478
Ενα παλιό μαύρο τηλέφωνο, ένα σημειωματάριο, κάποιες στενόχωρες σκέψεις, αλλά και αποσυμπίεση συναισθημάτων |

Κάποιοι Ιάπωνες τηλεφωνούν και στους νεκρούς τους…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 20:03
Ενα παλιό μαύρο τηλέφωνο, ένα σημειωματάριο, κάποιες στενόχωρες σκέψεις, αλλά και αποσυμπίεση συναισθημάτων
|

Κάποιοι Ιάπωνες τηλεφωνούν και στους νεκρούς τους…

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 20:03

Ενα παλιό, αποσυνδεδεμένο μαύρο τηλέφωνο έχει τοποθετηθεί μέσα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο στην πόλη Οτσούτσι της γιαπωνέζικης επαρχίας Ιβάτε.

Τη συσκευή αυτήν, που οι Ιάπωνες ονομάζουν «τηλέφωνο του ανέμου», έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι σήμερα.

Τι γυρεύουν όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι από ένα αποσυνδεδεμένο τηλέφωνο;

Αντικειμενικά τίποτα, υποκειμενικά τα πάντα και με ποιητικό τρόπο.

Το τηλέφωνο και ο λευκός θάλαμος στήθηκαν από τον 74χρονο σχεδιαστή κήπων Ιτάρου Σασάκι μέσα στον κήπο του, σε ένα μικρό λόφο με καταπληκτική θέα στη θάλασσα.

Ο Σασάκι το έφτιαξε στα τέλη του 2010, μετά τον θάνατο ενός εξαδέλφου του τον οποίο υπεραγαπούσε. Ο Σασάκι πίστευε ότι θα μπορούσε να πηγαίνει όποτε θέλει εκεί και να μιλάει στο τηλέφωνο, το οποίο διαμέσου του ανέμου θα μετέφερε τα λόγια αγάπης στον πεθαμένο εξάδελφο.

Ωστόσο, λίγους μήνες μετά ενέσκηψε ο σεισμός των 9,1 Ρίχτερ της 11ης Μαρτίου, και το τσουνάμι που ακολούθησε, το οποίο ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος των βορειοανατολικών ακτών της χώρας και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες – ανάμεσα τους και 1.285 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι, σχεδόν το 10% του συνολικού πληθυσμού της.

Αμέσως μετά την καταστροφή, δεκάδες κάτοικοι της πόλης, μιμούμενοι το παράδειγμα του Σασάκι, έμπαιναν στον κήπο του (…δεν υπάρχει τόσο αυστηρά η έννοια της ιδιοκτησίας στην Ιαπωνία) και συνομιλούσαν με τους χαμένους τους συγγενείς.

Ωσπου, με τον καιρό, Ιάπωνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας συνέρρεαν στον κήπο του 74χρονου προκειμένου να έχουν λίγα λεπτά επικοινωνίας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει μέχρι και μηνύματα για τους αγαπημένους τους στα βιβλία που υπάρχουν παραδίπλα.

«Θέλω οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, φεύγοντας να μπορούν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους, έχοντας ταυτόχρονα εκφράσει τα συναισθήματα θλίψης τους» λέει ο Σασάκι.

Ο τηλεφωνικό θάλαμος που συνδέει τον επάνω με τον κάτω κόσμο (Akira Tana and Otonowa/Sound Circle/Facebook)

Και όντως αυτό συμβαίνει:

«Ηξερα πως δεν θα μου απαντήσει κανείς αλλά ένιωθα πως η σύζυγός μου ήταν εκεί. Της είπα πως μαζί με την κόρη μου ψάχναμε για πολύ καιρό τη σορό της την οποία τελικά βρήκαμε. Ξέρω πως δεν θα γυρίσεις ποτέ πίσω, αλλά μπορώ εγώ να σε μεταφέρω στο μέλλον. Για πάντα» τονίζει μιλώντας στο BBC ένας Ιάπωνας που έχασε τη γυναίκα του όταν χτύπησε το τσουνάμι.

«Κάθε φορά κλείνω τα μάτια μου και νιώθω πως εκείνη με ακούει. Μετά το τηλεφώνημα έκλαιγα από χαρά» συμπλήρωσε αφότου βγήκε από τον θάλαμο.

Ενας άλλος άνδρας που πρωταγωνιστεί στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου λέει πως έχασε τον γιο του εξαιτίας των φονικών κυμάτων, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα πέθανε και η γυναίκα του.

«Γεια σου γιε μου, είμαι ο πατέρας σου. Τι κάνεις τώρα; Είσαι με τη μαμά; Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από το τσουνάμι. Προσπαθώ απλά να επιβιώσω, να ανταπεξέρχομαι στην καθημερινότητα. Θα έρθω πάλι την άνοιξη. Σ’ ευχαριστώ γιε μου. Είμαστε όλοι μαζί ακόμα εδώ. Τα πράγματα θα φτιάξουν. Πρόσεχε τη μαμά σου» καταλήγει βουρκωμένος…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...