578
Τα γραφεία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού στον Κολωνό | In Time News / ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ερευνα στην «Κιβωτό του Κόσμου» για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 16:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/11/2022, 18:30
Τα γραφεία του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού στον Κολωνό
|In Time News / ΚΩΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ερευνα στην «Κιβωτό του Κόσμου» για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 16:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/11/2022, 18:30

Προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» διέταξαν οι εισαγγελικές Αρχές.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα αφορά το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έπειτα από σχετική καταγγελία που μεταβίβασε στην Εισαγγελία ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, έχει ήδη κληθεί και έχει καταθέσει ένα 15χρονο –την περίοδο έναρξης των καταγγελομένων πράξεων– αγόρι, το οποίο περιέγραψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από δυο εργαζόμενους στη δομή άνδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες που τέθηκαν υπόψιν των Αρχών δεν αφορούν μόνο σε αδικήματα όπως η ασέλγεια ή η σεξουαλική κακοποίηση αλλά και σε λεκτική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς και, γενικότερα, κακές συνθήκες διαβίωσης στους ξενώνες της οργάνωσης η οποία έχει ως αντικείμενο τη μέριμνα και προστασία παιδιών και μητέρων.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ότι προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναμένεται να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών για την «Κιβωτό». Μία δικογραφία που ακόμα δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων που έδωσε τη σχετική παραγγελία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν έχουμε γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών», λέει η «Κιβωτός»

Ανακοίνωση για την προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ανηλίκων που φιλοξενούνται στις δομές της εξέδωσε η φιλανθρωπική οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου».

Η οργάνωση ξεκαθάρισε ότι τίθεται στην διάθεση των Αρχών ζητώντας έτσι άμεση διερεύνηση της υπόθεσης. «Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα» ανέφερε η οργάνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΜΚΟ:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Το υπουργείο Εργασίας αποσύρει διάταξη για παραχώρηση χρήσης κτιρίου του ΕΦΚΑ στη ΜΚΟ

Εξάλλου, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώθηκε ότι «αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην “Κιβωτό του Κόσμου”, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων».

«Η σχετική πρωτοβουλία», διευκρίνισε το υπουργείο, «είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση».

«Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται», κατέληξε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News