620
Ο νέος κανονισμός της Frontex ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης υπηρεσίας ενστόλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. | Frontex Τwitter

Μεταναστευτικό: η Frontex αλλάζει, γίνεται κάτι σαν στρατός

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2019, 10:01
Ο νέος κανονισμός της Frontex ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης υπηρεσίας ενστόλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
|Frontex Τwitter

Μεταναστευτικό: η Frontex αλλάζει, γίνεται κάτι σαν στρατός

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2019, 10:01

Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού της και με στόχο την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των χωρών-μελών της ΕΕ, η υπηρεσία Frontex αποκτά νέες αρμοδιότητες αλλά και νέα «εργαλεία» ώστε να ευοδωθεί το έργο της.

Ο νέος κανονισμός, που ήδη ετέθη σε ισχύ, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης υπηρεσίας ενστόλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εως το 2027, όπως υπολογίζεται, η υπηρεσία θα μπορεί να βασίζεται σε μια δύναμη 10.000 συνοριοφυλάκων, ξηράς και θαλάσσης, η οποία θα βοηθά τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους-μέλους στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στη διαχείριση του μείζονος προβλήματος: του Μεταναστευτικού.

Σκηνή από αποβίβαση μεταναστών στον Πειραιά, με το πλοίο της γραμμής, τον περασμένο Οκτώβριο (George Vitsaras / SOOC)

Αυτό το προσωπικό «δεν θα είναι στρατός, βέβαια, αλλά άτομα που θα φέρουν ευρωπαϊκή στολή και σε ορισμένες περιπτώσεις και όπλα» λέει στο Politico ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex (από τον Ιανουάριο του 2015) Φαμπρίς Λετζερί, 51 ετών, Αλσατός, με προϋπηρεσία στη γαλλική διοίκηση (στο υπουργείο Εσωτερικών) αλλά και στην Κομισιόν.

Η ενίσχυση της Frontex δηλώνει την αποφασιστικότητα της νέας Κομισιόν υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ώστε να υπάρξει και συμφωνία εντός της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, καθώς οι χώρες διχογνωμούν στο ουσιωδέστερο ζήτημα: πρέπει οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο να διανέμονται σε ολόκληρη την Ενωση ή αρκεί να παραμένουν στη χώρα άφιξής τους; Προς το παρόν όλες οι χώρες συμφωνούν μόνο στο ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης πρέπει να προστατεύονται.

Ο Λετζερί λέει ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα είναι «κοινή ευθύνη» με τις χώρες μέλη, αν και «οι εθνικές δυνάμεις θα είναι δεκαπλάσιες των δικών μας».

Καθήκον της Frontex –η οποία πλέον έχει προϋπολογισμό 340 εκατ. ευρώ– θα είναι οι συνοριακοί έλεγχοι στο πλευρό των εθνικών δυνάμεων και κατόπιν συγκατάθεσης του κράτους-μέλους στην επικράτεια του οποίου θα αναπτύσσει τη δραστηριότητά της.

Συνοριοφύλακας της Frontex ελέγχει παλιά αμαξοστοιχία στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τον Μάρτιο του 2017 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ)

Ο Λετζερί επικεντρώνει στη βελτίωση των επιστροφών, δηλαδή στον επαναπατρισμό όσων ζήτησαν άσυλο και δεν το έλαβαν ή στην προώθησή τους σε τρίτες χώρες που είναι πρόθυμες να τους δεχθούν. Προς το παρόν εγκαταλείπουν το ευρωπαϊκό έδαφος λιγότεροι από τους μισούς μετανάστες και πρόσφυγες που ζητούν άσυλο. Η λύση, για τον επικεφαλής της Frontex, είναι η επίσπευση των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο. Κατόπιν, με την απόφαση δεδομένη, η Frontex θα κάνει τη δουλειά της, κυρίως σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας (διακανονισμοί με αεροπορικές εταιρείες για την επιστροφή των μεταναστών, κ.λπ.).

  • Το Politico, επικαλούμενο διπλωμάτες, επισημαίνει σε μία παράγραφο του κειμένου που φιλοξενεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, «που λαμβάνουν πολλούς από τους μετανάστες που φθάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές», πρέπει να πειστούν ώστε να συνυπογράψουν συμφωνία για τους μετανάστες η οποία θα είναι αποδεκτή από τους Ευρωπαίους της Κεντρικής και Ανατολικής ΕΕ.
Τι θα γίνει με τις ΜΚΟ

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex προ διετίας είχε συγκεντρώσει τα πυρά διαφόρων πλευρών επειδή δήλωσε σε γερμανικά Μέσα ότι κάποιες διασώσεις μεταναστών από ανθρώπους των ΜΚΟ είχαν ενθαρρύνει τους διακινητές να βάζουν περισσότερους μετανάστες σε μη ασφαλή σκάφη για να τους στείλουν στην Ευρώπη.

Ο Φαμπρίς Λετζερί στοχοποιήθηκε όταν άσκησε κριτική στις ΜΚΟ που ειδικεύονται στη διάσωση μεταναστών (EPA/A.Carrasco Ragel)

Σήμερα υποστηρίζει την άποψη ότι οι ΜΚΟ πρέπει να προβληματιστούν αν η καλοπροαίρετη δράση τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εγκληματίες.

Η πρότασή του, όσον αφορά τις ΜΚΟ με «ειδίκευση» τη διάσωση μεταναστών, είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί κάποιος κώδικας δεοντολογίας μεταξύ ΕΕ και ΜΚΟ, όπως ζήτησε ήδη η Ιταλία: «Θα ήταν λογικό, στο μέτρο του δυνατού, να έχουμε κοινές προσεγγίσεις για κοινά ζξητήματα» λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...