Οι NYT για τις λάθος προτεραιότητες του αμερικανικού Πενταγώνου / Οι NYT για την άλλη πλευρά των «επαναστάσεων του Facebook» / Η FAZ για τη μάχη στα πυρηνικά εργαστήρια εναντίον του Ζίκα / Ενας διάλογος στη Repubblica για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια / Ενας καρκινοπαθής τραπεζίτης στους FT και μια συμβουλή
  • The New York Times (έκδοση με συνδρομή)

    Μα στην τελευταία θέση το Ισλαμικό Κράτος;

    Στην πρώτη θέση είναι η Ρωσία. Και ακολουθούν η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και – στην πέμπτη και τελευταία θέση – ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Αυτή είναι η λίστα κατά αξιολογική σειρά των «απειλών για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ που έχει καταρτίσει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και προκαλεί κάτι περισσότερο από αμηχανία στους NYT που αφιέρωσαν το κύριο άρθρο τους στο θέμα. Οχι ότι θα πρέπει να υποτιμηθεί η πουτινική επιθετικότητα: η επίθεση στην Ουκρανία, η προσάρτηση της Κριμαίας και η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη αποτελούν σοβαρές προκλήσεις. Οπως δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η απειλή του πυραυλικού δικτύου της Μόσχας.

    Υπάρχει όμως και ένα «αλλά». Γιατί ο τετραπλασιασμός των αμερικανικών αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη – από 789 εκατομμύρια δολάρια σε 3,4 δισεκατομμύρια – είναι λίγο παλαιομοδίτικη πολιτική. Οπως και να το ζητάς λευκές επιταγές για να εξοπλιστείς απέναντι σε ισχυρούς και προβλέψιμους εχθρούς. Το θέμα, σημειώνουν οι ΝΥΤ, είναι να προσαρμοστείς απέναντι σε λιγότερο συμβατικές απειλές και να απαντήσεις αποτελεσματικά. Και από αυτήν την άποψη, ποια απειλή είναι μεγαλύτερη από ο Ισλαμικό Κράτος;

  • The New York Times (έκδοση με συνδρομή)

    Η χωματερή των σόσιαλ μίντια

    Τα μεγάλα κινήματα των τελευταίων χρόνων, από την Αραβική Ανοιξη και το Occupy Wall Street μέχρι το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης και τις ομπρέλες του Χονγκ Κονγκ, ήταν όλα τους προϊόντα του Facebook. Εξεγέρσεις, δηλαδή, ο πρώτος σπόρος των οποίων έπεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ο Τόμας Φρίντμαν, μία από τις πιο γνωστές υπογραφές των ΝΥΤ, θέτει ένα ερώτημα: γιατί τα σόσιαλ μίντια μπορούν μόνο να αποσταθεροποιούν αλλά όχι και να οικοδομούν;

    Την απάντηση δεν την δίνει ο ίδιος, αλλά ο Ουαέλ Γκονίμ, ο νεαρός Αιγύπτιος που το 2011 δούλευε για την Google και συνέβαλε στην εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook. Πέντε χρονιά μετά, ο Ουαέλ (που στο μεταξύ επέστρεψε στη Σίλικον Βάλεϊ ) κατέληξε στο πικρό συμπέρασμα ότι το ίδιο εργαλείο που ήταν η μήτρα των εξεγέρσεων έγινε κατά κάποιο τρόπο και ο τάφος τους. Γιατί ο στρατός και οι ισλαμιστές άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα για τους δικούς τους σκοπούς και το δημοκρατικό κέντρο περιθωριοποιήθηκε.

