394
| SOOC

Κακοκαιρία «Barbara»: Πολικό ψύχος στα βόρεια, έως -16 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία το πρωί

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 09:17
|SOOC

Κακοκαιρία «Barbara»: Πολικό ψύχος στα βόρεια, έως -16 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία το πρωί

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2023, 09:17

Πέρα από τις πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής κυρίως χώρας (Σποράδες, ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, την ανατολική Στερεά), η επίμονη κακοκαιρία «Barbara» έχει προκαλέσει συνθήκες ισχυρού παγετού στα βόρεια τμήματα της χώρας, με τη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες της Τετάρτης να φτάνει τους -16,2 βαθμούς Κελσίου στο Σέλι Ημαθίας.

Σύμφωνα με δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι επόμενες χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Αγιο Παύλο Ημαθίας (-14,1), Περτούλι Τρικάλων (-13,4), Οχυρό Νευροκοπίου (-13,2), Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-12,7) και Νευροκόπι (-12,7 βαθμοί), ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Καιμάκτσαλαν έφτασε τους -18,6°C.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, έως τις απογευματινές ώρες σήμερα προβλέπονται τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Μαγνησίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης και στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία θα είναι τοπικά έντονες, ενώ βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, με πιθανότητα ενίσχυσής τους τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης.

Στο επικαιροποιημένο δελτίο της για την Τετάρτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης.

Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Αττική η πρόβλεψη της ΕΜΥ κάνει λόγο για χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη (09/02/2023), ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Σε ισχύ έχει τεθεί από νωρίς το πρωί της Τετάρτης απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, στη δυτ. Περιφερειακή Υμηττού και στη Περιφερειακή Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στα εξής οδικά δίκτυα:

– Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

– Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...