478
|

Κυβέρνηση: Η ατζέντα της επανεκκίνησης μέσα από δύο εικόνες

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 15:05

Κυβέρνηση: Η ατζέντα της επανεκκίνησης μέσα από δύο εικόνες

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 15:05

Εικόνα πρώτη: Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει στο Ελληνικό. Η μεγάλη επένδυση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλάζια προεκλογική ρητορική. Μάλιστα και προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον χώρο και είχε πει ότι το Ελληνικό θα ξεμπλοκάρει την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης της ΝΔ. Οι μπουλντόζες άργησαν κάπως, αλλά μπήκαν.

Σήμερα το πρωί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις με ένα κάδρο που χρόνια είχαμε να δούμε: μπουλντόζες. Μπουλντόζες γκρέμιζαν εκείνο το κτίριο που κάποτε στέγαζε τα γραφεία του Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ οι εργάτες ήταν σε πλήρη διάταξη. Μια εικόνα με ισχυρό συμβολισμό ήταν αυτή που εκπέμφθηκε από το Ελληνικό. Μια επένδυση που κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει εν τέλει, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα, τελικά δρομολογείται. Και όπως έλεγε χαριτολογώντας ένας εκ των παρισταμένων υπουργών στη Βουλή λίγη ώρα μετά, «μπουλντόζες δεν μπαίνουν τελικά μόνο με ΠΑΣΟΚ».

Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί: στη φάση των εργασιών, στο Ελληνικό θα δημιουργηθούν περί τις 10.000 θέσεις εργασίας. Στη φάση της πλήρους ανάπτυξης, σε μερικά χρόνια, ως και 80.000 θέσεις εργασίας. Σε μια χώρα που, εν μέσω κορονοϊού, προετοιμάζεται για ένα ακόμα πιο δύσκολο σκηνικό από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι οι δεσμεύσεις, όσο μεγαλεπήβολες και αν είναι, γίνονται πράξη.

Εικόνα δεύτερη: Στη Βουλή, μετά από τη Φώφη Γεννήματα που μίλησε σε υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα, όχι ακριβώς για να της απαντήσει, αλλά για να ανακοινώσει μια δέσμη νέων μέτρων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι τα περίφημα «πυρομαχικά» τα οποία είχαν μείνει ως εφεδρείες στην άκρη και πέφτουν στη μάχη την ώρα που η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο αυτό να γίνει.

Τα μέτρα είναι αρκετά και σημαντικά. Η προκαταβολή φόρου για όσες επιχειρήσεις καταγράφουν τζίρο μικρότερο κατά τουλάχιστον 35% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 μηδενίζεται. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις προβλέπεται μείωση από 30-70%.

Μηδενίζεται, επίσης, η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που καταγράφουν 50% του τζίρου το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, 50% λιγότερη προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, με τη συνολική παρέμβαση να ανέρχεται στο 1,5 δισ.

Έρχεται τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισεκατομμυρίου.

Οι εργοδοτικές εισφορές του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα επιδοτούνται και για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εισφορές για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζόμενων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Με δύο κινήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε την ατζέντα του restart που επιδιώκει για τη χώρα. Θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα θα εγκαινιάσει την επέκταση της γραμμής του Μετρό προς Πειραιά, με τρεις νέους σταθμούς. Παράλληλα, έκανε άνοιγμα στη Φώφη Γεννήματα για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, δηλώνοντας ανοιχτός σε αλλαγές και συζήτηση.

Ο Πρωθυπουργός δείχνει το εξής απλό: όσο δεν υπάρχουν στραβοπατήματα της ίδιας της κυβέρνησής του, ο κυρίαρχος στο ποιος βάζει το κάδρο της πολιτικής συζήτησης είναι ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...