707
Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Τεντ Κρουζ στη χθεσινή έκτη τηλεμαχία τους | REUTERS/Randall Hill

Καβγάς για το… πάπλωμα και το μικρόφωνο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 11:24
Ντόναλντ Τραμπ εναντίον Τεντ Κρουζ στη χθεσινή έκτη τηλεμαχία τους
|REUTERS/Randall Hill

Καβγάς για το… πάπλωμα και το μικρόφωνο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2016, 11:24

Ηταν η πιο θερμή τηλεοπτική μάχη; Ολοι οι αναλυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κατατείνουν σε αυτό το συμπέρασμα: η τηλεμαχία της Πέμπτης, η έκτη κατά σειρά, ανάμεσα στους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών εξελίχθηκε σε «καυτή» αρένα και εν πολλοίς ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς το ποιοι είναι οι νικητές και οι ηττημένοι της βραδιάς.

Η ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τεντ Κρουζ ήταν αναπόδραστη, καθώς έχουμε να κάνουμε με τους δύο βασικούς –αντιθετικούς- πόλους για το χρίσμα. Στο… μπλέντερ της μάχης μπήκαν τα πάντα: από ζητήματα τοπικής υφής έως η οπλοκατοχή, οι μετανάστες, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και οι «αξίες της Ν. Υόρκης». Ποιος θα μπορούσε να πλήξει από μια τέτοια μάχη που περιλάμβανε ρητορική υψηλής θερμότητας και δηλώσεις που μπορούν να εντυπωθούν –σαν διαφημιστικά σλόγκαν- τους ψηφοφόρους του κόμματος;

Ωστόσο, και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που τράβηξε πάνω του τα περισσότερα φώτα. Σε μια συζήτηση που κράτησε πάνω από 2,5 ώρες, οι αβρότητες έδωσαν τη θέση τους σε μάχες σώμα με σώμα. Εύστοχα η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι μέχρι τώρα οι δύο βασικοί μονομάχοι αρκούνταν στο να κάνουν ελαφρά χτυπήματα με τα σπαθιά τους, όπως οι επαγγελματίες ξιφομάχοι. Από τούδε και εφεξής, φαίνεται, πως επιλέγουν την κατά μέτωπο επίθεση.

Η χρονική στιγμή είναι σημαντική επειδή η μάχη για τα κομματικά χρίσματα μπαίνει στην τελική ευθεία: Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί ξεκινούν σε δύο εβδομάδες, από την Αϊόβα, τις ψηφοφορίες για τον υποψήφιο που θα κατεβάσουν στις προεδρικές εκλογές.

Ενδεικτικό, δε, του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι στο ντιμπέιτ (πλην της Φιορίνα και του Πολ, που απουσίαζαν από το πλατό) χρειάστηκαν να αγωνιστούν να τραβήξουν πάνω τους το ενδιαφέρον, επιτιθέμενοι στην Χίλαρι Κλίντον.

Ειδικά στην Αϊόβα, οι Τραμπ και Κρουζ εμφανίζονται πρώτοι μεταξύ των υπόλοιπων υποψηφίων για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Μέχρι στιγμής, είχαν κρατήσει μεταξύ τους σχετικά χαμηλούς τόνους στη μάχη, οι οποίοι πέρασαν στο παρελθόν με το πρώτο ρεπουμπλικανικό ντιμπέιτ του έτους.

Πινγκ πονγκ

Ο Κρουζ χρειάστηκε να υπερασπιστεί την χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012 και το γιατί δεν είχε δημοσιοποιήσει τα δάνεια που είχε πάρει από τράπεζες της Γουόλ Στριτ.

Ο Τραμπ τού επιτέθηκε επίσης «αμφισβητώντας» το εάν η υπηκοότητά του είναι… «τακτοποιημένη» ώστε νομικά να μπορεί να γίνει πρόεδρος (ο Τραμπ, υπενθυμίζεται, είχε ξεκινήσει ανάλογο σίριαλ για τον Ομπάμα). O Κρουζ έχει γεννηθεί στον Καναδά και η μητέρα του είναι αμερικανίδα υπήκοος, κάτι που κάνει τον ίδιο αμερικανό υπήκοο από τη γέννησή του (και έτσι εκπληρώνεται η συνταγματική προϋπόθεση για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου).

«Δεν έχει αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά οι δημοσκοπήσεις έχουν αλλάξει», είπε με νόημα ο Κρουζ, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ο Τραμπ ανακινεί τώρα το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο Κρουζ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι έχει «νεοϋορκέζικο σύστημα αξιών», αμφισβητώντας δηλαδή την «καθαρότητα» των συντηρητικών ιδεών του μεγιστάνα: «Το Μανχάταν, απλά λέω, δεν βγάζει πολλούς συντηρητικούς», είπε ο Κρουζ.

Η αντίδραση του Τραμπ ήταν ασυνήθιστα συναισθηματική, επικαλούμενος την… 11η Σεπτεμβρίου και λέγοντας πως «καμία άλλη πόλη δεν θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί πιο όμορφα εκείνη την κατάσταση».

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε επίσης την πρότασή του για «μπλόκο και φακέλωμα» όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, ζήτημα που ήγειρε επικριτικά ο Τζεμπ Μπους.

Ο Τραμπ τα βάζει και με τα… μικρόφωνα

Για έναν άνθρωπο, σαν τον Τραμπ, που παίζει με τους όρους του θεάματος και της δημόσιας εικόνας του, τα πάντα μπορούν να δημιουργήσουν «θέμα». Ακόμη και ένα μικρόφωνο που δεν μεταφέρει τα λεγόμενά του όπως εκείνος θα ήθελε. Στο χθεσινό ντιμπέιτ επιτέθηκε στον Τεντ Κρουζ, σε ομιλία του στην Πενσακόλα τα έβαλε με το μικρόφωνό του και με τον ηχολήπτη που έκανε την μικροφωνική εγκατάσταση.

Κάποια στιγμή που κατάλαβε πως το μικρόφωνό του δεν λειτουργούσε καλά, είπε με θυμό: «Δεν θα πληρώσω, το ξέρετε ότι πιστεύω στο να πληρώνει κανείς, αλλά όταν κάνει κάποιος κακή δουλειά, όπως αυτό το ηλίθιο μικρόφωνο, δεν πρέπει να πληρώνετε αυτόν τον μπάσταρδο». Ο Τραμπ εγγυήθηκε στο κοινό ότι δεν θα πληρώσει για το μικρόφωνο, θέλοντας παράλληλα να περάσει ένα μήνυμα ότι σε αντίθεση με τον Ομπάμα που διαπραγματεύεται (κάτι που το θεωρεί αδυναμία) ο ίδιος είναι πολύ δυνατός για να περνάει τις θέσεις του με τον… τσαμπουκά.

Το κοινό όπως είναι φυσικό τον αποθέωσε καθώς βρήκε μία ακόμα συμπαθητική στιγμή του αγαπημένου τους υποψηφίου, που να ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του σύγχρονου συντηρητικού Αμερικανού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...