3402
Πυκνός καπνός πάνω από το Ντονέτσκ, όπου βομβαρδίστηκαν αποθήκες καυσίμων | REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 70ή ημέρα του πολέμου: 600 οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης!

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/05/2022, 22:53
Πυκνός καπνός πάνω από το Ντονέτσκ, όπου βομβαρδίστηκαν αποθήκες καυσίμων
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Η 70ή ημέρα του πολέμου: 600 οι νεκροί στο θέατρο της Μαριούπολης!

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/05/2022, 22:53

Καθώς συμπληρώνονται δέκα εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία, η προοπτική ειρήνευσης απομακρύνεται. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πόλεις σε όλη σχεδόν τη χώρα και επιχειρούν να περικυκλώσουν από Βορρά την περιοχή του Ντονμπάς. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζει να εισηγηθεί την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:53 Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη ρωσική πλευρά δείχνει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της χαλυβουργείας Azovstal στη Μαριούπολη. Το CNN υπενθύμισε ότι πολλοί άμαχοι βρίσκονται ακόμα στα υπόγεια της αχανούς βιομηχανικής εγκατάστασης.

22:44 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα έχουν «δείπνο εργασίας». Ο Μακρόν ελπίζει να απομακρύνει το Νέο Δελχί από την αγκαλιά του Πούτιν.

22:08 Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της Ρωσίας συνεχίζει να πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια «να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της χώρας».

20:36 Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο αχανές εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ουκρανικού κυβερνώντος κόμματος, Νταβίντ Αραχάμια, μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty.

«Οι απόπειρες κατάληψης του εργοστασίου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα. Οι ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στον χώρο του Αζοφστάλ» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τον Αραχάμια.  Η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει σε επαφή με τους ουκρανούς μαχητές που υπερασπίζονται το Αζοφστάλ, πρόσθεσε.

20:25 Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας, Μπέρελ Λάζαρ δήλωσε σοκαρισμένος από τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι «οι χειρότεροι αντισημίτες είναι οι εβραίοι και ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες» και τον κάλεσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του αυτές.

Τις δηλώσεις του μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο το Jewish Telegraphic Association.

«Δεν θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να δίνω συμβουλές στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αλλά δεν θα ήταν άσχημο, αν ζητούσε συγνώμη από τους εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του. Νομίζω ότι τότε μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν και να γυρίσουμε σελίδα», ήταν η απάντηση του Μπέρελ Λάζαρ στο ερώτημα που του έθεσε το JTA. Ο ίδιος επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό να γίνονται οι όποιοι παραλληλισμοί μεταξύ του Ολοκαυτώματος και των τρεχόντων γεγονότων». Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε ο σοβιετικός στρατός στην συντριβή του ναζισμού, ο Λάζαρ δήλωσε στο JTA ότι μια τέτοια σύγκριση «μειώνει την προσφορά των ηρωικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν το Άουσβιτς και ανάρτησαν την σημαία της νίκης στο Ράιχσταγκ».

20:17 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες των χωρών της G7 την πιθανή επιβολή «πρόσθετων» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε πρόσθετες κυρώσεις», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.  Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 10 εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου από τον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, εκτοπίστηκαν εκατομμύρια και ισοπεδώθηκαν ολόκληρες πόλεις. Η Ρωσία ενέτεινε επίσης τα πλήγματα σε στόχους στη δυτική Ουκρανία για να διακόψει τις παραδόσεις δυτικών όπλων, ενώ η σύμμαχός της Λευκορωσία ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, που περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

19:02 Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να εφαρμόσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι «συνένοχες» για εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Κουλέμπα σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Νωρίτερα η Ουγγαρία απέρριψε την πρόταση των Βρυξελλών «στην παρούσα μορφή της», κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια» της χώρας.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

18:13 Ως δεδομένη περιέγραψε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς τη Φινλανδία σε περίπτωση που η σκανδιναβική χώρα δεχόταν κάποια επίθεση από τη Ρωσία ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας. Η στήριξη αυτή θα δινόταν ακόμα και χωρίς τα κράτη αυτά να έχουν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον φινλανδό ομόλογό του στην πόλη Νιίσαλο, ο Μπεν Γουάλας είπε: «Είναι αδιανόητο η Βρετανία να μην ερχόταν προς στήριξη της Φινλανδίας ή της Σουηδίας αν δέχονταν ποτέ επίθεση».

