο Παρίσι 13 άτομα συνελήφθησαν επειδή ζωγράφιζαν σβάστικες στο πεζοδρόμιο.

Το περιστατικό στην Κρεπόλ συνέβη σε μια εποχή που η Γαλλία βρισκόταν ήδη σε αναταραχή, με μια έξαρση των αντισημιτικών περιστατικών λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες ταραχές το καλοκαίρι μετά τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικούς, καθώς και η δολοφονία καθηγητή λυκείου από ισλαμιστή πρώην μαθητή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...