494
Διαδηλώτρια υπέρ της Παλαιστίνης και αστυνομικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη | REUTERS/Caitlin Ochs

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό υπέρ των Παλαιστινίων

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 12:35
Διαδηλώτρια υπέρ της Παλαιστίνης και αστυνομικός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη
|REUTERS/Caitlin Ochs

Πανεπιστήμιο Κολούμπια: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό υπέρ των Παλαιστινίων

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 12:35

Κλιμακώθηκε η ένταση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, την Πέμπτη, καθώς η αστυνομία της Νέας Υόρκης διέλυσε συγκέντρωση και πρόχειρο καταυλισμό φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Με εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου, που την Τετάρτη κατέθεσε σε επιτροπή του Κογκρέσου για τον αντισημιτισμό στα αμερικανικά πανεπιστήμια, έγιναν συλλήψεις.

Εκατοντάδες φοιτητές έστησαν σκηνές και άρχισαν να κατασκηνώνουν στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης από νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός και την οικονομική αποδέσμευση του πανεπιστημίου από το Ισραήλ, γεγονός που οδήγησε την πρόεδρο του Κολούμπια, Νεμάτ «Μινούς» Σαφίκ, να απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση.

Σε email προς τους φοιτητές, η Σαφίκ έγραψε: «Εξουσιοδότησα το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης να αρχίσει την εκκαθάριση του καταυλισμού από το νότιο γκαζόν της πανεπιστημιούπολης Morningside που είχε στηθεί από φοιτητές.

»Πήρα αυτή την ασυνήθιστη απόφαση διότι πρόκειται για ασυνήθιστη κατάσταση. Τα άτομα που δημιούργησαν τον καταυλισμό παραβίασαν έναν μακρύ κατάλογο κανονισμών και πολιτικών (του πανεπιστημίου)».

Σύμφωνα με τον Guardian, οι φοιτητές απάντησαν ότι ο χλοοτάπητας είχε προηγουμένως οριστεί ως «ζώνη ελεύθερου λόγου» σύμφωνα με τον τελευταίο κανονισμό του πανεπιστημίου σχετικά με τις διαδηλώσεις, αλλά αρκετοί φοιτητές απομακρύνθηκαν, συνελήφθησαν και απαγορεύθηκε προσωρινά η είσοδός τους στην πανεπιστημιούπολη, ενώ ορισμένοι επίσης εκδιώχθηκαν από τις φοιτητικές εστίες όπου διέμεναν, όπως έγραψε η φοιτητική εφημερίδα.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή πολλών φοιτητών – REUTERS/Caitlin Ochs

Την Πέμπτη, τρεις φοιτητές –μεταξύ των οποίων η Ισαρ Χίρσι, κόρη της Ιλχάν Ομάρ, της Δημοκρατικής βουλευτού της Μινεσότα– αποβλήθηκαν προσωρινά από το Κολούμπια και το «αδελφό» του Κολέγιο Μπάρναρντ για τη συμμετοχή τους στον καταυλισμό.

Ο καταυλισμός στο Κολούμπια οργανώθηκε από φοιτητικές οργανώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και την «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη», οι οποίες επίσης απαγορεύθηκαν προσωρινά επειδή «παραβίασαν επανειλημμένα τις πολιτικές του πανεπιστημίου που σχετίζονται με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στην πανεπιστημιούπολη», σύμφωνα με το Κολούμπια.

Το εμβληματικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παραμένει στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των πανεπιστημιακών αρχών και των φοιτητών για τις διαδηλώσεις που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, έχουν ξεσπάσει εντάσεις στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Αμερική. Στο Κολούμπια, ένα από τα ελίτ ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ivy League, έχουν γίνει καταγγελίες για παρενοχλήσεις τόσο από Εβραίους όσο και από μουσουλμάνους φοιτητές.

Την Τετάρτη, η Σαφίκ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ανεξέλεγκτου αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη.

Η Νεμάτ «Μινούς» Σαφίκ (σε πρώτο πλάνο) καταθέτει στην επιτροπή του Κογκρέσου, την Τετάρτη – REUTERS/Ken Cedeno

Οι πρόεδροι πανεπιστημίων άλλων διάσημων ιδρυμάτων, όπως το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το MIT, είχαν επίσης ερωτηθεί από την επιτροπή σε ακροάσεις για το ίδιο θέμα πέρυσι και οι πρόεδροι του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια –η Κλοντίν Γκέι και η Ελίζαμπεθ Μάγκιλ– στη συνέχεια, παραιτήθηκαν, μετά από επικρίσεις εναντίον τους, ότι δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν αντισημιτικές εκδηλώσεις στα ιδρύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...