282
O Μπράιαν Πίνκερ έτοιμος να λάβει το εμβόλιο της Οξφόρδης | YouTube/BBC

Με έναν 82χρονο νεφροπαθή η πρεμιέρα του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 11:31
O Μπράιαν Πίνκερ έτοιμος να λάβει το εμβόλιο της Οξφόρδης
|YouTube/BBC

Με έναν 82χρονο νεφροπαθή η πρεμιέρα του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 11:31

Λιγότερο από έναν μήνα μετά τους πρώτους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Pfizer και της BioNTech, η Βρετανία καλωσόρισε τη Δευτέρα και το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η Οξφόρδη με την φαρμακευτική AstraZeneca. Η έναρξη των εμβολιασμών, με πρώτο έναν 82χρονο νεφροπαθή, ήταν η θετική είδηση σε μια πολύ δύσκολη ημέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σφοδρό κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, με άνω των 50.000 ημερήσιων κρουσμάτων, το NHS στα όριά του και το απόλυτο lockdown να δημιουργεί έναν πολιτικο-οικονομικό εφιάλτη.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca εκτιμάται ότι θα αλλάξει ολόκληρη τη στρατηγική των εμβολιασμών στη Βρετανία, καθώς είναι φτηνό, μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και να συντηρηθεί σε απλά ψυγεία, σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna που απαιτούν υπερκαταψύκτες.

Ο πρώτος που έλαβε το νέο εμβόλιο –το οποίο εγκρίθηκε για το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα– ήταν ο 82χρονος Μπράιαν Πίνκερ, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Ο εμβολιασμός έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Τσώρτσιλ» της Οξφόρδης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που αναπτύχθηκε το εμβόλιο.

«Είμαι τόσο χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της Covid-19 σήμερα και πραγματικά περήφανος που πρόκειται για αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη», δήλωσε ο Πίνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο.

«Οι νοσηλεύτριες, οι γιατροί, το προσωπικό σήμερα ήταν όλοι τους εκπληκτικοί και τώρα μπορώ πραγματικά να ανυπομονώ να γιορτάσω την 48η επέτειο του γάμου μου με τη σύζυγό μου Σίρλεϊ αργότερα φέτος», πρόσθεσε.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε επίσης στον Αντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της Oxford Vaccine Group και έναν από τους επικεφαλής ερευνητές στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...