1083
Στην Art Basel συμμετέχουν 500 κορυφαίες γκαλερί διεθνώς. Το 2015 είχαν καταγραφεί 98.000 επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο της Βασιλείας | www.artbasel.com

Ξενάγηση στην Art Basel, τη Νο1 φουάρ τέχνης στον κόσμο

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 16 Ιουνίου 2016, 19:37
Στην Art Basel συμμετέχουν 500 κορυφαίες γκαλερί διεθνώς. Το 2015 είχαν καταγραφεί 98.000 επισκέπτες στον εκθεσιακό χώρο της Βασιλείας
|www.artbasel.com

Ξενάγηση στην Art Basel, τη Νο1 φουάρ τέχνης στον κόσμο

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 16 Ιουνίου 2016, 19:37

Ηδη εκεί έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι μεγάλοι συλλέκτες αλλά και η αφρόκρεμα των καλλιτεχνών. Πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Messe Basel, ο οποίος μάλιστα φέρει μία νέα προσθήκη από το διεθνώς διάσημο αρχιτεκτονικό δίδυμο Herzog & de Meuron το οποίο έχει ως έδρα τη Βασιλεία.

Ο θεσμός Art Basel ήταν αρχικά μια ιδέα των ελβετών ιδιοκτητών γκαλερί. Ηθελαν με κάποιον τρόπο να ενωθούν και να ενημερώνουν όλοι μαζί το κοινό για τα πιο καινούργια πράγματα που είχε ο καθένας να παρουσιάσει.

Η πρωτοβουλία πήγε ανέλπιστα καλά και σήμερα, όχι μόνο οι ελβετικές αλλά και οι σημαντικότερες γκαλερί από όλο τον κόσμο, συναντιούνται κάθε χρόνο εκεί εκπροσωπώντας ό,τι σημαντικότερο έχει να πει η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη του 20ου και του 21ου αιώνα.

Future-Dates-Basel
Η ιστορική πόλη της Βασιλείας φιλοξενεί κάθε χρόνο τη φουάρ λόγω της στρατηγικής θέσης της στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία (www.artbasel.com)

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Βασιλεία γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι, στο οποίο αξίζει να πάει κανείς, έστω κι αν δεν είναι συλλέκτης.

ABB16__Misc__General_Impressions__PR___DSC9086
Η Art Basel πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο Messe Basel, ο οποίος μάλιστα φέρει μία νέα προσθήκη από το διεθνώς διάσημο ελβετικό αρχιτεκτονικό δίδυμο Herzog & de Meuron (www.artbasel.com)

Οι πληροφορίες που συλλέγει κανείς εκεί είναι απίστευτη, η οργάνωση εκπληκτική, η εμπειρία μένει αξέχαστη. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, η διοργάνωση γίνεται σε δύο ακόμη πόλεις, οι οποίες λειτουργούν ως πόλοι έλξης καλλιτεχνών και συλλεκτών: το Μαϊάμι και το Χονγκ Κονγκ. Η επιλογή των πόλεων αυτών δεν έγινε τυχαία. Το μεν Μαϊάμι, ενώνει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, το δε Χονγκ Κονγκ ενώνει την Ανατολή και τη Δύση στην Ασία. Αλλά και η Βασιλεία επελέγη από τους Ελβετούς διότι βρίσκεται στο κομβικό σημείο των συνόρων της χώρας με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σ΄αυτούς τους κόμβους μαζεύονται τα λεφτά δηλαδή. Εξάλλου η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει και εμπορικό χαρακτήρα.

Συνολικά πάντως οι τρεις φουάρ προσελκύουν κάθε χρόνο περί τους 200.000 επισκέπτες και φιλοξενούν τις 500 ισχυρότερες γκαλερί από όλο τον κόσμο.

