363
Εικόνα από το βίντεο που μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από το εσωτερικό της φυλακής | Twitter

Μόσχα: Ουκρανικοί πύραυλοι σκότωσαν αιχμαλώτους μαχητές του τάγματος Αζόφ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 13:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2022, 14:35
Εικόνα από το βίντεο που μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από το εσωτερικό της φυλακής
|Twitter

Μόσχα: Ουκρανικοί πύραυλοι σκότωσαν αιχμαλώτους μαχητές του τάγματος Αζόφ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2022, 13:10
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/07/2022, 14:35

Τουλάχιστον 40 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν από ουκρανικό πλήγμα σε φυλακή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με τους αυτονομιστές, οι νεκροί είναι 53.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η φυλακή επλήγη με συστήματα ρουκετών HIMARS που έχει προμηθευτεί το Κίεβο από τις ΗΠΑ.

Το Reuters και το AFP σημειώνουν ότι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

«Πυραυλικό πλήγμα από αμερικανικής κατασκευής σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (HIMARS) διενεργήθηκε σε προδικαστικό κέντρο κράτησης στην περιοχή του οικισμού Ολενίβκα, όπου κρατούνταν ουκρανοί στρατιωτικοί αιχμάλωτοι πολέμου, περιλαμβανομένων μαχητών του τάγματος Αζόφ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ως αποτέλεσμα του πλήγματος, «40 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν και 75 τραυματίστηκαν», ενώ τραυματίστηκαν και οκτώ μέλη του προσωπικού της φυλακής.

«Αυτή η σκανδαλώδης πρόκληση έχει σκοπό να τρομάξει τους ουκρανούς στρατιώτες και να τους αποτρέψει από το να παραδοθούν», σημείωσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες που δείχνουν, όπως υποστήριξε, απανθρακωμένους στρατώνες χωρίς να δείχνουν θύματα.

Ο ηγέτης των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, πως στη φυλακή που βρίσκεται στην Ολενίβκα στη γραμμή του μετώπου, βρίσκονταν 193 άτομα και πως δεν υπάρχουν ξένοι μεταξύ των κρατουμένων. Ο ρωσικός στρατός δεν ανέφερε πόσα άτομα κρατούνται σε αυτή τη φυλακή.

Ο Πουσίλιν δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο Russia 24 πως οι ουκρανικές αρχές «έδωσαν την εντολή να εξοντωθούν εκείνοι (μεταξύ των κρατουμένων) που ήταν αυτόπτες μάρτυρες», σε εκτελέσεις που διαπράχθηκαν, όπως είπε, από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν απολογισμό 47 θανάτων, ενώ οι δυνάμεις άμυνας της αυτόνομης περιφέρειας δήλωσαν πως οι νεκροί είναι 53.

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός αρνήθηκε ότι διενήργησε την επίθεση στη φυλακή και επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διενήργησαν στοχευμένο βομβαρδισμό πυροβολικού σε σωφρονιστικό κατάστημα στον οικισμό Ολενίβκα, στον διοικητικό τομέα Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν επίσης ουκρανοί κρατούμενοι», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Με αυτό τον τρόπο η ρωσική κατοχική δύναμη ακολούθησε τους εγκληματικούς στόχους της: να κατηγορήσει την Ουκρανία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου, καθώς και να αποκρύψει τα βασανιστήρια κρατουμένων και τις εκτελέσεις», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...