18:02 Αμεσα μέτρα για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στη Γερμανία, ανακοίνωσαν ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Ολαφ Σολτς δεσμεύθηκε να περάσει τον νόμο που θα διασφαλίζει ταχείες διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών LNG πριν από τη θερινή παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Επιπλέον, θα προωθηθεί νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων, η οποία, όπως είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ, θα προβλέπει π.χ. και το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών των «υπόπτων» στη Γερμανία.

17:46 «Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές. «Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση. «Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.

Οπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης (και) η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση καθώς και «πλοία που προσέγγισαν» στις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας. «Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», δήλωσε, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν». «Υπάρχουν εκεί περισσότερα από 30», τόνισε.

!! 16:58 Eνα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού παραβίασε σήμερα το πρωί τον φινλανδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Αμυνας, καθώς το Ελσίνκι εξετάζει να θέσει υποψηφιότητα για ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-17 και το βάθος της φερόμενης παραβίασης ήταν τέσσερα έως πέντε χιλιόμετρα» κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού που καταγράφηκε στις 10:40 ώρα Ελλάδας, είπε εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που το Ελσίνκι καταγγέλλει παραβίαση του εναέριου χώρου της Φινλανδίας από ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο, εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις 8 Απριλίου, ένα πολιτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που όμως ανήκει στον ρωσικό στρατό εισήλθε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αναμένεται ένας ρωσικός εκφοβισμός εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να προστατευθούν από τη Μόσχα.

16:46 Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, επιβεβαίωσε την επιθυμία της να ταξιδέψει στο Κίεβο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον αρχικό προγραμματισμό της, λόγω του αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητος» από την ουκρανική πλευρά.

«Τέτοια ταξίδια προετοιμάζονται προσεκτικά, αλλά δεν είναι τουριστικά ταξίδια», δήλωσε η υπουργός, αφήνοντας αιχμή για την επίσκεψη στο Κίεβο του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς. Τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο καγκελάριος, «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες επιτόπου». Έπρεπε ωστόσο να αναδιοργανώσουμε λίγο αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο ζήτημα του αποκλεισμού του προέδρου. «Σε μια τέτοια κατάσταση, έχει κανείς μεγάλη ευθύνη σχετικά με το πώς θα υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

16:33 Ο προσωπικός εικονολήπτης του Βλαντίμιρ Πούτιν παραιτήθηκε αφού βιντεοσκόπησε διάγγελμα του ρώσου προέδρου για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό αναφέρει ο ίδιος στον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας «Προέκτ».

«Επιασα ταβάνι στο επάγγελμά μου. Επιπλέον κουράστηκα να κάθομαι επί μήνες στην καραντίνα», είπε, αιτιολογώντας την απόφασή του ο Ιλιά Φιλάτοφ, που ήταν ένας από τους τρεις οπερατέρ του Πούτιν.

Ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά την εκδοχή ότι η παραίτησή του σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τον πόλεμο. Οι γνωστοί του δήλωσαν ότι η δουλειά με τον πρόεδρο απαιτεί μόνιμη απομόνωση. Πολλοί όντας κλειδωμένοι, αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ.

Οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου «Προέκτ» διαπίστωσαν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου πολλοί κρατικοί υπάλληλοι συσχέτιζαν πολλές παραιτήσεις με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποδίδοντάς τες στο σοκ που τους είχε προκαλέσει το διάγγελμα Πούτιν.

15:31 Τα πτώματα ακόμη 20 αμάχων βρέθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες στην περιφέρεια του Κιέβου, την οποία για πολλές εβδομάδες είχε εν μέρει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Τα 20 αυτά πτώματα βρέθηκαν «στην Μποροντιάνκα, στα χωριά που δεν απέχουν πολύ από εκεί και στα χωριά της περιφέρειας του Βίτσγκοροντ», διευκρίνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Συνολικά 1.235 πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί και εξεταστεί», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι από αυτά, τα 800 έχουν ήδη «εξεταστεί από τους ιατροδικαστές».

