452
Η Βελγίδα Ζιλί Λινσάν και ο σύντροφός της, Καναδός Κρίστιαν Πούνγουα, σε πρόσφατες διακοπές τους στην Κροατία | Facebook / Julie Linchant

Κροατία, η φωλιά για ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 18:44
Η Βελγίδα Ζιλί Λινσάν και ο σύντροφός της, Καναδός Κρίστιαν Πούνγουα, σε πρόσφατες διακοπές τους στην Κροατία
|Facebook / Julie Linchant

Κροατία, η φωλιά για ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2020, 18:44

Μετά από «έξι εφιαλτικούς μήνες» που ήταν ο ένας μακριά από τον άλλον, η Ισραηλινή Ντάνα Ζίγκντον κατάφερε τελικά να επανασυνδεθεί με τον πορτογάλο αρραβωνιαστικό της στην Κροατία.

«Εδώ είναι σαν να μην υπάρχει κορονοϊός», λέει από κοινού με τον Πέδρο Μπουργάρντ.

Οι δυο τους κάθονται σε ένα μπαρ του Ζάγκρεμπ και απολαμβάνουν τις λίγες αυτές ημέρες που θα περάσουν μαζί -είναι η πρώτη, άλλωστε, φορά που συναντιούνται από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Ζητήσαμε από όλες τις πιθανές και απίθανες πρεσβείες να μας βοηθήσουν [να συναντηθούμε] και όλες μας είπαν όχι», προσθέτει η Ντάνα.

Όπως λέει, η Κροατία της φαίνεται πλέον… ειδυλλιακή.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Washington Post, αμέτρητα ζευγάρια διαφορετικής ιθαγένειας από όλο τον κόσμο, όπως η Ζίγκντον και ο αρραβωνιαστικός της, κατέληξαν κολλημένοι στις χώρες προέλευσής τους, δίχως προοπτική να δουν σύντομα τον σύντροφό τους, με τις διάφορες κατά τόπους καραντίνες να επιβάλλονται, να αίρονται και κατόπιν να επιβάλλονται ξανά, μερικώς ή ολικώς.

Εν μέσω αυτού του γενικευμένου χάους, η Κροατία προσέφερε μια λύση στα ζευγάρια αυτά.

Από τις αρχές Ιουνίου, η χώρα των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ανοιχτή σε όλους σχεδόν τους ξένους υπηκόους, εάν έχουν προσκομίσει αρνητικό τεστ για κορονοϊό εντός 48 ωρών πριν από την άφιξή τους εκεί  – ενώ οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς περιορισμούς.

Τα ραντεβού στην Κροατία έγιναν πλέον δυνατά για πολλά ζευγάρια επειδή η χώρα είναι μεν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά όχι της ζώνης Σένγκεν, επομένως δεν υπόκειται στους ίδιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς με τις περισσότερες άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η Κροατία έχει επίσης διατηρήσει έναν σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών: περίπου 12.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 206 θάνατοι από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Και με τον τουρισμό να σημειώνει πτώση περίπου 60% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού της χώρας, ξαφνικά οι ξενοδόχοι άρχισαν αν βλέπουν τα ζευγάρια αυτά ως… μάννα εξ ουρανού.

Το ίδιο έκανε και η Βελγίδα Ζιλί Λινσάν και ο σύντροφός της, Καναδός Κρίστιαν Πούνγουα.

Συναντήθηκαν στην Κροατία μετά από σχεδόν έξι μήνες χωριστά.

«Έχουμε 2020 και πρέπει να παντρευτούμε προκειμένου να αναγνωριστούμε ως ζευγάρι», διαμαρτύρεται δικαίως η Λινσάν.

«Και γιατί να επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις αν πρόκειται για εργασία και όχι για να δεις τον αρραβωνιαστικό σου;», αναρωτιέται.

Σε παρόμοια κατάσταση βρέθηκε και η 27χρονη Ολλανδή Σάνε Μπρόεκχούιζεν με τον σύντροφό της, τον 29χρονο Αμερικανό Ιαν Νταβέτιλα.

Δεν το ήξεραν τότε, αλλά εκείνη η στιγμή που αποχαιρετίστηκαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, στις αρχές Μαρτίου, θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε ο ένας τον άλλον από κοντά για περίπου πέντε μήνες.

Συναντήθηκαν, όπως τόσοι άλλοι, στο Ζάγκρεμπ πριν μερικές ημέρες.

«Πολλοί άνθρωποι δεν είναι παντρεμένοι, αλλά διατηρούν σχέσεις για χρόνια και χρόνια», λέει η νεαρή Ολλανδή.

«Όλοι αξίζουμε να είμαστε με αυτόν που αγαπάμε, ανεξαρτήτως των συνθηκών», καταλήγει με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...