422
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια | YouTube

Διαμάχη Μητσοτάκη – Γαβρόγλου για το «οπισθοδρομικό» νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 17:33
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια
|YouTube

Διαμάχη Μητσοτάκη – Γαβρόγλου για το «οπισθοδρομικό» νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2017, 17:33

Αρχισε -επισήμως την Τετάρτη και μέχρι τις 14 Ιουνίου- η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση. Την αρχή έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Γρήγορα απάντησαν ο υπουργός Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την κλασική γραμμή: ο πρόεδρος της ΝΔ συμπορεύεται με το ΔΝΤ.

«Τα Πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος: «Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών».

Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει «μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας».

«Η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις», τόνισε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει τη διαίρεση και ότι «δεν βλέπει ούτε τι γίνεται γύρω μας -πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες- ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική».

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ εκνεύρισε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει με μία δική του δήλωση. «Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό», τόνισε

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του «αποκαλύπτουν την ευθεία ιδεολογική ταύτισή του» και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες που κάνουν οι Θεσμοί. «Γιατί ακριβώς τα ίδια ακούγαμε και αντιμετωπίσαμε στην διαπραγμάτευσή μας με τους Θεσμούς. Τουλάχιστον αυτούς τους πείσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Αντίστοιχα, για συμπόρευση του κ. Μητσοτάκη με τους Θεσμούς, έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει «τον ρόλο του γραφείου Τύπου του ΔΝΤ».

«Πίσω από το μίσος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθεια του να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» τόνισε σε ανακοίνωση το κυβερνών κόμμα. «Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πουλάει τα ξέφτια της Μ. Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο. Η γνώση και η επιστήμη είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα για τα πανέρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...