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δοθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 21 Απριλίου από την ουκρανή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλια Στεφανίτσινα έκανε λόγο για περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων «επί του παρόντος (σε νεκροτομεία) ολόκληρης της περιφέρειας του Κιέβου».

!! 15:20 Ερευνα του Associated Press ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι από την πυραυλική επίθεση των Ρώσων κατά του θεάτρου της Μαριούπολης βρήκαν τραγικό θάνατο σχεδόν 600 άνθρωποι!

To θέατρο, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι και έγραφε τη λέξη «παιδιά» στον περίβολό του, είχε βομβαρδιστεί από τους Ρώσους στις 16 Μαρτίου.

14:33 Η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη για την 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η 9η Μαΐου δίνει διαχρονικά την ευκαιρία για την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.

«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», ανέφερε σε ανακοίνωση της GUR.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

14:02 Το Κρεμλίνο απέρριψε τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.

Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

13:21 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος 63 ιαπώνων αξιωματούχων, δημοσιογράφων και καθηγητών για «απαράδεκτη ρητορική» εναντίον της Μόσχας, όπως την χαρακτήρισαν.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, και τα ονόματα του ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, του υπουργού Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι και του υπουργού Αμυνας Νομπούο Κίσι.

Οι κυρώσεις προβλέπουν την επ’ αόριστον απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία των συγκεκριμένων προσώπων, ανέφερε το υπουργείο.

12:49 Συντηρεί την ένταση με το Ισραήλ η Μόσχα. «Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο Τάγμα Αζόφ κατήγγειλε η ρωσική διπλωματία, οι δηλώσεις της οποίας ότι ο Χίτλερ είχε υποτίθεται «εβραϊκό αίμα» έχουν ήδη προκαλέσει σφοδρή πολεμική.

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:12 Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα θεωρεί στόχο που πρέπει να καταστραφεί τη μεταφορά από το ΝΑΤΟ όπλων στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Σόιγκου πρόσθεσε επίσης ότι έχει επιβληθεί αυστηρός αποκλεισμός στους ουκρανούς μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, μετά την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό στρατό να τους κλείσει ερμητικά οποιαδήποτε οδό διαφυγής.

11:41 Οι πρόβες για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου, με την οποία εορτάζεται το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στη Μόσχα, συνεχίζονται με τα αεροσκάφη να πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, σχηματίζοντας το «Ζ», το σύμβολο που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να δηλώσουν τη στήριξή τους στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσικά καταδιωκτικά MiG-29SMT σχηματίζουν το «Ζ» πάνω από το Θέατρο Μπαλσόι, στη Μόσχα, την Τετάρτη – REUTERS/Shamil Zhumatov
Ενα ρωσικό βομβαρδιστικό Tu-95ms και ένα καταδιωκτικό Su-35S, πετούν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία, στις πρόβες της παρέλασης για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (REUTERS/Maxim Shemetov)

11:35 Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός έθεσε εκτός λειτουργίας έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να παρέχονται στις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπλα από τη Δύση.

Το υπουργείο εξήγησε ότι βομβάρδισε τους σταθμούς με υψηλής ακρίβειας όπλα, ενώ επίσης πρόσθεσε ότι έπληξε άλλους 40 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών και όπλων του πυροβολικού.

Παράλληλα ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσε δύο πυραύλους Kalibr εναντίον στόχων στην Ουκρανία, σημείωσε η ίδια πηγή.

«Το πλήρωμα του υποβρυχίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον προκαθορισμένων στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.

11:32 Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στη Μολδαβία και καλεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην μη αναγνωρισμένη ανατολική επαρχία της Υπερδνειστερίας: αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο επίσκεψης στο Κισινάου.

«Συζητάμε τώρα ποιες πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες μπορούμε να παρέχουμε στη Μολδαβία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποτρέψουμε την κλιμάκωση στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία», είπε ο Σαρλ Μισέλ από τη μολδαβική πρωτεύουσα.

11:11 Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτές είναι οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

!! 10:02 «Σταδιακή» κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου –χωρίς μάλιστα να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών-μελών– ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τις αποφάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων και τις σχετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προτείνει:

♦ Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών – μελών.

