507
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στον τερματικό σταθμό της Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα | Leningrad Region's Governor Alexander Drozdenko Telegram channel via REUTERS

Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό φυσικού αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2024, 18:12
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στον τερματικό σταθμό της Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα
|Leningrad Region's Governor Alexander Drozdenko Telegram channel via REUTERS

Ουκρανικά drones έπληξαν σταθμό φυσικού αερίου κοντά στην Αγία Πετρούπολη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2024, 18:12

Η Novatek, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία, ανακοίνωσε την Κυριακή πως οι εργασίες σε σταθμό LNG ιδιοκτησίας της στη Βαλτική ανεστάλησαν έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις του, ως αποτέλεσμα «εξωτερικής επίδρασης».

Νωρίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες περιφερειακοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για φωτιά που προκλήθηκε από εκρήξεις στον τερματικό σταθμό αερίου της ρωσικής εταιρείας στο συγκρότημα στο Ουστ Λούγκα, περίπου 170 χλμ. δυτικά της Αγίας Πετρούπολης, εν μέσω πληροφοριών για παρουσία ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στην περιοχή.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα εξωτερικής επίδρασης», έκανε γνωστό η Novatek, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η λειτουργία «στον (σταθμό) Novatek Ουστ-Λούγκα έχει σταματήσει και ένα επιχειρησιακό αρχηγείο έχει δημιουργηθεί προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες» του συμβάντος και της διακοπής των εργασιών, προσέθεσε η εταιρεία. Κατά την ίδια πηγή, «η αποτίμηση των ζημιών θα γίνει αργότερα».

Δεν υπάρχουν τραυματίες εξαιτίας της «φωτιάς στον τερματικό σταθμό της Novatek στο λιμάνι Ουστ-Λούγκα», καθώς «το προσωπικό απομακρύνθηκε εσπευσμένα» ανέφερε μέσω Telegram ο επικεφαλής των Αρχών της περιφέρειας Λένινγκραντ, Αλεξάντρ Ντραζντιένκα, συνοδεύοντας την ανάρτηση με σύντομο βίντεο που εικονίζει πελώρια πυρκαγιά και καπνό να υψώνεται.

«Κηρύχθηκε υψηλό επίπεδο συναγερμού στην περιοχή Κινγκισέψκι», όπου υπάγεται το λιμάνι, προσέθεσε.

Κατά τον ιστότοπο της Novatek, το συγκρότημα στο Ουστ-Λούγκα μετατρέπει φυσικό αέριο σε νάφθα, σε καύσιμο για αεροσκάφη και σε συστατικά στοιχεία καυσίμων για πλοία.

Τα επίσημα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι προς το παρόν τα αίτια της φωτιάς δεν είναι γνωστά. Το ρωσικό Μέσο Shot, ωστόσο, μετέδωσε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι είπαν πως άκουσαν να πετάει drone και κατόπιν εκρήξεις. Αλλο μέσο, το Fontanka, έκανε λόγο για εντοπισμό τουλάχιστον δύο drones που πετούσαν προς την κατεύθυνση της Αγίας Πετρούπολης προτού εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Το Baza, ακόμη ένα ρωσικό ψηφιακό μέσο, που φέρεται να έχει πηγές στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αν όχι να συνδέεται μαζί τους, μεταφόρτωσε στο Telegram βίντεο στο οποίο διακρίνονται φλόγες να υψώνονται στον ουρανό σε βιομηχανικό συγκρότημα.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η πυρκαγιά προήλθε από ειδική αποστολή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφάλειας.

«Μια επιτυχημένη επίθεση σε έναν τέτοιο τερματικό σταθμό δεν προκαλεί μόνο οικονομική ζημιά στον εχθρό, στερώντας από τους κατακτητές την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα για να διεξάγουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά επίσης περιπλέκει σημαντικά τα logistics για τα καύσιμα του ρωσικού στρατού» ανέφερε πηγή του ουκρανικού Μέσου.

Το BBC επικαλέστηκε επίσημη «πηγή στο Κίεβο» η οποία επίσης είπε ότι η επιχείρησε οργανώθηκε από την ουκρανική SBU.

Η Ρωσία και η Ουκρανία βάζουν συχνά στο στόχαστρο η μία υποδομές της άλλης, εξαπολύοντας πλήγματα με σκοπό να προκληθούν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και να τρωθεί το ηθικό της αντίπαλης πλευράς, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πόλεμος, που οδεύει να συμπληρώσει δύο χρόνια, θα τελειώσει στο ορατό μέλλον.

Την Παρασκευή, drone έπληξε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στην Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας. Η Μόσχα επέρριψε την ευθύνη στο Κίεβο.

Την Πέμπτη, ουκρανική επίθεση σε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου στη Βαλτική απέτυχε, σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Reuters, AFP, Interfax-Ukraine, BBC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...