250
Η φωτιά κατακαίει το δάσος στα σύνορα Τσεχίας-Γερμανίας | SDH Velky Senov/Handout via REUTERS

Μεγάλη φωτιά στη «Βοημική Ελβετία» – Καίει ανεξέλεγκτη για 4η ημέρα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 19:22
Η φωτιά κατακαίει το δάσος στα σύνορα Τσεχίας-Γερμανίας
|SDH Velky Senov/Handout via REUTERS

Μεγάλη φωτιά στη «Βοημική Ελβετία» – Καίει ανεξέλεγκτη για 4η ημέρα

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουλίου 2022, 19:22

Δυνάμεις από την Τσεχία αλλά και την Γερμανία δίνουν μάχη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, προκειμένου να δαμάσουν τις φλόγες που κατακαίνε το εθνικό πάρκο «Βοημική Ελβετία» στα σύνορα των δύο χωρών.

Η φωτιά ξέσπασε την Κυριακή, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και διευκολύνουν την γρήγορη εξάπλωσή της. Ως το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχαν σημειωθεί τραυματισμοί, όμως τουλάχιστον 180 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από κοντινά χωριά, ενώ δεκάδες παιδιά από τη Γερμανία απομακρύνθηκαν από την κατασκήνωση που βρίσκεται κοντά στο δάσος στην τσέχικη πλευρά.

Η Ιταλία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και η Σλοβενία και η Πολωνία έχουν στείλει από ένα ελικόπτερο για να συμβάλουν στην τιτάνια προσπάθεια των 400 πυροσβεστών να κατασβήσουν την πυρκαγιά.

Η Πυροσβεστική, πάντως, δεν μπορεί να κάνει ακριβή εκτίμηση για το πότε μπορεί η πυρκαγιά να τεθεί, έστω, υπό έλεγχο. Η φωτιά έχει προκαλέσει πυκνό καπνό, ο οποίος έχει φτάσει μέχρι και την πρωτεύουσα Πράγα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του πάρκου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, κάνοντας τις Αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους να κλείσουν καλά τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους και να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του κοινοτικού συστήματος καταγραφής μεγάλων πυρκαγιών έως τις 23 Ιουλίου είχαν καταστραφεί σχεδόν οι τετραπλάσιες εκτάσεις σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο φαινομένων όπως καύσωνες και τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας, τα οποία καθιστούν πιο ευάλωτα τα δάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...