    Είναι αδύνατον, σημειώνει ο Ουαέλ, να ελεγχθεί αυτή η τεράστια χωματερή από φήμες, κατηγορίες, ψέματα, εκστρατείες μίσους και παραπληροφόρησης. Κι έπειτα, στα σόσιαλ μίντια καταλήγουμε να επικοινωνούμε μόνο με εκείνους που βλέπουν τα πράγματα όπως κι εμείς, ενώ διαγράφουμε από φίλους τους άλλους. Και οι αναρτήσεις έχουν αντικαταστήσει τη συζήτηση, τα σχόλια υπερτερούν του διαλόγου. Απ’ όπου προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: μήπως έχουμε υπερεκτιμήσει τα σόσιαλ μίντια και μήπως τους έχουμε δώσει πολύ χώρο στη ζωή μας;

  • Frankfurter Allgemeine Zeitung

    Οικογενειακός προγραμματισμός για τα κουνούπια

    Πυρηνικοί επιστήμονες στο Διεθνές Κέντρο Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη έχουν επιδοθεί σε έναν διαφορετικό αγώνα δρόμου. Τώρα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μπορέσουν να στειρώσουν τα κουνούπια και πιο συγκεκριμένα το αιγυπτιακό κουνούπι τίγρη που ευθύνεται και για την εξάπλωση του ιού Ζίκα. Στο κτίριο όπου στεγάζεται η ομάδα των επιστημόνων η οποία είναι εξειδικευμένη για την γεωργία, έχουν τοποθετηθεί τεράστιες γυάλες με χιλιάδες κουνούπια αλλά και άλλου είδους ζωύφια. Εκεί, στειρώνουν τα επιβλαβή αρσενικά έντομα, έτσι ώστε να σταματήσει η αναπαραγωγή τους χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να τα σκοτώσουν.

    Ο ιός Ζίκα που ευθύνεται για την δυσπλασία νεογέννητων βρεφών όταν έχει προσβληθεί η κυοφορούσα μητέρα, έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, με την Βραζιλία να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα. Η χώρα που αναμένεται να φιλοξενήσει το καλοκαίρι του Ολυμπιακούς αγώνες δίνει μάχη για την καταπολέμηση των κουνουπιών και περιμένει ως μάνα εξ ουρανού την βοήθεια από την ΙΑΕΑ. Στην τεχνική που χρησιμοποιείται έχει δοθεί ο κωδικός SIT δηλαδή Sterilize Insects-Στείρωση Εντόμων. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι να εκτρέφονται τα αρσενικά έντομα στο εργαστήριο μέχρις ότου έχουν αποκτήσει τα όργανα αναπαραγωγής. Τότε μέσω ακτινοβολίας- εδώ ακριβώς χρειάζεται η τεχνογνωσία των πυρηνικών επιστημόνων – τα αρσενικά στειρώνονται. Εν συνεχεία τα μεταφέρουν στη περιοχή η οποία μαστίζεται από την επιδημία και ενώ συμμετέχουν στην διαδικασία πολλαπλασιασμού δεν μπορούν να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά και επομένως μειώνεται ο πληθυσμός τους.

    «Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως οικογενειακός προγραμματισμός για έντομα» δηλώνει ο Γιόργκε Χέντρικς επικεφαλής του τμήματος εντομολογίας της ΙΑΕΑ .Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, η μέθοδος αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε άλλα έντομα όπως η μεσογειακή μύγα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην γεωργία. Στο Μεξικό, μέσω αυτής της μεθόδου έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι μύγες, όπως δηλώνει ο κ.Χέντρικς. Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι στα κουνούπια η διαδικασία είναι σε πιο αρχικό στάδιο, καθώς πειραματίζονται εδώ και δέκα χρόνια. Αντίθετα με τις μύγες εργάζονται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

    Για κάθε κουνούπι Ζίκα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν γυάλες στις οποίες εκκολάπτονται ένα εκατομμύριο προνύμφες, στις οποίες κάνουν τα απαραίτητες δοκιμές. Τα κουνούπια άλλωστε, μην ξεχνάμε, ευθύνονται και για μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρωπότητας, την ελονοσία. Επομένως η ΙΑΕΑ έχει δύσκολο έργο μπροστά της καθώς η καταπολέμησή τους μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Παιδίατρος vs Ψυχολόγου

    Ο ένας είναι ο Τζοβάνι Κορσέλο, παιδίατρος. Και ο άλλος, ο ψυχολόγος Μάσιμο Αμανίτι. Η Repubblica τους ζήτησε να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια με αφορμή τον σχετικό νόμο που συζητείται στην Ιταλία. Και ιδού ο διάλογος που προέκυψε.

