3192
Κτίρια και αυτοκίνητα κατεστραμμένα στο κέντρο της Μαριούπολης. Η ερειπωμένη πλέον πόλη πέρασε στα χέρια των Ρώσων | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 33η ημέρα του πολέμου: «Επεσε η Μαριούπολη»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/03/2022, 23:01
Κτίρια και αυτοκίνητα κατεστραμμένα στο κέντρο της Μαριούπολης. Η ερειπωμένη πλέον πόλη πέρασε στα χέρια των Ρώσων
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 33η ημέρα του πολέμου: «Επεσε η Μαριούπολη»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 06:31
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/03/2022, 23:01

Η 33η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε με μια ελπίδα, ότι η ώρα της διπλωματίας αντί των όπλων δεν αργεί, καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι —ένας νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από συμφωνία του τούρκου προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως την ίδια ώρα το πυροβολικό του τελευταίου συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Και η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια του Τσετσένου Καντίροφ…

Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:00 Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

21:41 Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά θα αγοράσουν 88 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin, ώστε να ανανεώσουν τον γερασμένο στόλο τους.

21:35 Ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του. Το RIA Novosti δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία διακρίνεται ο Καντίροφ να ποζάρει εν μέσω 30 ένοπλων ανδρών, μέσα σε έναν κλειστό χώρο, δηλώνοντας πως το στιγμιότυπο τραβήχτηκε στη Μαριούπολη.

21:01 Η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς, απαγορευμένων όπλων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, είπε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με μια πιθανή προσφυγή σε τέτοια όπλα για τον βομβαρδισμό του Κιέβου, η Βενεντίκτοβα απάντησε πως δεν έχει «απτές αποδείξεις» για τη χρήση στην ουκρανική πρωτεύουσα κι ότι «έρευνες» βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Όμως (…) διαθέτουμε αποδείξεις χρήσης βομβών διασποράς στην περιοχή της Οδησσού και στην περιοχή της Χερσώνας», συμπλήρωσε η ίδια.

«Θα δούμε, χάρη ιδίως στη δουλειά σας, εσάς των δημοσιογράφων, ότι κι άλλα απαγορευμένα όπλα χρησιμοποιούνται, όμως, σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ παρά να αναφέρω τις περιπτώσεις στις οποίες διαθέτω αποδείξεις σε μια πολύ ξεκάθαρη βάση, όταν έχω, για παράδειγμα (…) θραύσματα (από αυτούς τους μηχανισμούς) ή μια ανάλυση του εδάφους», συνέχισε η Ουκρανή αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

20:42 Τα παιδιά αποτελούν το ήμισυ των 3,8 εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή, έκανε γνωστό η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

«Στην κορύφωση, είχαμε 200.000 αφίξεις την ημέρα τώρα μειώνονται σε 40.000 την ημέρα», είπε. Πρόσθεσε ότι 800.000 από τα 3,8 εκατομμύρια αφίξεις έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για προσωρινή προστασία στην ΕΕ.

20:21 Οι δυνάμεις του Πούτιν έπληξαν 41 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα στρατεύματα της Μόσχας κατέστρεψαν επίσης μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ζιτομίρ της Ουκρανίας, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων που υπερασπίζονται τα προάστια της πρωτεύουσας Κιέβου, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

19:33 Αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας της Novaya Gazeta, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μποτέλ τόνισε ότι «είναι αποτέλεσμα του συστηματικού εκφοβισμού και καταστολής των μέσων ενημέρωσης από τις ρωσικές αρχές».

Και πρόσθεσε: «Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των ρώσων δημοσιογράφων. Καταδικάζουμε έντονα τη λογοκρισία του Κρεμλίνου».

19:20 Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 210 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε η πολιορκία της πόλης από τους Ρώσους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Ο εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία από το γραφείο του δημάρχου, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 90% των κτιρίων της Μαριούπολης έχει υποστεί ζημιές και το 40% από αυτά έχει καταστραφεί.

19:09 Σχεδιασμούς για την στράτευση κρατουμένων κάνει η Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κύριας διεύθυνσης κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, περίπου 100 εγκληματίες που κρατούνται στην αποικία κρατουμένων «Τσερνοκόζοβο» στην Τσετσενία, προετοιμάζονται για να σταλούν στην Ουκρανία. Όλοι τους έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά εγκλήματα (ληστείες, δολοφονίες, διακίνηση ναρκωτικών). Στους ποινικούς που δέχονται να πολεμήσουν την Ουκρανία, έχουν υποσχεθεί πλήρη αμνηστία, σε περίπτωση που επιστρέψουν ζωντανοί.

18:20 Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ετοιμάζονται για τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες μετά από διάστημα δύο και πλέον εβδομάδων.