Τι περιλαμβάνει φέτος η διοργάνωση Art Basel

Ο εκθεσιακός χώρος είναι χωρισμένος σε τομείς. Ετσι το κοινό μπορεί να επιλέξει τι θέλει να δει. Οι τομείς της διοργάνωσης περιλαμβάνουν από ιστορικά αριστουργήματα της τέχνης μέχρι δουλειά των νεότερων καλλιτεχνών.

Γκαλερί

Αυτό είναι το δυνατό χαρτί της Art Basel. Η πιο φρέσκια ανάσα της τέχνης εκπροσωπείται από τις 500 ισχυρότερες γκαλερί όλου του κόσμου, όπως είναι οι αμερικανικές Leo Castelli και Gagosian (που έχει παράρτημα και στην Αθήνα), η γαλλική Perrotin, η βρετανική White Cube κ.α. Φέτος παρουσιάζονται περισσότεροι από 4.000 σύγχρονοι εικαστικοί που εκθέτουν ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, εγκαταστάσεις, εκδόσεις, φωτογραφία, βίντεο και ψηφιακή τέχνη.

ABB16__Unlimited__Esther_Schipper__AA_Bronson__PR___DSC9379-1
Εγκατάσταση του καναδού AA Bronson με τη γερμανική γκαλερί Esther Schipper (www.artbasel.com)
Αφιερώματα

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ιστορικοί καλλιτέχνες, θρυλικοί καλλιτέχνες, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 500, παρουσιάζονται σε ειδικά αφιερώματα – είτε με ατομικές εκθέσεις, είτε με κατ’ αντιπαραβολή εκθέσεις, είτε με θεματικές. Με αυτόν τον τρόπο η Art Basel καλύπτει διαφορετικές κουλτούρες, γενιές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Δύο σημαντικά αφιερώματα φέτος είναι στον αμερικανό Ρόι Λίχτενσταϊν και στον Ελληνα, πρωτοπόρο της arte povera, Γιάννη Κουνέλη.

ABB16__Galleria_Franco_Noero__Luhring_Augustine__PR__Tunga__Unlim
Εγκατάσταση του βραζιλιάνου εικαστικού Tunga με τη νεοϋορκέζικη γκαλερί Luhring Augustine (www.artbasel.com)
Θεσμοί

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται εντυπωσιακά ατομικά πρότζεκτ ανερχόμενων καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για το βραβείο Baloise. Ο ελβετικός όμιλος ασφαλιστικών εταιρειών Baloise αγοράζει κάθε χρόνο έργα των νικητών και τα προσφέρει ως δωρεές σε σημαντικά ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ιδρύματα.

ABB16__Galerie_Nagel_Draxler__Kader_Attia__Lehmann_Maupin__PR__Un
Εγκατάσταση του γάλλου εικαστικού Καντέρ Ατιά με τη γερμανική γκαλερί Nagel Draxler (www.artbasel.com)
Εκδόσεις

Κορυφαίοι εκδότες παγκοσμίως, παρουσιάζουν στην Art Basel λευκώματα, εκτυπώσεις έργων και πολυμέσα, τα οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασιών τους με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Σε αυτό το τμήμα εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις και πολύ σημαντικές.

ABB16__Lehmann_Maupin__PR__Tracey_Emin__Unlimited__White_Cube__Xa
Εγκατάσταση από φώτα νέον της βρετανής εικαστικού Τρέισι Εμιν με τη βρετανική γκαλερί White Cube (www.artbasel.com)
Unlimited

Εδώ έχουμε μία πρωτοποριακή εκθεσιακή πλατφόρμα η οποία ξεπερνάει τις κλασικές εκθέσεις έργων τέχνης. Την επιμελείται ο Τζιάνι Γιέτζερ, curator με έδρα τη Νέα Υόρκη, και περιλαμβάνει ογκώδη γλυπτά και τεράστια έργα ζωγραφικής, προβολές βίντεο, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και ζωντανές περφόρμανς. Μεταξύ των καλλιτεχνών που εκθέτουν σε αυτή τη ενότητα συγκαταλλέγονται ο κινέζος Ai Weiwei, οι βρετανοί Τρέισι Εμιν και Ανίς Καπούρ, (και πάλι) ο Γιάννης Κουνέλης, ο αμερικανός Φρανκ Στέλα και ο γερμανός Βόλφγκανγκ Τίλμανς.