♦ Σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

♦ Κυρώσεις κατά υψηλόβαθμών στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και άλλων προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

♦  Το νέο πακέτο εντάσσει την ρωσική τράπεζα Sberbank και άλλες μεγάλες τράπεζες στο μπλόκο από το σύστημα Swift.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται σχετικό έγγραφο, η Κομισιόν προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, για τον ρόλο του στον πόλεμο της Ουκρανίας!

08:50 Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (03/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 182 ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 26 ανήλικοι.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.656 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.679 ανήλικοι.

08:27 Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία όπως τις μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ1 στο Κίεβο, Γιώργος Σιδέρης.

08:02 Το βρετανικό υπουργό Αμυνας, στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη, ανέφερε πως οστρατός της Ρωσίας ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς αποπειράται να προελάσει κατά μήκος του βόρειου άξονα του Ντονμπάς.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας θεωρεί πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να κυριεύσουν, πέραν της Ιζιούμ, τις πόλεις Κραματόρσκ και Σεβεροντονιέτσκ.

06:30 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη.

Το μέτρο θα εγγραφεί στη νέα ομοβροντία κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Βρυξέλλες, έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, καθώς αρκετά από τα 27 κράτη μέλη πρόβαλαν αντιρρήσεις εξαιτίας του αντίκτυπου της απόφασης αυτής στις οικονομίες τους.

Αρχικά, η Γερμανία αντιστεκόταν στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις επικρίσεις από την Ουκρανία. Όμως πλέον το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού μπόρεσε να βρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του μείωσε την προμήθεια πετρελαίου από τη Ρωσία, που αποτελούσαν το 35% της συνολικής ποσότητας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, στο 12% των εισαγωγών μέσα σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

06:03 Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

06:00 Το πρωτοσέλιδο των Financial Times: Τα απίστευτα έσοδα της BP πληθαίνουν τις φωνές για φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών» ώστε να αντισταθμιστούν οι λογαριασμοί της ενέργειας. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 6 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2022, τα περισσότερα εδώ και μία δεκαετία.

04:50 Η κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας (Μολδαβία) κατηγόρησε χθες Τρίτη την Ουκρανία για επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

«Κατά πληροφορίες από ειδικούς», το UAV «με το επικίνδυνο φορτίο στάλθηκε από την ουκρανική πλευρά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας. Κατά την ίδια πηγή, το UAV καταστράφηκε.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έχει μπει στον τρίτο μήνα, εκφράζονται ανησυχίες πως η σύρραξη οδεύει να εξαπλωθεί στην Υπερδνειστερία, τον νοτιοδυτικό γείτονά της.

03:17 Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας, διεμήνυσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ, o οποίος σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται για να αποκλειστούν περαιτέρω ρωσικές τράπεζες από διεθνή συστήματα διαχείρισης πληρωμών και διατραπεζικής επικοινωνίας και θα βάλει στο στόχαστρο «παράγοντες» που διασπείρουν «παραπληροφόρηση».

Πρόσθεσε δε ότι προχωρούν οι ετοιμασίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία.

02:45 Μονάδες του στρατού της Ρωσίας επιχειρούν να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

01:46 Δημοσκόπηση στη Γερμανία που έγινε για λογαριασμό των RTL/ntv, κατέδειξε πως το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

Η μεταστροφή του κλίματος στη Γερμανία καταγράφεται την ώρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει παραδόσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων.

00:10 Πολλές πόλεις της Ουκρανίας αποτέλεσαν στόχο το βράδυ ρωσικών πυραύλων, οι οποίοι κατέστρεψαν κυρίως τρεις σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Λβιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο αυτής της μεγάλης πόλης στα δυτικά της χώρας.

Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χτυπήθηκε στη Λβιβ τη νύχτα (REUTERS/Andrii Gorb)

«Τρεις σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές έπειτα από επίθεση πυραύλων», δήλωσε ο δήμαρχος Αντρίι Σαντόβι μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας ότι τα αντλιοστάσια ήταν χωρίς ρεύμα λόγω των ζημιών.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, οι διακοπές ρεύματος επηρέασαν αρκετές γειτονιές της Λβιβ. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης από τις τοπικές αρχές στις περιοχές Βινίτσια (κεντρικά), Οδησσό (νοτιοδυτικά) και Κιρόβογκραντ (κεντρικά), χωρίς να αναφέρουν τις ζημιές.

Διαβάστε: Η 69η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...