421
| CreativeProtagon

Αφήνεις τα κακά του σκύλου σου στον δρόμο; Το DNA θα σε τσακώσει!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2024, 17:09
|CreativeProtagon

Αφήνεις τα κακά του σκύλου σου στον δρόμο; Το DNA θα σε τσακώσει!

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2024, 17:09

Οι Αρχές της ιταλικής επαρχίας στο Μπολζάνο απηύδησαν με τους ιδιοκτήτες σκύλων που δεν μάζευαν τα περιττώματα των κατοικιδίων τους από τους δρόμους και αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα.

Πλέον, όλα τα σκυλιά πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ DNA, τα αποτελέσματα των οποίων θα εισαχθούν σε βάση δεδομένων. Η αστυνομία μπορεί στη συνέχεια να ανατρέξει στη βάση για να βρει τον «ένοχο», αλλά κυρίως τον ιδιοκτήτη του. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιβάλλεται πρόστιμο στους ιδιοκτήτες, μεταξύ 290 και 1.050 ευρώ, όπως πληροφορεί ο Guardian.

Ο νέος νόμος ζητούσε από τα περίπου 45.000 σκυλιά της επαρχίας να υποβληθούν σε τεστ DNA σε κτηνιατρική κλινική μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2023, αλλά μόνο 5.000 ιδιοκτήτες έχουν συμμορφωθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Το μέτρο θεωρείται αμφιλεγόμενο, ειδικά μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων που καθαρίζουν επιμελώς τα περιττώματα του κατοικίδιου ζώου τους και τώρα υποχρεούνται να πληρώσουν 65 ευρώ για το τεστ. Επιπλέον, υπήρξαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πολύπλοκης και δαπανηρής πρωτοβουλίας, ειδικά αν οι «ένοχοι» είναι αδέσποτα ή ανήκουν σε τουρίστες.

«Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις» δήλωσε στην εφημερίδα Il Giornale η Μαντλέν Ρόρερ, από το κόμμα των Πρασίνων. «Θα είναι απλώς ένα επιπλέον κόστος για τον δήμο και την αστυνομία, που έχει πολλά άλλα πράγματα να κάνει».

Οι Αρχές λένε ότι η βάση δεδομένων βρίσκεται ακόμη «σε φάση υλοποίησης» και ότι έχουν κινητοποιηθεί επιπλέον κτηνίατροι για να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των τεστ DNA.

Το τεστ DNA θα γίνει υποχρεωτικό από το τέλος Μαρτίου και προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που δεν θα εγγράψουν τα κατοικίδιά τους στη βάση δεδομένων, δήλωσε ο Πάολο Ζαμπότο, διευθυντής του κτηνιατρικού τμήματος του Μπολζάνο.

Η βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την αναγνώριση σκύλων που σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα ή επιτέθηκαν σε άλλα ζώα ή ανθρώπους. Παρά την κριτική, και άλλες ιταλικές περιοχές φαίνεται ότι έχουν εμπνευστεί από την πρωτοβουλία.

Οι φιλοζωικές ενώσεις, πάντως, ζητούσαν την κατάργηση του νόμου πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου. Πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν σκυλιά υπέγραψαν το αίτημα για ακύρωση, καθώς θεωρούν ότι είναι ένας άδικος νόμος, που δεν λύνει το πρόβλημα και, κυρίως, έχει τεράστιο κόστος διαχείρισης.

Ο κτηνιατρικός σύλλογος της επαρχίας αντιτάχθηκε επίσης στο πρόγραμμα. «Αυτό το διάταγμα δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό» είπε ο Φραντς Ματέους Χίντνερ, πρόεδρος του συλλόγου. «Μένω κοντά στο Μεράνο και ο ένας στους δύο τουρίστες φέρνει και τον σκύλο του. Ποιος θα πληρώσει για να υποβληθούν σε τεστ αυτά τα σκυλιά;»

Ενα παρόμοιο σχέδιο άρχισε να δοκιμάζεται από πέρυσι στη γαλλική πόλη Μπεζιέ. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το 2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...