356
Ο Μπιλ Νέλσον σε φωτογραφία αρχείου | Saul Loeb-Pool/Getty Images

NASA: Η Κίνα μπορεί να πάει πρώτη στη Σελήνη και να πει «είναι δική μας»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 14:29
Ο Μπιλ Νέλσον σε φωτογραφία αρχείου
| Saul Loeb-Pool/Getty Images

NASA: Η Κίνα μπορεί να πάει πρώτη στη Σελήνη και να πει «είναι δική μας»

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 14:29

Ο επικεφαλής της NASA προειδοποίησε ότι η Κίνα ενισχύει τις διαστημικές της δυνατότητες για στρατιωτικούς σκοπούς, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

«Η Κίνα έχει κάνει εξαιρετικά βήματα προόδου, ιδίως τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά είναι πολύ, πολύ μυστικοπαθής», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, στους νομοθέτες στο Κογκρέσο.

«Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος του διαστημικού τους προγράμματος είναι στρατιωτικό. Και νομίζω ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου», πρόσθεσε ο Νέλσον.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το Πεκίνο «θα έρθει στα συγκαλά του και θα καταλάβει ότι το Διάστημα προορίζεται για ειρηνικές χρήσεις», κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, επισήμανε, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τον προϋπολογισμό της NASA για το 2025.

Κινεζικός πύραυλος που μετέφερε επιστημονικό δορυφόρο, εκτοξεύθηκε από τη βορειοδυτική Κίνα, τον Οκτώβριο – EPA/XINHUA / WANG JIANGBO

Είπε ακόμα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πάνε ξανά στη Σελήνη πριν από την Κίνα, καθώς και τα δύο έθνη ετοιμάζουν σεληνιακές αποστολές. Αλλά εξέφρασε την ανησυχία του ότι αν το Πεκίνο έφτανε πρώτο, θα μπορούσε να πει: «Αυτό είναι δικό μας έδαφος, εσείς θα μείνετε εκτός».

Ο Νέλσον έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε διαστημική κούρσα» με την Κίνα και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να διεκδικήσει ως «δική του» την πλούσια σε πόρους περιοχή της Σελήνης.

Το 2022, το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας εγκατέστησε έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη και έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη καθώς και ανάκτησης δειγμάτων από το έδαφός της.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι το 2026 με την αποστολή Artemis III. Η Κίνα ελπίζει να στείλει τους δικούς της αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2030.

Ο Νέλσον δήλωσε βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν το «παγκόσμιο πλεονέκτημά» τους στην εξερεύνηση του διαστήματος.

«Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», είπε. «Η Κίνα έχει ρίξει πραγματικά πολλά χρήματα σε αυτό και έχει πολλά περιθώρια στον προϋπολογισμό της για να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να παραμείνουμε σε επιφυλακή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...