    Παιδίατρος: «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού και η συναισθηματική του ωριμότητα εξαρτώνται από το οικογενειακό πλαίσιο αλλά και από τη σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Μια αίσθηση διαφορετικότητας για όποιον μεγαλώνει με ένα ζευγάρι ομοφύλων μπορεί να προκαλέσει άγχος και πόνο στο παιδί και τον έφηβο».

    Ψυχολόγος: «Αυτό που έχει σημασία είναι η αγάπη και η φροντίδα στο παιδί, όχι το φύλο των γονέων. Είναι εντυπωσιακή η άγνοια, έχουν γίνει δεκάδες μελέτες που λένε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στη διαδικασία της ανάπτυξης και των σχέσεων με το εξωτερικό περιβάλλον ανάμεσα στα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλα ζευγάρια κι εκείνα που μεγαλώνουν με ομόφυλα».

    Παιδίατρος: «Μου έχει τύχει περιστατικό με έναν ανήλικο που μεγάλωσε με ζευγάρι ομοφύλων. Το πρόβλημά του δεν ήταν η ίδια η οικογένεια, αλλά το εξωτερικό περιβάλλον. Αισθανόταν διαφορετικός και αυτό τον είχε κάνει να κλειστεί στον εαυτό του».

    Ψυχολόγος: «Για μια ισορροπημένη ανάπτυξη χρειάζεται τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό στοιχείο. Είναι γεγονός όμως ότι σε κάθε έναν από εμάς υπάρχουν και τα δύο στοιχεία. Το σημαντικό είναι να λαμβάνει το παιδί και τους δύο κώδικες. Το φύλο που τους μεταδίδει δεν έχει καμία σημασία».

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Financial Times (έκδοση με συνδρομή)

    «Αυτή τη ζωή επιλέξαμε»

    Μπορεί να γράψει μια οικονομική εφημερίδα για μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων στον κόσμο χωρίς να αναφερθεί σε μετοχές, χρηματιστηριακά προϊόντα και αγορές; Ναι. Γιατί η είδηση δεν αφορά την ίδια την Goldman Sachs, αλλά τον διευθύνοντα σύμβουλό της Λόιντ Μπλάνκφεϊν, ο οποίος εμφανίστηκε στην τηλεόραση έπειτα από 600 ώρες χημειοθεραπείας. Χωρίς τρίχα στο κεφάλι του και φωτεινό χαμόγελο, λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα, ο 62χρονος σούπερ μάνατζερ εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και αφού διαβεβαίωσε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν εκτροχιάζεται και ότι οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια είναι φυσιολογικές, μίλησε για την προσωπική του μάχη με τον καρκίνο – για να φανεί εξίσου αισιόδοξος.

    Ο Μπλάνκφεϊν διαγνώστηκε πριν από έξι μήνες με καρκίνο και από τότε κλείστηκε σε μια κλινική στο Απερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν. Η απουσία του στο Νταβός έκανε πολλούς να σκεφτούν τα χειρότερα, αλλά ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Είμαι ρεαλιστής, πάντα πίστευα  ότι όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει και πρόβλημα», είπε για την θεραπεία την οποία έχει υποβληθεί. Εβραίος από το Μπρονξ, γιος ενός ταχυδρόμου και μιας ρεσεψιονίστ, στη Goldman Sachs εντάχθηκε το 1984, ενώ διευθύνων σύμβουλος έγινε το 2006. «Όταν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση σαν τη δική μου, ό,τι  και να έχεις κάνει τα τελευταία 35 χρόνια, είσαι ευτυχής αν συνεχίζεις να το κάνεις ακόμα».

    Οσο για τους συναδέλφους του που ανησυχούν για την οικονομία (ή και για τον εαυτό τους), ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν επιστράτευσε μια ατάκα από τον «Νονό»: «Αυτή είναι η ζωή που επιλέξαμε».




text
  • Στέφανε η Μεγάλη Εβδομάδα είναι όλη δική σου!


    26 Απριλίου 2024, 15:00