343
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό οι τραυματίες ξεπερνούν τους πενήντα | Ekaterina Kejzo/Courtesy of Kerch.FM/Handout via REUTERS

Λουτρό αίματος από επίθεση 18χρονου σε κολέγιο στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 17:12
Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό οι τραυματίες ξεπερνούν τους πενήντα
|Ekaterina Kejzo/Courtesy of Kerch.FM/Handout via REUTERS

Λουτρό αίματος από επίθεση 18χρονου σε κολέγιο στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2018, 17:12

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν την Τετάρτη από ισχυρή έκρηξη βόμβας και επίθεση με πυρά σε κολέγιο του Κερτς στην Κριμαία.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αυτή η πολύνεκρη επίθεση ήταν μια «μαζική δολοφονία» που δεν σχετίζεται με τρομοκρατία και κατονόμασε τον δράστη, τον 18χρονο σπουδαστή Βλαντισλάβ Ροσλιάκοφ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, όπως έγραψε και το Russia Today, ο Ροσλιάκοφ άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως στο κολέγιο και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του. Πρόκειται για άτομο που δεν είχε ποινικό μητρώο, φοιτούσε στο τέταρτο έτος της σχολής και μάλιστα είχε λάβει και υποτροφία. Τα κίνητρα του είναι προς το παρόν άγνωστα.

Η έκρηξη έγινε στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ τα πυρά σημειώθηκαν στον δεύτερο όροφο, όπως ανέφεραν μάρτυρες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επίθεση άρχισε με την ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που περιείχε μεταλλικά θραύσματα, ώστε να μεγιστοποιήσει τις απώλειες. Τις πληροφορίες για τα μεταλλικά θραύσματα επιβεβαίωσε και η ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή.

Στις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας διακρίνεται ο νεαρός να μπαίνει στη σχολή κρατώντας ένα τουφέκι.

Αρχικά οι πληροφορίες που έφθαναν από το λιμάνι της Κριμαίας ήταν συγκεχυμένες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν ομάδα ένοπλων μασκοφόρων που έτρεχε την ώρα της έκρηξης στο κτίριο εκτελώντας μαθητές.

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο, η διευθύντρια της σχολής περιέγραψε σκηνές χάους και πανικού καθώς οι δράστες της επίθεσης σκότωναν μαθητές και δασκάλους, με πτώματα διάσπαρτα στο κτίριο. Τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. «Ηταν μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση όπως στο Μπεσλάν» είπε η διευθύντρια, Ολγα Γκρεμπενίκοβα, αναφερόμενη στην τρομοκρατική επίθεση του 2004 κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 330 άτομα.

Ενας άλλος μαθητής περιέγραψε πώς κατάφερε να ξεφύγει: «Στεκόμασταν έξω με κάτι φίλους. Τότε έγινε μια έκρηξη, έσπασαν όλα τα τζάμια. Τρέξαμε και πηδήξαμε τον φράκτη. Ακολούθησαν και άλλες εκρήξεις ή παρόμοιοι ήχοι. Τρέξαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε» είπε.

Η έκρηξη  αρχικά αποδόθηκε σε διαρροή υγραερίου, ωστόσο από τις έρευνες που διεξήγαγε η Αντιτρομοκρατική διαπιστώθηκε, τελικά, ότι πυροδοτήθηκε ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε μεταλλικά θραύσματα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...