749
Αφίσα της καμπάνιας κατά του επίμονου βλέμματος σε βαγόνι του μετρό στο Λονδίνο | CreativeProtagon

Μην κοιτάς επίμονα, είναι σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 15:44
Αφίσα της καμπάνιας κατά του επίμονου βλέμματος σε βαγόνι του μετρό στο Λονδίνο
|CreativeProtagon

Μην κοιτάς επίμονα, είναι σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 15:44

Είναι δυνατόν να ποινικοποιείται το βλέμμα; Ποιος και πώς μπορεί να αποφασίσει τι σκέφτεται κάποιος που σε κοιτάζει, ας πούμε, πιο έντονα (και ίσως πιο λάγνα) από όσο επιτρέπει η κοινωνία μας. Και όμως. Το επίμονο βλέμμα είναι σεξουαλική παρενόχληση αποφάνθηκε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν και οι μετακινούμενοι με τρένα στη βρετανική  πρωτεύουσα έχουν προειδοποιηθεί από την αστυνομία και τον δήμαρχο να μην κοιτάζουν ο ένας τον άλλον με «παρεμβατικό» τρόπο…

Επτά νέες αφίσες άρχισαν να εμφανίζονται σε σταθμούς του Λονδίνου στο πλαίσιο μιας καμπάνιας της υπηρεσίας Transport for London κατά των «συνηθισμένων παραδειγμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης», στα οποία μεταξύ άλλων  συμπεριλαμβάνονται δημόσια σχόλια, απειλητικά, παρενοχλητικά, χλευαστικά ή με σεξουαλικά υπονοούμενα, η έκθεση, η πίεση, η διαδικτυακή αποστολή απειλητικών εικόνων, η φωτογράφιση γεννητικών οργάνων ή γλουτών κάτω από τα ρούχα κάποιου ατόμου χωρίς να το γνωρίζει (upskirting) και το άγγιγμα, γράφει στην Telegraph η αστυνομική συντάκτρια Ιζι Λάιονς.

Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης το «επίμονο κοίταγμα», με μια αφίσα που λέει στους ταξιδιώτες: «Η παρεμβατική ματιά σεξουαλικής φύσης είναι σεξουαλική παρενόχληση και δεν γίνεται ανεκτή».

Η αφίσα, στην οποία υπάρχουν τα εμβλήματα του Δημάρχου του Λονδίνου, της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της εταιρείας Μεταφορών, παρακινεί τους Λονδρέζους να αναφέρουν περιστατικά στις αρχές. Η εταιρεία Transport for London  (TfL) δήλωσε ότι «θα γίνεται πάντα η ισχυρότερη δυνατή παρέμβαση».

Ωστόσο η συγκεκριμένη αφίσα έχει δεχθεί κριτική επειδή είναι «εξαιρετικά ασαφής» και δυνητικά μπορεί να ενοχοποιεί ανθρώπους, που πιάνονται να κοιτάζουν αθώα.

Η 26χρονη ραδιοτηλεοπτική παραγωγός Εστερ Κράκουε λέει στην Telegraph ότι είδε την αφίσα επιστρέφοντας από τη δουλειά της και νόμισε ότι ήταν αστείο: «Νόμιζα ότι η Πρωταπριλιά είχε έρθει πιο νωρίς αλλά μετά μπήκα στο διαδίκτυο και είδα ότι ήταν αληθινό».

«Πώς ορίζεται άραγε το βλέμμα σεξουαλικής φύσης; Πώς θα ίσχυε αυτό σε ένα δικαστήριο;», αναρωτιέται η Εστερ Κράκουε και προσθέτει: « Είναι εξαιρετικά ασαφές».

Υποστηρίζει ακόμα ότι «η σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν νομίζω ότι τη συζητάμε σωστά. Δεν υπάρχουν πια ώριμοι και έξυπνοι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ισότητας, η σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται ως «ανεπιθύμητη συμπεριφορά» που παραβιάζει την αξιοπρέπεια κάποιου, τον εκφοβίζει ή τον εξευτελίζει.

Ενώ αρκετές αστυνομικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία, συμπεριλαμβάνουν τον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν πιστεύεται ότι έχουν σημειωθεί επιτυχείς καταδίκες, αναφέρει στην Telegraph η αστυνομική συντάκτρια της βρετανικής εφημερίδας.

Η Λόις ΜακΛάτσι, εκπρόσωπος επικοινωνίας σε μια οργάνωση νομικής υπεράσπισης, επέκρινε, επίσης, την αφίσα, λέγοντας ότι αφήνει τους αστυνομικούς με «ένα αδύνατο έργο».

Πώς ορίζεται άραγε το επίμονο βλέμμα στο μετρό;

«Επαινώ την καμπάνια της TfL για την αντιμετώπιση σοβαρών παραβιάσεων κατά των γυναικών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του σηκώματος της φούστας  και της έκθεσης, αλλά όταν πρόκειται για την ποινικοποίηση του επίμονου βλέμματος, πρέπει να κάνουμε μια παύση για σκέψη», είπε.

H 26χρονη ΜακΛάτσι τόνισε ακόμη ότι μετακινείται συχνά η ίδια με μέσα μαζικής μεταφοράς και ξέρει «με σιγουριά ότι τα ανεπιθύμητα βλέμματα μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα ανησυχίας. Ωστόσο, πρακτικά, οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει μια αδύνατη εργασία ανάγνωσης του μυαλού, καθώς τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν εάν κάποιος στο μετρό κοιτάζει αθώα ή “παρεμβατικά”».

«Δυστυχώς, αυτό είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί καλούνται να παρακολουθούν τις εσωτερικές σκέψεις. Ενώ η πολιτική της απαγόρευσης του βλέμματος στο τρένο είναι καλοπροαίρετη, η ποινικοποίηση της σκέψης δεν είναι ούτε πρακτική ούτε αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μια τέτοια υπέρβαση είναι επιζήμια για τις θεμελιώδεις ελευθερίες στον πυρήνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας», τόνισε.

Θέλει να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα»

Η καμπάνια της TfL, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και εκπρόσωπος της υπηρεσίας, δήλωσε ότι στοχεύει να «στείλει το ισχυρό μήνυμα στους παραβάτες ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν γίνεται ανεκτή στις υπηρεσίες της TfL», γράφει η Telegraph.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή βίας, που στρέφεται συχνότερα εναντίον γυναικών και κοριτσιών σε δημόσιους χώρους», ανέφερε το λονδρέζικο δίκτυο μεταφορών τον Οκτώβριο, και τόνισε ότι: «Η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών είναι απόλυτη προτεραιότητα για το TfL και αυτή η νέα καμπάνια είναι ένα στοιχείο της δουλειάς του για να διασφαλίσει ότι όλοι μπορούν να μετακινούνται με σιγουριά«.

»Η καμπάνια στοχεύει να αμφισβητήσει την κανονικοποίηση αυτής της συμπεριφοράς σαν “κάτι που συμβαίνει” σε γυναίκες και κορίτσια στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους δημόσιους χώρους, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτή και ότι θα λαμβάνεται πάντα η ισχυρότερη δυνατή δράση», αναφέρει η δήλωση.

Οπότε όλοι θα είναι ακόμα περισσότερο βυθισμένοι στο κινητό τους σε δημόσιους χώρους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...