«Όλα όσα έχω δει δείχνουν είναι ότι δεν είναι ο πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς σ’ αυτό το σημείο» δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters ο αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος σκιαγράφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο έναν πιθανό τρόπο τερματισμού αυτής της κρίσης.

! 17:42 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών» συμπλήρωσε σύμφωνα με το cnn.

Περισσότερα εδώ

! 17:25 Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

17:11 Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι οι σιδηροδρομικές αποστολές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία έχουν σταματήσει από το Σάββατο, αφού ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων της Φινλανδίας VR Group ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχόταν εμπορευματικές αμαξοστοιχίες λόγω των οικονομικών κυρώσεων.

Η ρωσική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων προσέθεσε, σε ανακοίνωση της που ανάρτησε στην εφαρμογή Telegram, ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την αποστολή πρόσθετων εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

!! 16:50 Η Ρωσία ετοιμάζει μέτρα αντιποίνων σε σχέση με τις βίζες εισόδου στην χώρα, τα οποία θα περιορίσουν την είσοδο πολιτών από «μη φιλικές χώρες», ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

16:35 Ο ρώσος βουλευτής και μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ιβάν Αμπράμοβ, προειδοποίησε ότι η άρνηση των G7 να καταβάλλουν σε ρούβλια τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύονται οι χώρες της ομάδας, μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης, απέρριψαν τις απαιτήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε μια κίνηση «αποδολαροποίησης» της οικονομίας, ζήτησε από τις «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν τη Ρωσία για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται σε ρούβλια.

16:00 Η Ουκρανία δεν βλέπει ενδείξεις στο πεδίο ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας της χώρας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

15:25 Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Novaya Gazeta στην ιστοσελίδα της, η Roskomnadzor (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών, Τεχνολογίας Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) εξέδωσε μια δεύτερη προειδοποίηση εναντίον του Μέσου και αυτό οδήγησε στην απόφαση της αναστολής των εργασιών.

14:28 Στις 4 μ.μ. ώρα Τουρκίας φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη οι ρώσοι διαπραγματευτές, όπως ανακοινώθηκε από πηγές του Κρεμλίνου.

14:17 «(Οι Ρώσοι) απαγάγουν τους δημάρχους των πόλεων μας. Μερικούς από αυτούς δεν μπορούμε να τους βρούμε. Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη βρεθεί νεκροί», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στον Economist.

13:41 Ο πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στην Ουκρανία 564,9 δισ. δολάρια (514 δισ. ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες, δήλωσε σήμερα η ουκρανή υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο.

Σε ανάρτησή της στο Διαδίκτυο, η υπουργός ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και σε δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

13:39 Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι περιέλαβε το γερμανικό δίκτυο της Deutsche Welle στον κατάλογο των οργανισμών ενημέρωσης που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες»!

Το μέτρο υποχρεώνει τα «χαρακτηρισμένα» μέσα ενημέρωσης να συνοδεύουν με ειδική σήμανση όλες τις δημοσιεύσεις τους. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle έχει αποκλεισθεί από την ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor από τις αρχές του Μαρτίου.

12:49 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα.

Μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης ο Λαβρόφ σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για αναλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδό τους μέχρι σήμερα, είπε κατά τα άλλα ο Λαβρόφ, σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

12:40 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει γίνει πρόοδος σχετικά με την προοπτική συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Επανέλαβε επίσης ότι ούτε οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο – θα ξεκινήσουν πιθανότατα αύριο Τρίτη, πρόσθεσε.

11:42 Ομάδες δυτών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εξουδετέρωσαν μια νάρκη που εντοπίσθηκε στα ανοικτά της ακτής της περιφέρειας της Ιγνεάντα, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι νάρκες έχουν παρασυρθεί από τα ρεύματα μακριά από ουκρανικά λιμάνια εν μέσω των μαχών και οι αρχές προειδοποίησαν το Σάββατο τα πλοία να παραμείνουν σε απόσταση καθώς ομάδα δυτών επιθεωρούσε μια άλλη νάρκη στην περιοχή.

11:33 Η ολλανδική ζυθοποιία Heineken ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της από τη Ρωσία, αφού προηγουμένως είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να αναστείλει τις νέες επενδύσεις και τις εξαγωγές στη συγκεκριμένη χώρα, αναμένοντας επιβάρυνση 400 εκατομμυρίων ευρώ.

«Καταλήξαμε ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης που έχει η Heineken στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη στο σημερινό περιβάλλον», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι δεν θα αποκομίσει κέρδη από την όποια μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.

