286
Μοντέλο του κορονοϊού με πληροφορίες από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο | Reuters

Με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου βαφτίζει ο ΠΟΥ τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 21:59
Μοντέλο του κορονοϊού με πληροφορίες από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
|Reuters

Με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου βαφτίζει ο ΠΟΥ τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2021, 21:59

Στην αρχή ήταν ένας ιός, ο SARS-CoV-2, αλλά μετά ήλθαν οι μεταλλάξεις. B.1.617, B.1.1.7, B.1.351 – ποιος θυμάται ποια είναι η καθεμία και πού εμφανίστηκε…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να απλοποιήσει τα πράγματα, δίνοντας στα νέα στελέχη ονομασίες από γράμματα του ελληνικού αλφάβητου.

Η ιδέα είναι να υπάρχουν ονομασίες «εύκολες να τις προφέρει και να τις θυμάται κανείς», αλλά και να αποφευχθεί η χρήση όρων  που προκαλούν «στιγματισμούς και διακρίσεις», από το ευρύ κοινό και τα μέσα ενημέρωσης, με αναφορές στους τόπους όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της κάθε παραλλαγής, εξήγησε ο ΠΟΥ.

Τα νέα ονόματα

Η παραλλαγή B.1.1.7, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ονομάζεται «Αλφα» (Alpha).

Η παραλλαγή Β.1.351, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, ονομάζεται «Βήτα» (Beta).

Η παραλλαγή P.1, που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, «Γάμμα» (Gamma).

Ο ΠΟΥ έχει δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες στις ξεχωριστές υποκατηγορίες της παραλλαγής B.1.617, η οποία πλήττει την Ινδία και έχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες: η B.1.617.2 γίνεται έτσι «Δέλτα» (Delta) και η B.1.617.1 «Κάπα» (Kappa).

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι επιθέσεις εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής έχουν αυξηθεί, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πρόεδρος κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, έκανε τα πάντα για να κατηγορήσει την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός. Συχνά μιλούσε για κινέζικο ιό ή για «Κουνγκ Φλου» («flu» είναι η γρίπη στα αγγλικά). Το Κογκρέσο έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ακόμη και νόμο για την ενίσχυση καταπολέμησης του φαινομένου, τον «Νόμο περί εγκλημάτων μίσους Covid-19».

Οι επιστημονικές ονομασίες των παραλλαγών του ιού θα συνεχίσουν να υφίστανται, καθώς παρέχουν χρήσιμα δεδομένα σε ειδικούς, αλλά ο ΠΟΥ δεν θα τις χρησιμοποιεί πλέον στις καθημερινές ενημερώσεις του.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν τις νέες ονομασίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...