ABB16__El_Anatsui__Jack_Shainman_Gallery__PR__Unlimited___DSC9280
Γλυπτό του γκανέζου γλύπτη Ελ Ανάτσουϊ με τη νεοϋορκέζικη γκαλερί Jack Shainman (www.artbasel.com)
Parcours

Αυτός ο τομέας βγαίνει από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης και απλώνεται σε όλη την πόλη. Οι δρόμοι, οι γειτονιές, οι διάφορες γωνιές της Βασιλείας αποκτούν μια άλλη ζωή, καθώς φιλοξενούν site-specific γλυπτά (τα οποία δημιουργούνται δηλαδή ειδικά για τους συγκεκριμένους χώρους), εικαστικές παρεμβάσεις και περφόρμανς. Επίσης έργα καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών εκτίθενται στη μεσαιωνική πλατεία Münsterplatz της Βασιλείας. Φέτος το Parcours επιμελήθηκε ο Σάμιουελ Λέουενμπεργκερ από τον φημισμένο ελβετικό κέντρο σύγχρονης τέχνης SALTS.

ABB16__Hauser_and_Wirth__Paul_McCarthy__PR__Unlimited___DSC0355.j
Εργο του αμερικανού εικαστικού Πολ Μακάρθι με την ελβετική γκαλερί Hauser and Wirth (www.artbasel.com)
Ταινίες

Κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Art Basel, προβάλλονται ταινίες από καλλιτέχνες ή με θέμα καλλιτέχνες. Τον τομέα αυτό επιμελείται η Μάξα Ζόλερ, η οποία είναι γνωστή για τις πειραματικές προβολές της. Στόχος αυτού του τομέα είναι να προκαλέσει τον διάλογο για την ίδια την ταινία ως καλλιτεχνικό μέσο.

ABB16__Galerie_Krinzinger__Galleria_Continua__Hans_Op_de_Beeck__M
Γλυπτό του βέλγου εικαστικού Χανς Οπ ντε Μπεκ με την αυστριακή γκαλερί Krinzinger (www.artbasel.com)
Περιοδικά

Εκδοτικοί οίκοι από όλο τον κόσμο που ειδικεύονται στις καλλιτεχνικές εκδόσεις, εκθέτουν εδώ, τη δουλειά τους είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά. Στην Art Basel συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πολλοί σημαντικοί εκδότες και επιμελητές αυτών των εκδόσεων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις, ανοιχτές για το κοινό.

ABB16__Gavin_Browns_enterprise__PR__Steven_Pippin__Unlimited___DS
Εγκατάσταση του βρετανού Στίβεν Πάιπεν με την αμερικανική γκαλερί Gavin Browns (www.artbasel.com)
Ομιλίες

Το πρόγραμμα Conversations & Salon talks είναι καθημερινό και περιλαμβάνει συζητήσεις και ομιλίες που αφορούν την καλλιτεχνική πρακτική, την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και την αγορά της τέχνης. Το κοινό μέσα από αυτές τις δράσεις γνωρίζει και συνομιλεί με τους σημαντικότερους παίκτες αυτή τη στιγμή – καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων, κριτικούς τέχνης και συλλέκτες. Και τι κερδίζει; Ερχεται σε επαφή με ό,τι νέο αφορά την παραγωγή, τη συλλογή και την έκθεση της τέχνης.

Η έκθεση
Art Basel 2016
Εκθεσιακός χώρος Messe Basel: Messeplatz 10, Βασιλεία, Ελβετία
Διαρκεί: 16 έως 19 Ιουνίου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...