425
Σας αρέσει ο Toμ Κρουζ στο φιλμ «Minority Report», εκεί που πιάνει τους εγκληματίες πριν από το έγκλημά τους; | IMDb

Μεγάλος Αδελφός: Γιατί η Κίνα συλλέγει τα DNA 700 εκατ. ατόμων!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 12:00
Σας αρέσει ο Toμ Κρουζ στο φιλμ «Minority Report», εκεί που πιάνει τους εγκληματίες πριν από το έγκλημά τους;
|IMDb

Μεγάλος Αδελφός: Γιατί η Κίνα συλλέγει τα DNA 700 εκατ. ατόμων!

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 12:00

Δεν παίζουμε στο φιλμ των Φίλιπ Κέι Ντικ και Στίβεν Σπίλμπεργκ «Minority Report», όπου ο Τομ Κρουζ κυνηγά τους εγκληματίες προτού εγκληματήσουν. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Στην πραγματική ζωή βρισκόμαστε, σε μία εκδοχή της τέλος πάντων, κινεζική, μυστικοπαθή, αντιδραστική, όπου όμως συμβαίνει κάτι ανάλογο. Φρικωδώς ανάλογο.

Η είδηση είναι ότι από το 2017 η αστυνομία της Κίνας, με αφορμή μία αλυσίδα ειδεχθών εγκλημάτων (βιασμοί, φόνοι, κ.ά. παρόμοια), συλλέγει γενετικές πληροφορίες αξιοποιήσιμες, υποτίθεται, σε επίπεδο αντιεγκληματικής πολιτικής και πρόληψης!

Το πρότζεκτ συλλογής DNA αρρένων (ανδρών και ανηλίκων) αποβλέπει στη δημιουργία 700 εκατομμυρίων γενετικών ταυτοτήτων, βασισμένο απλώς στη στατιστική: για αυτά τα άτομα το κινεζικό καθεστώς πιθανολογεί και θα πιθανολογεί ενοχή προτού προβούν σε οποιαδήποτε πράξη, πόσο μάλλον αξιόποινη! Είναι τρέλα. Και για τους παλιούς, που δεν ξέρουν τις ατάκες του νέου Χόλιγουντ, η Κίνα κάνει ό,τι λέει η παροιμία που στιγματίζει την ανοησία κάθε πρωθύστερου σχήματος, κάθε πράξης που πρέπει να έπεται και όχι να προηγείται: «Ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον φωνάξαμε». Και ποιον Γιάννη… Τον Γιάννη τον φονιά!

Οι αντιφρονούντες εντός και εκτός Κίνας, όπως η ΜΚΟ Human Rights Watch, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η Κίνα, με τη χρήση και άλλων στοιχείων συστηματικής παρακολούθησης του πληθυσμού, όπως είναι τα τελευταίας τεχνολογίας βίντεο από τις κάμερες των δρόμων (που εξασφαλίζουν την αναγνώριση του προσώπου), ο έλεγχος του Διαδικτύου (που βοηθάει τον ασφαλίτη να πιθανολογήσει την ιδεολογία) κ.λπ., σύντομα θα είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη και τις σκέψεις των πολιτών της πριν από τις ενέργειές τους!

Προς το παρόν οι αστυνομικοί επισκέπτονται τα σχολεία το ένα μετά το άλλο και παίρνουν δείγματα DNA από μέλλοντες… κακοποιούς, αφού τους βγάλουν πρώτα την πιπίλα. Οι χωροφύλακες ζητούν απλώς από τα αγοράκια να κινήσουν τον δείκτη ενός χεριού τους προς την αστυνομική βελόνα. Τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα, τόσο αποτελεσματικά.

Οι κίνδυνοι από όλα αυτά τα κόλπα είναι ξεκάθαροι για όποιον επιθυμεί να αντιλαμβάνεται: ο γενετικός χάρτης των πολιτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς λόγους ή για λόγους επιχειρηματικής αντιπαλότητας, ακόμη και εκτός κινεζικής επικρατείας, λόγου χάρη εντοπίζοντας συγγενείς αντιφρονούντων ή ανεπιθυμήτων στο εξωτερικό. Σωστός εφιάλτης επιστημονικής φαντασίας.

Συμβαίνει ωστόσο, είναι ένα εν εξελίξει πρότζεκτ. Οσοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να καταγραφεί στον εύθετο χρόνο η γενετική ταυτότητα 700 εκατομμυρίων αρρένων, ας συμβουλευτούν τη μελέτη του Australian Institute που παρουσίασαν οι New York Times. Απαιτείται, λέει, μόνο η συλλογή δειγμάτων από έναν αριθμό αρρένων περί τα 35 έως και 70 εκατομμύρια. Κατόπιν, ψηφιακή καταγραφή τους δίνει στατιστικό αποτέλεσμα για τη γενετική ταυτότητα των 700 εκατομμυρίων μέσω της συγγενικής σχέσης.

Απίστευτος ο νους και τα έργα του εξοικειωμένου με την τεχνολογία χωροφύλακα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...