Η Heineken, η οποία στη ρωσική αγορά κυκλοφορεί τις μπίρες με την επωνυμία Botsjkarev, Ochota en Tri Medvjedja, ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε μια «ομαλή μετάβαση» και ότι θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες με μειωμένες λειτουργίες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για να αποφύγει τον κίνδυνο κρατικοποίησης.

11:15 Η Μαριούπολη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως: αυτό δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει εντός της ημέρας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη χωρίς ηλεκτροδότηση. Είκοσι έξι λεωφορεία περιμένουν για να απομακρύνουν αμάχους, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν να τους επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση, πρόσθεσε.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας», δήλωσε ο δήμαρχος. Η Ρωσία αρνείται πως στοχοθετεί αμάχους και κατηγορεί την Ουκρανία για την αποτυχία να συμφωνηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τους παγιδευμένους αμάχους.

10:22 Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ανάλογο αυτού που είναι γνωστό με την ονομασία «Σιδηρούς Θόλος», στο πλαίσιο του επανεξοπλισμού της που αποφασίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω πως αυτό είναι ασφαλώς ανάμεσα στα πράγματα που συζητάμε, και για καλούς λόγους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

10:15 Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία.

!! 09:03 Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ο ρωσικός στρατός αποσύρεται από την περιοχή του Κιέβου. Μάλιστα στην τελευταία ενημέρωση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, έγινε λόγος για σημαντικές απώλειες των Ρώσων στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ουκρανοί στρατιώτες στην Λουκανίβκα, στα περίχωρα του Κιέβου (REUTERS/Marko Djurica)
Ουκρανός μπροστά σε κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα στα περίχωρα του Κιέβου (REUTERS/Marko Djurica)

08:28 Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την ουκρανική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, αφού επιθεώρησαν την περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Το Σάββατο ο Ολεξάντρ Παβλιούκ, κυβερνήτης της περιφέρειας όπου βρίσκεται το Σλάβουτιτς, είχε ανακοινώσει ότι ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

«Ολοκλήρωσαν το έργο τους όποτε αποχώρησαν», επεσήμανε ο Γιούρι Φομίτσεφ, δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

06:01 Το πρωτοσέλιδο των λονδρέζικων Times τη Δευτέρα είναι σαφές: Ο Πούτιν θέλει να διχοτομήσει την Ουκρανία όπως έγινε με την Κορέα τη δεκαετία του 1950.

Ίδιος τίτλος και από τον Guardian.Διαβάστε περισσότερα εδώ

05:56 Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κηρύξει σε ειδικό καθεστώς προστασίας το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Η Ιρίνα Βέρεστσουκ υποστήριξε ότι πρέπει να σταλεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να αναλάβει τη φύλαξη της περιοχής, κατά την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα.

«Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια, οι ανεύθυνες και αντιεπαγγελματικές ενέργειες του στρατού της Ρωσίας εγείρουν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους», επιχειρηματολόγησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Για αυτό καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει άμεσα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης αποκλεισμού του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και την ανάπτυξη ειδικής αποστολής» του Οργανισμού, επέμεινε.

05:02 Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στην Ουκρανία τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της 94ης τελετής απονομής των βραβείων της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου στο Χόλιγουντ στο Λος Αντζελες.

(REUTERS/Brian Snyder)

Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.

!! 04:00 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους συμπατριώτες του εναντίον κάθε συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς τους «φαινομενικά ανόητους», οι οποίοι είπε πως συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί (οι Ρώσοι) απορρίπτουν ακόμη και τον δικό τους λαό. Τι νομίζετε πως θα κάνουν με τους ξένους προδότες;»

Διεμήνυσε στους Ουκρανούς που το σκέφτονται να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Ξέρω όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν πολυσκέφτονται τα πράγματα».

«Αλλιώς δεν θα γίνονταν προδότες», πρόσθεσε με νόημα.

03:30 Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

02:28 Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από αρκετές τοποθεσίες. «Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

02:05 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε το Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία».

«Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο Τζο Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.

01:10 Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε χθες Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Το ρωσικό ΠΝ συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας

01:03 Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία στην Τουρκία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκ.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

!! 00:04 Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, ανακοίνωσε απόψε η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο Τύπου.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας την Κυριακή, «ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν και ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους (Βλαντίμιρ) Πούτιν συμφώνησαν στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ενας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, ο Νταβίντ Αρακχάμια, ανακοίνωσε πως ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη στην Τουρκία, χωρίς να διευκρινίσει τον τόπο των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από τη ρωσική πλευρά Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν Τρίτη και Τετάρτη.

Η τουρκική προεδρία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία των συναντήσεων.

Διαβάστε: Ο πόλεμος το Σαββατοκύριακο, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...